Biciklis Oázis Hévízen

2014. május 27.
A város négy pontjára telepített dokkolóállomásokkal és 30 speciális kerékpárral indították el kedden Hévízen a mintegy 90 millió forintból megvalósított közösségi kerékpárrendszert.

Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP) az avatáson elmondta: a Horvát-Magyar IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban Kapronca városával közösen elnyert Bicycle Oasis című projekt keretében valósították meg a HeBi elnevezésű beruházást.
Az október végéig ingyenesen - csupán ezer forint kaucióval - igénybe vehető, és később is 300 forint alatti óránkénti díjért bérelhető kerékpárokkal az aktív turizmust kívánják erősíteni, illetve a környezetbarát közlekedés fontosságát tudatosítani.
   

A HeBi keretében négy helyen, az egregyi városrészben, a gyógyfürdőkórház területén, a nagyparkolónál és a városháza előtt 56 dokkolót alakítottak ki a 30 kerékpárnak. A 90 millió forintos költségű beruházás keretében a kerékpárok szállítására szolgáló járművet, valamint számítógépeket is vásároltak.
A GPS nyomkövetővel ellátott kerékpárokat a Neuzer fejlesztette ki a hévízi igényeknek megfelelően. A város tourinform irodájában ezerforintos kaucióval kiváltható elektronikus kártyával vehetők igénybe, a település közigazgatási határain belül használhatók, majd bármelyik állomásnál visszahelyezhetők.

Vesna Zeljeznak, Kapronca polgármestere arról beszélt, hogy a 31 ezres város már évekkel ezelőtt elnyerte a leginkább kerékpárosbarát horvát város címét, 2009-ben pedig Brüsszelben is hasonló európai elismerésben részesültek.
Utalt rá, hogy néhány éve 300 kölcsönözhető kerékpárral már elindítottak egy rendszert, a bicikliket azonban ellopták. Most a hévízihez hasonlóan ők is 30 ugyanilyen kerékpárból álló rendszert alakítottak ki, továbbá kilenc elektromos meghajtású autót is vásároltak.
   
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy Hévízen tavaly épült meg a szomszédos Alsópáhok felé vezető kerékpárút, idén pedig a várost a Balatonnal összekötő bicikliút is elkészül. Hozzátette, hogy a hévízi közösségi kerékpárrendszer kísérlet, de már az is eredménynek számít, ha minél többen kerékpároznak.

megosztás
hozzászólások
eon (2), Gyertyánági Endre (1), hitel (5), Bocuse (3), balett (1), biztosítás (2), könyv (1), kresz (2), kisterseg (20), sorkötelezett (1), KDNP (1), család (1), muzeum (55), néptánc (4), Kovács Beatrix (1), menzareform (4), orvos (23), paleo (13), karnevál (1), husvet (14), kitüntetés (6), Bibó Gimnázium (1), uszoda (9), íjászverseny (1), Nagy Bálint (10), boldog békeidők (2), DK (13), Balatoni Limnológiai Intézet (1), kék zászló (1), vívás (1), keszthelyi-hegység (1), idegenforgalmi adó (1), georgikon dse (7), Keszthelyi Táncpanoráma (7), sajtóközlemény (5), helyesírás (1), gyógyfürdő (6), repülőtér (21), keszthely foter (201), országgyűlési képviselőjelölt (11), macska (1), Ruzsics Ferenc (434), Darren Cranmer (2), Ranolder (1), tiltakozás (1), mozi (13), étel (3), Rúzsa Magdi (1), szerelem (1), szüret (4)