Beérnek az uniós projektek

2011. július 21.
Véget ért a Parlament tavaszi ülésszaka, ebből az alkalomból kérdezte a Monitor Manninger Jenő, országgyűlési képviselőt az elmúlt időszak munkájáról, eredményeiről, illetve a kormányváltás óta eltelt egy évről.

Sokszor elmondtuk, hogy nagyon rossz helyzetben vette át az országot a kormány – kezdte Manninger Jenő, aki úgy véli: sikerült elkerülni az államcsődöt, ehhez kellettek a gyors döntéshozások. Szinte mindent támogatott a társadalom többsége, példáként említve az új alkotmányt vagy a médiatörvényt. Voltak kellemetlen helyzetek, például a rendvédelmi dolgozók esetében, de jogos a felülvizsgálat – mondja az országgyűlési képviselő.

Gazdaságilag nem lehet egy év alatt csodát csinálni, de arra kell törekedni, hogy munkahelyeket hozzunk létre. Manninger Jenő hangsúlyozta: az olcsóbb állam jegyében történnek a változások az önkormányzatoknál vagy az oktatás területén. Ebben sajnos nincs akkora tartalék, a hatékonyabb működésben azonban van.Szeptember 12-én folytatódik a munka az Országgyűlésben, elfogadás előtt áll az önkormányzati törvény, a közoktatás átszervezése, az egészségügyi átalakítás programja, azaz a Semmelweis-terv. Konfliktusok várhatóak, de a képviselő abban bízik, látható lesz, hogy jó irányba mennek a dolgok.

Manninger Jenő, a MÁV vizsgáló bizottságának elnökeként elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben nem volt megfelelő a társaság finanszírozása, a kiszervezések által az állami cég hátán élősködtek a különböző vállalkozások. A megoldás a takarékos gazdálkodás lehet, ezzel akár több milliárdos haszon is elérhető.

Keszthelyen nagy változások várhatóak, mégha most a kellemetlenséget érzik is a lakók a Fő tér környékén, de ez jövőre megoldódik – mondja Manninger Jenő. Egy-két éven belül be fog érni az új közösségi terület. Az elkerülő út sürgető feladat, legkorábban tavasszal lesz kész. Beérnek az uniós projektek – mondja az országgyűlési képviselő. A következő időszakok nagyberuházásai a keszthelyi Amazon Szálló átépítése vagy a hévízi gyógyfürdő felújítása. Lesz egy 1,5 milliárdos uniós keret a balatoni fejlesztésekre, ebből Keszthely és környéke tovább szépülhet. Ezekre pályázhatnak a térség vállalkozói turisztikai szolgáltatások fejlesztésére.
 

A Ház első féléve számokban

A tavaszi és a nyári ülésszakon, február 14. és július 11. között a Ház 21 ülés keretében 45 ülésnapot tartott, ami  - összehasonlítva a nyolc, illetve négy évvel ezelőtti adatokkal - mind a 2003-as, mind a 2007-es első félévi számokat meghaladja, amikor 37, illetve 40 ülésnapot tartott a Ház.
Az ülésidő meghaladta a 465 órát, a tárgyalási idő pedig a 453 órát. Négy éve az előbbi 346 óra volt, az utóbbi pedig 336 óra.
A parlament az eltelt hat hónap alatt összesen 116 törvényt fogadott el, amelyből 52 új jogszabály, 64 pedig módosított. Ezek közül 77-et a kormány, 4-et parlamenti bizottság, 35-öt pedig kormánypárti képviselők terjesztettek be. Ellenzéki törvényjavaslatot nem fogadott el a Ház.
Összehasonlításképpen: 2003 első félévében a képviselők 58 törvényt alkottak, 2007 első hat hónapjában pedig 104-et. Négy évvel ezelőtt ebből 88 volt kormány-, 4 bizottsági előterjesztés, 7 kormánypárti képviselői indítvány, 4 ellenzéki, egy pedig közös kormánypárti-ellenzéki.
Idén február és július között a parlament 60 országgyűlési határozatot fogadott el 4-et a kabinet, 37-et bizottság, 4-et kormánypárti, egyet ellenzéki képviselők indítványára, 14-et pedig egyéb kezdeményezés alapján.
A 2011-es tavaszi-nyári ülésszakon elhangzott mintegy 150 interpelláció - amelynek egyötöde kormánypárti, négyötöde ellenzéki volt -, 136 szóbeli kérdés - 28 kormánypárti, 108 ellenzéki -, 180 azonnali kérdés - 23 kormánypárti, 157 ellenzéki -, 198 napirend előtti - 70 kormánypárti, 128 ellenzéki - és 66 napirend utáni felszólalás - 11 kormánypárti, 55 ellenzéki. A megválaszolt írásbeli kérdések száma 647, amelyből 54-et a kormánypártok, 593-at pedig az ellenzék képviselői tettek fel.
Az elmúlt fél évben a Ház két politikai vitát tartott, mindkettőt az ellenzék kezdeményezésére: az egyiket az LMP javasolta a lakáshitelesek problémáinak megoldásáról, a másikat pedig a Jobbik a népességfogyás megállításáról.
A képviselők február 14. és július 11. között majdnem 1200-szor szavaztak, ezen alkalmak több mint felében módosító indítványokról.
A parlamenti bizottságok közül a legtöbbször az alkotmányügyi bizottság ülésezett, a legkevesebbszer a mentelmi.


 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Donkó Imre (1), pollen (3), pápa (1), gyed (3), onkentes (3), kiállítás (14), balatoni strandbelépő (1), balett (1), 1956 (1), Zalaköveskút (1), tenisz (3), Golfclub Imperial Balaton (2), Koósz Attila (1), Eurostat (1), Palásthy Bese (1), Zalai Borcégér (5), belfold (1440), kábítószer (9), Halház kft (1), holokauszt (1), Bálint NatáLia (2), Bock Bisztró Balaton (16), Telecom (2), fájdalommentes (3), zene (23), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), luxus (4), fürdő (2), lovaglás (2), VOLT fesztival (7), gyermekbarát (2), Alsópáhok (51), ponthatar (6), Polgári vélemény (4), túlsúlyos (3), munka (11), Szent Mihály (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), triatlon (13), Krepsz-Kapai Bernadett (1), Asperger-szindróma (1), óvoda (7), europa-bajnok (5), keszthely (3983), Rigo Csaba (36), Fodor Edith (3), Kvárta Mátyás (44), női gombolkodó (5), Brüsszel (1), tappenz (1)