Bárányborda sárgarépás fűszerkéregben petrezselymes újburgonyával + borajánló
2014. április 24.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!
Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg bárányborda, 1,2 kg burgonya, olaj
A fűszerkéreghez: 10 dkg vaj, 5 szál kakukkfű, 4 szál rozmaring, 4 szelet száraz kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 4 evőkanál vágott petrezselyem, só, bors, 1 tojássárgája
A felszeletelt bordákat kevés olajon elősütjük serpenyőben.
Tepsire helyezzük őket, ráhalmozzuk a fűszerkérget, és 5 perc alatt 180 fokos sütőben összesütjük.
A fűszerkéreg elkészítése: a vajat felhabosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt sárgarépát, a ledarált száraz kenyeret, s a fűszerekkel ízesítjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu
A húsvét a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe, megemlékezünk Krisztus feltámadásáról. Az ilyenkor készített ételeknek szimbolikus jelentőségük van. Ezek közé az ételek közé tartozik a bárányhús is. A bárány az egyik legősibb áldozati jelképünk. A hit tanítása szerint a halál angyala elkerülte a zsidók bárány vérével megjelölt házait, és ugyancsak e tanítás szerint „Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk”. Éppen ezért, akinek lehetősége van rá, készítse el a séf úr útmutatása szerint ezt a finom báránysültet. Miután a bárány rövid élete során már mindent megtett értünk, ezért iránta való tiszteletből kísérjük el egy hozzá illő borral, amely egy villányi pinot noir Wunderlich Alajos pincéjéből. A pinot noir francia eredetű, az egyik legismertebb szőlőfajta a világon. A hűvösebb éghajlatú régiókban, országokban tudott elterjedni. Villányban is inkább az északi fekvésű területeken termesztik. A poharunkba töltve megcsodálhatjuk a világos rubinszínű, tükrös tisztaságát. Illatában piros húsú gyümölcsök bujkálnak, meggy és szamóca sok-sok fűszerrel. Szegfűszeg, leheletnyi fahéj és puncs. Nem nagy testű, inkább könnyed eleganciájával hódít. Nagyon harmonikus ünnepi bor. 16-17 °C-on, nagy, öblös pohárból mutatkozik be a legszebben. Kedves egészségükre! Kellemes húsvéti ünnepet kívánok mindnyájuknak! Pampetrics Borkereskedés Kft. 8360 Keszthely, Rezi út 2. 06-83/312-551 06-30/939-8185 |
megosztás
hozzászólások