Ballada a Balatonhoz

2011. október 10.
A Németország legtöbb előfizetőjével rendelkező, 450 ezer példányszámban megjelenő, mintegy 1,27 millió olvasót számláló, országos terjesztésű, igényes napilap, a müncheni székhelyű Süddeutsche Zeitung szeptember 22-i számában „Balladát mondott a Balatonhoz” című cikket közöl az Utazás rovatban.

A cikk szerzője, Jens Bisky, a Magyar Turizmus Zrt. meghívására szeptember elején látogatott hazánkba, hogy feltérképezze az elmúlt évtizedekben a magyar tengernél történt változásokat. Az újságíró utoljára 32 évvel ezelőtt még gyermekként járt a magyar tengernél, felnőttként visszatérve a természet változatossága és a táj szépsége ragadta magával először. Meglepődve tapasztalta, hogy rengeteg újdonság várja az idelátogatókat.
 Jens Bisky úgy véli a Balaton jól láthatólag keresi új arcát és sokat is tesz azért hogy megtalálja önmagát. Szerinte az egyik új irányt éppen a nyugalom megőrzése jelentheti, hiszen az a harmónia, amit a táj, a hatalmas vízfelület és a települések sugároznak, kifejezetten jót tesz az itt nyaralóknak. A másik irány Bisky szerint a színes kulturális kínálat bemutatása, amelyre rendkívül jó példa Balatonfüred fejlődése, ami az egész régió számára példaként szolgálhat.
A természeti szépségek és a törekvés ezek megóvására volt az, amit 32 év elmúltával mindenhol kézzelfoghatónak érzékelt a cikk szerzője, legyen szó a balatonudvari új golfpályáról, vagy a kalandparkról Zamárdiban. A Balaton menti településeket és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot bejárva Binksy úgy tapasztalta, hogy a Balatonnál nem a pénz utáni sóvárság a meghatározó, hanem az igyekezet, hogy megmaradjanak a természeti értékek, az eredeti szépség. Az újságíró szerint még Siófokon is érzékelhető nyugalom árad, a zajos klubok, a nyüzsgő éjszakai élet ellenére is. A szolgáltatások színvonala pedig, ahogy cikkében írja, a nyugati országokban szerzett tapasztalatokról tanúskodnak.
Az egykori keletnémet kisfiú, akinek leginkább a selymes víz, a finom palacsinták, no meg az osztrák és nyugatnémet játszópajtások jutottak eszébe a Balatonról, 32 év után visszatérve a mediterrán olasz táj méltó vetélytársának tartja a régiót.

megosztás
hozzászólások
autó (3), vendeglátás (6), belfold (1440), gyógyfürdő (6), jégpálya (4), Balatoni Hajózási Zrt (4), Nagy Bálint (10), Tata (1), jóga (1), bolt (3), Biró Lajos (1), túlsúlyos (3), hévízi kifolyó (3), Koósz Attila (1), telefon (3), parlament (72), Együtt (1), punkosdi regatta (9), autizmus (2), kormanyhivatal (93), Kovács Beatrix (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Selmeczy Zsuzsanna (5), lakás (3), Pál Attila (1), Kis-Balaton (1), FINA vizes világbajnokság (1), eon (2), táska (1), életmód (10), vasárnapi pihenőnap (3), kereszt (1), család (1), idojaras (262), film (8), verseny (2), vasút (10), diákolimpia (1), Bedő Beáta (10), Telecom (2), Palásthy Bese (1), temetés (2), Zala folyó (1), himnusz (1), mentő (9), vízimentő (5), hó (4), hospice (1), drog (3), Ifi Ferenc (1)