Beszéljünk a daganatokról!

2013. március 02.
Ez nagyon fontos, ugyanis a daganatok jelentik a vezető halálokot a 65 év alatti lakosság körében mind megyei, mind országos szinten. Sajnos e téren az Európai Unió átlaga felett állunk.

A halálozások többségéért a légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganatai a felelősek. Ennek hátterében nem más, mint a dohányzás áll a legnagyobb súllyal – tudtuk meg dr. Divinyi Tamás járási tiszti főorvostól.
Az emlőrák egyike a legnagyobb társadalmi veszteséget okozó női rosszindulatú daganatos megbetegedéseknek: a keszthelyi és a hévízi kistérségben minden ötödik 65 évnél fiatalabb nőnél az emlőrák áll a halálozás hátterében. A legtöbben sajnos csak későn, előrehaladott állapotban fordulnak orvoshoz, amikor csökken az esély a gyógyulásra.

Szűrhető, megelőzhető!
A szűrhető daganatok közé tartoznak az ajak, a szájüreg, a garat,az emlő, a méhnyak, a bőr, valamint a vastag- és a végbél rosszindulatú daganatai.
A mammográfiás szűrésre a 45–65 év közötti hölgyek kétévente személyre szóló meghívót kapnak. Sok asszonynak természetes és fontos, hogy részt vegyen a szűrővizsgálatokon, vannak azonban olyanok, akik háziorvosi, védőnői biztatásra sem fogadják el a meghívást. Az előrelátó, egészségtudatos hölgyek közül sokan ennek a rendszernek köszönhetik az életüket – mondta dr. Nagy Beatrix, a keszthelyi kórház onkológusa. Éljünk a szűrések lehetőségével, mert a korai stádiumban felfedezett daganatok nagyon jó eséllyel teljesen gyógyíthatók – hangsúlyozta a szakorvos.
A népegészségügyi szűrőprogramban a méhnyakszűrést is igénybe vehetik a 25–65 év közötti hölgyek, s a szakorvosi szűrés mellett lehetőség van egyes településeken a védőnők által végzett szűrésre is.
Ha panaszunkkal azonnal orvoshoz fordulunk, korai stádiumában sokkal jobban gyógyítható a rosszindulatú vastag- és végbélrák is, amely mindkét nemet érinti. Szűrővizsgálatként ajánlható a széklet vértartalmának szakorvosi ellenőrzése.

Mi okozza a daganatot?
Nagyon gyakran hallani olyan diagnózist, hogy rosszindulatú daganatot találtak a páciensnél, és ez bizony a fiataloknál is így van, nem válogat a kór. Dr. Nagy Beatrix a Monitor kérdésére kifejtette: sokként ér mindenkit a hír, legelőször az okokat keresik a betegek. Ekkor jut el a tudatukig, hogy pontosan milyen életmódot folytattak, mit rontottak el.
– Állandó megfelelési kényszerben élünk. Nincs időnk kapcsolataink ápolására, sokat szorongunk megélhetésünk, munkánk vagy szeretteink miatt. Az anyagi környezetünk is egyre újabb kihívásokkal szembesít: agresszívabbak a fertőzések, erős sugárzások vesznek körül, az élelmiszerek egyre több kémiai anyaggal szennyezettek. Már fiatalon sok gyógyszert fogyasztunk, a stresszt a mozgás vagy az örömteli hobbik helyett dohányzással, alkohol és túlzott szénhidrát- vagy zsírtartalmú ételek fogyasztásával oldjuk. Ezek következménye pedig az immunrendszer, a védekezőképesség, az alkalmazkodóképességek romlása – vélte a keszthelyi kórház onkológusa.

