A színház feltölti az embert, és képes továbblökni a szürke hétköznapokon

A színház feltölti az embert, és képes továbblökni a szürke hétköznapokon

2018. június 25.
Ha nyár, akkor szabadtéri színház: heteken belül megnyitja kapuit a XIX. Keszthelyi Nyári Játékok a Festetics-kastély parkjában,ahol a budapesti Centrál Színház művészei ismét egy könnyed vígjátékkal várják vendégeiket július 27-től augusztus 10-ig. Básti Julival, a fesztivál szervezőjével beszélgettünk – nem csak színházról.

– Mit jelent önnek Keszthely térsége, a Nyugat-Balaton?
– Édesapám keszthelyi, ám sokáig titkolózott életének ezen időszakáról, mert nem voltak jó emlékei. Végül Szigligeten vettünk egy kis nyaralót, és a gyerekkoromat a környéken tölthettem. Később a férjemmel, Puskás Tamással a Káli-medencében találtunk egy présházat, és onnét kezdtük el szervezni a keszthelyi nyári színházat tizenkilenc esztendeje. Nekem a Nyugat-Balaton a gyerekkor boldogsága, és azóta sem vagyok képes elszakadni tőle.

– Akkor ennek is köszönhető, hogy a nyári színház éppen Keszthelyen alakult meg?
– Mindenképpen. Egyszer sétáltam a férjemmel a kastélyparkban, és arról beszéltünk, milyen gyönyörű lenne az óriási fák árnyékában játszani.

– Mi a legnagyobb különbség a színház életében napjaink és a kezdetek között?
– Tizenkilenc éve még toboroztuk az embereket, verseket mondtunk, és szinte egyesével hívtuk be őket. Mára az esemény kultuszszimbólummá vált, és minden jegy elkel jó előre. Hihetetlen nagy támogatást és lelkesedést kapunk a helyiektől, akik boldogok, hogy idehozzuk a színházat.

– Van-e szerepálma, amely a pályafutása során még nem valósult meg?
– Nincsenek és sosem voltak szerepálmaim, mindig az érdekelt, hogy a közönséget mi szolgálná a leginkább. A legnehezebb filmes feladat a Sztálin menyasszonya volt, A vörös grófnőnek pedig sokat köszönhetek, mert általa ismerhetett meg a közönség.

– Mit láthatunk Keszthelyen az idén nyáron?
– Molnár Ferenc Delila című vígjátékát állítja színpadra a Centrál Színház társulata, a főbb szerepekben Stohl András, Balsai Móni, Magyar Attila, Trokán Nóra, Ódor Kristóf és Cserna Antal látható. A történet szerint egy vidéki csárda tulajdonosa, miután sorsjátékon tetemes összeget nyer, hirtelen felkelti beosztottja érdeklődését, a felesége ezért kénytelen a női rafinériáját bevetni.

– Mit üzen a helyieknek?
– Jöjjenek színházba, mert az feltölti az embert, és képes továbblökni a szürke hétköznapokon!

Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1984-ig a Csiky Gergely, 1984-től a Katona József, 2003-tól a Nemzeti Színház tagja. 2015 óta a Centrál Színház művésze. 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét. Puskás Tamás rendező felesége, három gyermek édesanyja.

 

A Básti Juli–Puskás Tamás házaspár által életre hívott Keszthelyi Nyári Játékokat először 2000-ben rendezték meg a Festetics-kastély parkjában. A szabadtéri színházat évről évre nagyobb érdeklődés övezi, sikere tizenkilencedik esztendeje töretlen. A Balaton nyugati medencéjének legnagyobb színházi ünnepe az idén július 27. és augusztus 10. között várja a szórakozni vágyókat.

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
keprol kepre (7), hospice (1), rezsi (18), Balaton-átúszás (1), nyelvtanulás (3), cukorbetegség (2), Örvényeshegy Piknik (3), sarmellek (53), TRX (22), Fehér szalag (1), Bocuse (3), Apák napja (1), Dumaszínház (2), Horváth Szabina (1), Miss Balaton (1), Balaton-part (10), álláshirdetés (18), szépségápolás (8), állami (1), Berecz András (1), érettségi megoldás (5), csapadék (1), matolcsy gyorgy (1), Virágos Magyarország (6), Helikoni ünnepség (4), Bóka Péter (1), Papp Gabor (227), verseny (2), termálfürdő (1), táplálkozási tanácsadó (1), balett (1), statisztika (2), e-kereskedelem (1), google (3), tanulás (2), tavasz (1), színház (5), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), keszthelyi kilometerek (78), hitel (5), skandinav lotto (81), Halház kft (1), karácsonyi képeslap (1), nagyméret (1), Bringatanya (2), család (1), fejlesztés (12), KeszthelyFest (15), diploma (4), életmód (10)