Balatoni Múzeum: még sok a kérdőjel

2012. november 10.
A keszthelyiek joggal kötődnek a Balatoni Múzeumhoz. Egyrészt a polgárok pénzéből épült fel, másrészt ez az egy múzeuma van a Balatonnak, amely teljeskörűen bemutatja a környék kultúráját, élővilágát, a tóhoz kötődő életet – közölte Ruzsics Ferenc polgármester. Fontos, hogy továbbra is működőképes maradjon az intézmény.

A korábban megyei fenntartású múzeumok és könyvtárak többségükben az önkormányzatok fenntartásába kerülnek január elsején, így várhatóan a Balatoni Múzeum Keszthelyhez kerül.
Mindenre kiterjedő megállapodástervezetet küldtek az önkormányzatnak a minisztériumból, az azonban nincs benne, mekkora állami hozzájárulást kap az önkormányzat a fenntartáshoz. Szóba került ugyan bizonyos összeg, 30 millió forint, de ez még nem tisztázott – tudtuk meg a keszthelyi polgármestertől.
Nagyon sok uniós pályázaton vett részt sikeresen a múzeum a Zala megyei önkormányzat közreműködésével, legutóbb vendégfogadó teret, múzeumi boltot és kávézót alakítottak ki, illetve megtörtént az akadálymentesítés. A látogatóbarát fejlesztések hangsúlyos elemei a Játékos múzeum elnevezésű interaktív számítógépes játékok is, amelyek segítségével szórakozva ismerhetik meg a fiatalok a Balatonban élő halfajtákat, a tó környékének madárvilágát, a Balaton környékének kulturális és természeti kincseit.
Manninger Jenő elmondta, hogy az előző három évben minőségi javulás történt a múzeumban, a város így egy sokkal attraktívabb intézményt tud átvenni.

Keszthelyen kell maradnia!

Nemrég Keszthelyen járt dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közgyűjteményi főosztályvezetője, akivel közölték a város szándékát a jövőbeli működéssel kapcsolatban.
Ha nem tudja vállalni a város a múzeum fenntartását, előfordulhat, hogy az állam magához veszi a fenntartás jogát. A polgármester egy korábbi anyagban arról olvasott, hogy a múzeum gyűjteményét átvihetik egy másik városba, ahol tárolják vagy kiállítják. – Ezt mindenképpen el kell kerülnünk – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc, s úgy gondolja: mindenképpen Keszthelyen kell maradnia a Balatoni Múzeumnak.

megosztás
hozzászólások
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Novinszky Petra (1), tengerpart (1), keszthely program (1241), europa-bajnok (5), Kányavári-sziget (1), fájdalommentes (3), Cseh László (1), Torsa Dániel (1), Balaton Szinház (959), gyilkosság (1), film (8), kozlekedes (8), alakformálás (6), egyház (2), felveteli (29), magyar dal napja (8), Selmeczy Zsuzsanna (5), óvoda (7), kereskedelem (1), husvet (14), drog (3), vendeglátás (6), gazdasag (363), vallás (1), hatos lottó (93), boldog (1), KDNP (1), tűzoltó (32), posta (1), online (1), internet (20), Ollári Barbara (1), Tóth Levente (2), betegség (12), angus marha (1), macska (1), Illés Fanni (1), biztosítás (2), sütemény (1), regisztráció (1), iskola (338), állatvédő (5), Zalai Kutyasuli (1), tabor (6), szilveszter (6), Budapest (3), Béres Attila (2), karate (2), Cserszegi fűszeres (1)