Kemoterápia: 73 éve
Elképesztő, de igaz! Az 1940-es években fedezték fel azokat a gyógyszerkészítményeket, amelyeket jelenleg is alkalmaznak a rosszindulatú daganatok kezelésében – olvasható a Rákgyógyítás oldalán. Igaz, történt változás: az 1950–1970-es években további sejttoxikus szereket fedeztek fel. Kiderült, a kemoterápia potenciálisan gyógyítja a rákot, így ésszerűvé vált annak bevezetése önmagában, illetve műtéttel és sugárkezeléssel kombinálva.

Miért hullik ki a haj?
Ezek az úgynevezett citosztatikus szerek az egészséges, főként gyorsan osztódó sejtekre is károsak a kemoterápia alkalmával. Az emésztőrendszer sejtjei a száj-, a gyomor- és a bélnyálkahártya; az ivarsejtek és a vért alkotó sejtek a vörösvértestek és a fehérvérsejtek; hámsejtek a bőr és a hajhagymák. A hámsejtek pusztulása miatt bőrszárazság és hajhullás alakul ki.


Szervezetünkben naponta keletkeznek sérült, mutáns sejtek, de azokat az ép immunrendszer azonnal eliminálja. Ha immunrendszerünk kimerült, fáradt, akkor ellenőrző rendszere könnyen átsiklik a veszélyes, mutálódott sejtek álarca felett. Ezek a mutáns sejtek a gazdaszervezet érdekeit már nem tisztelik, sőt kibújva a szervezet szabályozási mechanizmusai alól, megállíthatatlan szaporodásba kezdenek. Legalább öt–hét ilyen gén mutációja szükséges a rosszindulatú daganat kialakulásához, ezek kimutatásával ma már több molekuláris diagnosztikai laboratórium is foglalkozik Magyarországon is. Jelen tudásunk szerint ez a vizsgálat jelentheti a legésszerűbb szűrését a ráknak, de még nagyon drága, és a tumorgének közti párbeszédet is folyamatosan kutatják.
Maradnak tehát a néhány daganattípusra kidolgozott szűrővizsgálatok, amelyek közül a nők mammográfiás szűrése a legjobban szervezett.

Mit hoz a jövő?
Dr. Nagy Beatrix elmondta azt is: paradigmaváltás várható a kezelések tekintetében, a molekuláris diagnosztika, a génkutatás fejlődése adja meg a lehetőséget arra, hogy a betegek is korszerű terápiához jussanak a korábbi, szőnyegbombázásszerűen ható kemoterápia helyett. Indokolt esetben megkapják a páciensek a korszerű és hatékony kezelést, ez viszont roppant drága.
Világszerte legalább 400 molekulát tanulmányoznak a kutatók. Becslések szerint ezek 10 százaléka lehet hatékony a daganatok ellen. Hogy mikor lesz belőlük tényleges terápiás szer, korai megmondani, legalább tízéves procedúrán megy át egy-egy molekula, amire a piacra kerül mint gyógyszer.

megosztás
hozzászólások
Nagykanizsa (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Krepsz Zoltán (38), újszülött (1), Somogyi Zoltán (4), Kovács Viktória (4), 2016 (2), jégpálya (4), HIV (1), Tarkarét Biofarm (1), Rio 2016 (32), vasút (10), Jazz Fiesta (2), Ruzsics Ferenc (434), kornyezettudatos (4), Babos Lajos (1), sarmellek (53), Bogi (13), rezidance (5), Csengei Agota (16), szűrés (1), Kvárta Mátyás (44), Bock Bisztró (12), Klenovics Mónika (2), angus marha (1), képviselő-testület (37), felmondás (1), tengerpart (1), tour de france (1), méregtelenítés (1), ötös lottó (101), nap (2), Carbona (9), autóbusz (1), Magyarország tortája (1), recept (178), Playboy (1), Stohl András (1), cselgáncs (1), adomány (1), Zalaszántó (2), kisterseg (20), keprol kepre (7), Zalai Borcégér (5), traffipaxrendszer (1), Mikulás (8), boldog (1), Szutrély Péter (7), Szent Márton (3), időkép.hu (2)