Belgrádba hajóztak a bibósok

2012. augusztus 10.
Sikerrel szerepeltek a hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola diákjai a nándorfehérvári diadal emléknapja kapcsán kiírt pályázaton, ezért a hévízi diákok közül tizennégyen részt vehettek az emléknaphoz kapcsolódó belgrádi hajókiránduláson és a központi ünnepségen Budapesten.

A nándorfehérvári győzelem minden várakozást felülmúló haditettnek, a feudális Magyarország egyik legnagyobb katonai sikerének bizonyult, megvédve ezzel az európai kereszténységet is. A győzelem hírére a pápa módosította a déli harangszó imabulláját: „Isten győzelemre segítette a keresztényeket, így a déli harangozás alatt elmondott imák egyben a hálaadás imái is legyenek.”
Az Országgyűlés 2011-ben a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét. Ez a nap a hazafiság, az önfeláldozás, az emberi helytállás, az európai összefogás és a kereszténységnek máig élő példaképe. A július 19−22. között első ízben, hagyományteremtő szándékkal szervezett Hunyadi-járat 2012 egy izgalmas, kalandos kirándulás, amelyen 10. osztályosok utaztak szárnyashajókkal Belgrádba.
A pályázók közül a legkisebb iskola a Bibó volt, ráadásul két csapattal nevezett, s mind a két csapat bekerült a díjazottak közé. Ács Erika, a Bibó-gimnázium tanára a Monitornak beszámolt arról, hogy a pályázat első részében személyes hangvételű leveleket írtak a diákok a csatáról, illetve a győzelem következményeiről, a második pedig egy médiafeladat volt, egy-egy honlapot hoztak létre. Készült az egyik internetes oldalra kvízjáték a csatáról, a korszakról egy kisfilm is, amelyet egy történésszel forgattak a diákok, aki a csata érdekességeiről mesélt. A tanév utolsó két hetében kapták a feladatot, nagyon sürgetett az idő.
Az utolsó tanítási nap érkezett meg az iskolába az eredmény, ami a Bibóban már a vizsgahét utolsó napja volt. Akkor tudták meg, hogy elutazhatnak a különleges kirándulásra. A honvédség buszaival mentek a diákok a fővárosba, ahol rendőri felvezetést kaptak, majd két szárnyashajóval utaztak Belgrádba. A hajón bemutatták a tanulók a munkáikat, a bibósok egy filmet is vittek, amely Hévízről, a gimnáziumról és a csapatról szólt. Saját maguk forgatták az összeállítást július elején.
Igazán kalandos volt a kirándulásuk, volt benne jó és rossz élmény is. Egy 16 emeletes hotelben aludtak, másnap a várba mentek koszorúzni, majd a temetőbe látogattak el. Van egy hatalmas emlékmű a belgrádi temetőben, az első világháborúban elesett magyar katonák emlékére építették. Magyar feliratok vannak, nagyon szépen rendbe van téve a park. Roppant meleg volt, ezért a kirándulás után elvitték őket arra a strandra, ahol a kajak-kenu bajnokságokat is tartják – mesélte a tanárnő.
Másnap reggel visszahajóztak Kalocsára egy sátortáborba, ahol csatlakoztak hozzájuk a hatodikosok, majd együtt utaztak Budapestre, a központi ünnepségre. A 300 diák a hagyományőrző csoportokkal közösen vonult át a Lánchídon a Várba, ahol a Hunyadi-szobornál tartották a megemlékezést.

megosztás
hozzászólások
VeszprémFest (1), tenisz (3), 2016 (2), Manninger Jenő (384), Jemen (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), média (1), életveszély (1), Oláh Péter (2), étterem (11), nyugdij (8), alpolgármester (2), kormanyhivatal (93), katona (1), Sárdi Katalin (1), Anna-bál (2), Balaton átúszás (5), debrecen uszo eb (16), ellenőrzés (2), Szeiler (63), idegenforgalom (174), Fehér szalag (1), Balatonfüred (3), Szőcs Tamás (1), Révai Gábor (1), Palinkas Robert (83), Bradley Cooper (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), kötélugró (1), érettségi megoldás (5), Szabó Ilona (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), online (1), Horvath Terez jegyzo (29), cselgáncs (1), költségvetés (1), kezilabda (64), Kehidakustány (1), sütemény (1), horgász (5), Donkó Imre (1), Nyitott Balaton (2), halál (42), áruház (1), Tóth Levente (2), atlétika (6), viz (1), népszavazás (1), sárkányrepülő (1), Bocuse (3)