Bezárták a keszthelyi jégpályát

2017. február 01.
A csapadék és a megindult enyhülés miatt Siófokon, Keszthelyen, Balatonkenesén is a kijelölt jégpályák bezárásáról döntöttek, Balatonfüreden még kivárnak.

Pintér Tamás, a siófoki jégpálya üzemeltetését végző Balaton-parti Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt nyilatkozta szerda reggel, hogy erre a hétre bezárnak, mivel a lehullott csapadék és az enyhülés miatt vastagon áll a víz a Balaton jegén. Ha nem indul be lényeges olvadás a következő napokban, és ismét hidegebbre fordul az idő, megvizsgálják az újranyitás lehetőségét.

A keszthelyi jégpályát üzemeltető önkormányzati cég illetékesei a szerdai bejárás után úgy döntöttek, hogy a jégpályát átmenetileg bezárják, az újbóli nyitást szintén az időjárástól teszik függővé. Itt a jégvastagság 30 cm, de több helyen hatalmas tócsákban áll a víz.  

Balatonfüreden az Eszterházy strandon jelöltek ki hivatalos jégpályát, amelynek gondozója, a Probio Zrt. üzemeltetési vezetője, Ágoston Ferenc a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, egyelőre nem tervezik a jégpálya bezárását, mert a jég biztonságos, állapota megfelelő.   

Balatonkenese önkormányzata közleményt adott ki arról szerdán, hogy a Vak Bottyán strandnál kijelölt jégpályát az időjárási viszonyok romlása miatt átmenetileg bezárják.   

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a lehullott és még várható csapadék, valamint a következő napokban is folytatódó enyhülés rontja a Balatonon kialakult jég minőségét és állagát, de a tavon kialakult vastag jégborítás felolvadásához több idő kell. A következő hetek időjárása még bizonytalan, esély lehet újabb lehűlésre és a vizes jégfelszín visszafagyására.
Hozzátette, a hétvégén az obszervatórium munkatársai több helyen, a nyílt vízen is mértek jégvastagságot a Siófok-Balatonalmádi közötti vonalon, az 28-32 centiméter között változott. A lehullott ónos eső és a várható kisebb csapadék, valamint a 0 fok fölé kúszó nappali hőmérséklet még nem olvasztja el a Balaton jegét, viszont vízréteget képez a felszínén. Kérdéses, hogy egy újabb hidegfront okozta lehűlés hatására milyen vastag és milyen állagú lesz a jég a következő hetekben. Ilyen, a februári hidegek hatására történt visszafagyásra volt már példa a korábbi években - mondta a meteorológus. MTI

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
tanulmány (11), Nagy Angelika (1), álláshirdetés (18), Keszthelyi Kiscápák (6), Divinyi Tamás (4), tiltakozás (1), Cserép Letícia (1), telefon (3), meteorologia (146), táska (1), Saul fia (7), étel (3), turisztika (94), Magyarország szépe (1), erettsegi (72), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Zalaköveskút (1), Intersport (1), Virágos Magyarország (6), hatos lottó (93), e-kereskedelem (1), úszás (22), Forstner Anna (1), Nagy Bálint (8), Stohl András (1), alpolgármester (2), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), belfold (1440), gyermekfelügyelő (1), méregtelenítés (1), matolcsy gyorgy (1), augusztus 20. (5), vitorlásverseny (30), Zala Volán (1), borünnep (23), Palásthy Bese (1), Szemfüles egyesület (3), tengerpart (1), Bethesda (1), jutalom (1), Street Festival Keszthely (1), adomány (1), Asperger-szindróma (1), Pálfi Attila (1), Semmelweis Egyetem (1), recept (178), kutyás strand (3), választás (46), Csengei Agota (16), Ugrimanók (1)