Befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás a Balatonon

2013. október 31.
Április 1-től október 31-ig üzemeltet vihar-előrejelző szolgálatot a balatoni és a velencei-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A viharjelzést és a riasztást a lakosság és az üdülőközönség részére a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosította. Az üzemeltetési feladatokat a BM OKF megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) látta el. A Balatonon jelenleg 31 viharjelző állomás és további 15 mobil veszélyre figyelmeztető készülék, a Velencei-tavon 3, a Tisza-tavon 5, míg a Fertő-tó hazai szakaszán egy viharjelző állomás gondoskodik az állampolgárok biztonságáról.

Számadatokat tekintve 21,7 millió éjszakai villanás és további nappali 12,6 millió villanás, azaz összesen 34,3 millió villanás jellemezte a fénycsöveket a 2013-as év viharjelzési szezonjában.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 98 esetben 217 fürdőző, vagy hajózó személyt mentettek ki a vízből. 2013. január 1. és október 30. között 6 ember fulladt a Balatonba (a nyári főszezonban csak 2). Egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, amely elmaradt, vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna. Erős vihart, azaz 90 km/ó sebességet is elérő, vagy meghaladó szelet 7 napon regisztrált a Balaton partján üzemelő 10 automata mérőműszer valamelyike. Ez a tavaly előfordult nagy viharok számának a fele. 

A Katasztrófavédelem fényjelző állomásai idén is három tavunknál üzemeltek, a Balaton és a Velencei-tó mellett a Tisza–tavon is egész szezonban volt meteorológiai biztosítás. A Balatonnál a viharjelzések a tavalyihoz hasonlóan szükség esetén három medencére bontva kerültek kiadásra. (A három medence: a Keszthely-Badacsony közötti nyugati, a Badacsony-Tihany közötti középső és a Tihanytól keletre eső keleti medence.) Mindhárom tavunknál az első és másodfokú viharjelzések összesített fenntartási ideje a tavalyihoz mérten csökkent.  A csökkenés a Balatonnál és a Tisza-tónál a másodfokú viharjelzések rövidebb fenntartásának köszönhető.  A Balaton nyugati medencéjében 2071, a középső medencében 1985, a keleti medencében 1950, a Velencei-tónál 1217, a Tisza-tónál 1176 órán át volt érvényben valamilyen fokozatú viharjelzés.  A Balatonnál a fenntartási értékek a keleti medencében csökkentek a leginkább, több mint százötven órával. A Velencei-tónál a csökkenés több mint kettőszázötven óra volt, míg a Tisza-tónál közel 40 óra.

A 2013. évi viharjelzési szezon időjárásának főbb jellemzői
2013-ban az erős viharok (90 km/ó, vagy azt meghaladó szélsebesség) száma „csak” 7 lett, ami jelentős csökkenés az előző évekhez képest, de egyben megfelel a sokéves átlagnak. Áprilisban és júliusban nem, júniusban és augusztusban pedig 2 napon fordult elő erős vihar a Balatonnál.

A szélsebességben a mért legmagasabb érték az idén szeptemberben fordult elő. Tizenhetedikén egy hidegfront átvonulása alkalmával a vihar Balatonőszödnél tetőzött elérve a 106,9 km/ó sebességet. 100 km/ó feletti szelet regisztráltunk még augusztus kilencedikén, ekkor szintén Balatonőszöd térsége volt a Balaton legszelesebb része a mérések szerint.

2013-ban a strandszezon későn indult az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb május és az átlagosnál hűvösebb és változékony időjárású június következtében. Júniusban a napi maximum hőmérsékletek Keszthelyen pl. 15 és 34.0 C° között változtak.  
Júliusban és augusztusban viszont tartósabban beköszöntött a kánikula. Az időnkénti hűvösebb napok ellenére a havi átlaghőmérsékletek 0.5 – 1.5 fokkal meghaladták a sokéves átlagot. Júliusban és augusztusban összesen 20 nap körül volt a hőségnapok száma (30 fok feletti hőmérséklet) és néhány igen meleg nap is adódott 35 feletti napi maximumokkal (6 ilyen nap volt). A legmelegebb időszak a július 18. és augusztus 19.–ig terjedő bő 1 hónap volt. A nyár legmelegebb napja augusztus 08-a lett, amikor a napi maximumhőmérséklet a térségben sokfelé közelítette a 39 fokot. A Balaton parton is Fonyódon 39,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A szezon első hat hónapja a csapadék szempontjából is elég változatos volt. Májusban és szeptemberben a Balaton térségében az átlagosnál 10-30 %-kal több csapadék hullott, a többi hónapban általában a sokévi átlag 60-80%-a. Július volt a legszárazabb hónap, amikor az átlagos csapadékmennyiség a Balaton térségében csak 17-32 %-ot ért el.

A Balaton vízszintje az április elsejei 99 cm-ről május elejére 125 cm-ig emelkedett. Ezt követően a Balaton vizének kismértékű leengedésére is szükség volt a Sió zsilipen keresztül.  Így is a vízszint júniusban még 117-120 cm körül mozgott, amikor a zsilipet lezárták, számítva a nyári csökkenési periódusra. A száraz és kánikulai meleg időszak kezdetével júliusban 10, majd augusztus elejétől szeptember végéig további 17 cm csökkenés volt megfigyelhető.  

A Balatonra kiadott másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a teljes időszaknak, a keleti medencében a 12,2, a középső medencében 12,3, a nyugati medencében a 12,1 a Velencei-tónál a 7,7 százalékára terjedt ki. Mindegyik területen az előző évihez képest csökkenés mutatkozik. Legnagyobb mértékben a nyugati medencében csökkent a fenntartás (3,6 %), ami 185 órának felel meg. A legkisebb mértékben a Velencei-tónál, mindössze 49 órával.
A legkevésbé szeles Tisza-tónál is csökkent a másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a tavalyihoz képest. Az összesítések szerint 2013-ban itt volt szükség a legrövidebb ideig a másodfokú viharjelzések fenntartására, ez a teljes szezon mindössze 3,1 százalékára terjedt ki és a csökkenés 128 órát jelentett.

megosztás
hozzászólások
tiltakozás (1), Hévízi-tó (1), hévízi kifolyó (3), étel (3), Ékszertáska (2), Jemen (1), Horváth Mariann (1), Ugrimanók (1), Palásthy Bese (2), posta (1), telefon (3), Cserszegtomajfutás (5), okmányiroda (1), Csősz-Tóth Norbert (1), Kartali Zsuzsanna (1), euronews (1), kollégium (1), Schmied Zoltán (1), ökölvívás (2), beruházás (2), parlament (72), Giro d'Italia (1), Szent Mihály (1), fesztival (93), Fejér György Városi Könyvtár (52), Telecom (2), Biró Lajos (1), szuperhold (1), média (1), támogatás (5), Joós Attila (1), Március 15 (2), Lisa (35), magyar dal napja (8), mobil (2), KDNP (1), orosz (1), hatos lottó (93), Jazz Fiesta (2), Bóka István (1), kerekpar (27), idojaras (262), Pete Krisztina (1), unicef (1), jövőkutatás (1), Golden Globe (3), Ollári Barbara (1), alpolgármester (2), 3D (1), túlsúlyos (3)