Bazsalikom – a nyári ételek fűszernövénye

2010. augusztus 15.
Kis levelű és fodros, zöld és sötétbordó, ánizsos és mentás, szent és thai – ezek mind különböző bazsalikomok.

Illatot és különleges ízt ad a paradicsomos és padlizsános fogásoknak, az olaszos tésztaételek elengedhetetlen összetevője. A bazsalikomos ecet és olaj kiemeli a saláták ízvilágát. Mindezek mellet segíti az emésztést, és antibakteriális hatású. Ezért szárítsunk belőle télire, amikor finom teájával kikúrálhatjuk a torokgyulladást, a lázat és a megfázást. Illata élesíti az elmét.
Ne főzzük sokáig, mindig a végén keverjük az ételbe. Nyersen, ahol megtörött a levele, ott megbarnul, ezért csak a tálalás előtt vágjuk fel vagy zúzzuk össze.
A szabadban termesztett bazsalikom aromája összehasonlíthatatlan a boltban vásárolhatóéval.

A mediterrán országokban az egyik legelterjedtebb ízesítő étel a pesto mártás.
Kenyérre kenve vagy kifőtt tésztával egyaránt fogyasztható. Tehetünk egy-két kiskanállal a levesbe is. Kis üvegekbe töltve, a tetejére olívaolajat öntve a hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Petrezselymes pesto
Egy nagy csokor petrezselymet, egy csokor bazsalikomot jól megmosunk, leszikkasztjuk, és turmixgépben folyamatosan adagoljuk hozzá az olívaolajat mindaddig, amíg folyékony paszta állagot nem kapunk. (Mozsárban is készíthető, ekkor az íze összehasonlíthatatlanul finomabb. Valamikor így készítették az ételeket a háziasszonyok, időt nem sajnálva, belekeverve szeretetüket.) Hozzákeverünk 3-4 gerezd zúzott fokhagymát és egy marék pirított diófélét (az eredeti receptben pirított fenyőmaggal készül). Reszelt parmezánsajtot keverünk hozzá. Ennek mennyisége ízlés szerint 5–10 dkg közötti lehet.
 
Bazsalikomos paradicsomsaláta mozzarellával
Hozzávalók: személyenként egy közepes paradicsom szeletekre vágva és fél mozzarellasajt, 5-6 bazsalikomlevél, só, bors és jó minőségű olívaolaj.
Rakhatjuk felváltva egy tányérra a paradicsom- és mozzarellaszeleteket, de jobban szeretem darabokat tépve és rászórva, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az összevágott bazsalikomlevéllel, és jól megöntözzük olívaolajjal. A tépett változatban a sajtot jobban beborítja az olívaolaj.

Meiszner Kati
Táplálkozási tanácsadás – Természetes gyógymódok
Ellenőrzött bio zöldségek-gyümölcsök
Cserszegtomaji Egészségfarm
06-30/948-5447

megosztás
hozzászólások
shotokan karate (3), Mátrai Gabriella (2), egészség (131), Bezerics (1), luxus (4), 2016 (2), kiállítás (16), TRX (22), keszthelyi-hegység (1), tornádó (1), dunantul (23), Balatongyorok (136), Rúzsa Magdi (1), téligumi (1), érettségi megoldás (5), Ugrimanók (1), vasárnapi pihenőnap (3), Halott pénz (1), KiBeszél (14), költségvetés (1), golf (11), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Partics Roland Hunor (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), horgász (5), fitt (1), keresztény (2), diakhitel (7), Varga Terézia (1), Tóth Levente (2), Bányai László (2), erettsegi (72), terápia (4), zene (23), szabadsag (2), Benkő Lívia (1), szalloda (59), Burgonyakutatási Központ (2), kereszt (1), Krepsz Zoltán (38), tengerpart (1), béremelés (2), Udvaros Dorottya (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), boksz (3), gasztronómia (5), gyógyfürdő (6), Street Festival Keszthely (1), egyetem (188), menekült (1)