Bivalylesen Zalakomárban

2017. június 07.
Deja vu érzésem támadt, amikor néhány napja feleségemmel a Keszthelyhez közeli, az M 7-es autópályáról jól megközelíthető, Zalakomár külterületén Kápolnáspusztán lévő Magyarország legnagyobb bivalyrezervátumát meglátogattuk


Közel másfél évtizede, az Egyesült Államokban lévő Yellowstone NP-t látogattuk meg. Ott éltünk meg hasonló élményeket, amikor az úton autónkkal, a mi bivalyunkkal rokonságban lévő bölények közé keveredtünk. Az itthoni, több száz hektáros rezervátum szépen kiépített tanösvényét járva a közelség itt is meg volt, de legalább kerítés választott el, a különben szarvasmarháinkkal rokon, még azoknál is nyugodtabb kérődzőktől.


Mint megtudtuk, a bivalyok Ázsiából származnak, és az avarok után, valószínűsíthetően honfoglaló őseinkkel jöttek be újból a Kárpát-medencébe, mint az a Feszty körképen is felfedezhető.   Hazánkban, a múlt század kilencvenes évei elejére szinte teljesen kipusztult ez a jámbor, kiváló igavonó állat, amely minden porcikájával hasznot jelent. 1992-ben, huszonöt évvel ezelőtt született meg a gondolat, hogy itt, a vizes élőhelyeket különösen kedvelő vészesen lecsökkent egyedszámú populáció részére rezervátumot, menhelyet alakítsanak ki. Tizenhat bivalytehénnel és egy tenyészbikával kezdődött meg a munka. Mára, kétszáz felett élnek szabadon, az élőhelyükön körbejárható bivalyok.


Évente hatvan körüli a szaporulat. A fiatal bikák kétéves koruk előtt elválasztásra kerülnek és máshová telepítik át őket. Késő tavaszi meleg idő lévén, délidőben ott jártunkkor megfigyelhetően leginkább a hűs, árnyékos helyeket keresték, de jó néhányan az ösvény melletti dagonyában találtak felüdülést.


A rezervátum télen is látogatható. Akkor nyilván a szellős, nagy istállókban tartják az állatokat.  Nyáron, aki akar, nem túl magas összeg fejében kocsikázásra is vállalkozhat. Érdemes a látogatást, a más vonzó természeti érdekességekkel együtt, a Balaton felvidéki látnivalók, mindenekelőtt a Kis-Balaton szépségei közé beilleszteni. Aki bővebbet akar megtudni, látogassa meg a www.bfnp.hu web oldalt. Egy biztos, egy balatoni nyaralás során a strandoláson kívül nagyszerű program a rezervátumot és a többi érdekességet is felkeresni.

Dr. Hautzinger Gyula

 

megosztás
hozzászólások
Monitor konyhája (80), reklám (1), web (5), barista (3), Varga Andrea (13), Főügyészség (7), dinnye (1), egynapos sebészet (1), regatta (2), meiszner kati (16), költészet napja (2), Révai Gábor (1), levendula (2), DK (13), Saul fia (7), relaxáció (1), pápa (1), paralimpia (4), Rezi (1), kék zászló (1), euronews (1), Cserszegi fűszeres (1), angus marha (1), keszthely foter (201), ajándék (8), humanitárius település (1), íjászverseny (1), gyilkosság (1), telefon (3), temetés (2), oktatas (347), koraszülött (1), Palya Bea (1), média (1), zala (1156), esztétika (8), előadás (14), karácsony (20), Helikoni ünnepség (4), Owaimer Aisha (1), vitorlázás (37), zeneszerző (1), punkosdi regatta (9), Táncpanoráma Keszthely (10), Németh József (1), Giro d'Italia (1), katasztrofavedelem (44), Pappné Beke Judit (1), 1956 (1), táncpanoráma (5)