Balatoni bort a Balaton partra! címmel hirdettek kampányt

2013. április 06.
Balatoni bort a Balaton partra! címmel hirdetett kampányt a két legismertebb badacsonyi és balaton-felvidéki borászszervezet szombaton. Azt szeretnék elérni, hogy a Balaton-parti éttermek, szállodák főként helyi borokat kínáljanak.

A Badacsonyi Kör és a VSOP Balaton-felvidék azt tűzte ki célul, hogy akárcsak Európa vezető borvidékein (Franciaországban vagy Olaszországban), a Balaton melletti vendéglátóhelyeken is szinte csak helyi borokat lehessen kapni - hangzott el a szombati sajtótájékoztatón.
Laposa Bence, a Laposa-birtok borásza bemutatta a Badacsonyi Kört, amely egyfajta borműhely: legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter.
Laposa Bence elmondta: az adott tájegységre jellemző gasztronómia a helyi borokkal kiegészülve nyújt igazán teljes élményt. "Abban kérjük a Balaton környéki vendéglátószakma segítségét, hogy részesítsék pozitív diszkriminációban a balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a Balatoni vendéglátást" - fogalmazott.
Az MTI kérdésére kifejtette: a magasabb, minőségi borkultúra a rendszerváltást követően először más borvidékeken jelent meg, Badacsonyban és a Balaton-felvidéken csak az elmúlt években történt meg a szemléletváltás. Mostanra azonban kialakultak a borfogyasztási szokások a Balaton-parton, és a korábban jobban bevezetett borokhoz ragaszkodnak a vendégek. Új akciójukkal - amelyhez gasztronómiai partnereik is vannak - ezeket a szokásokat szeretnék megváltoztatni, és a helyi kínálatban hangsúlyosabban megjeleníteni a balatoni borokat.
Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör alapító tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a minőségi fejlesztés nem csupán pénz kérdése: nem kerül több pénzbe ugyanis odafigyelni arra, hogy a balatoni borokra és halakra épüljön a tóparti vendéglátás kínálata.
Ha a helyi értékeket megbecsüljük, azzal a saját jövőnket alakítjuk pozitív irányban - hangsúlyozta Orbán Gergely, a VSOP Balaton-felvidék (Villa Tolnay, Sabar Borház, Orbán Pincészet, Pálffy pince) tagja.
Tapasztalataik szerint az a vendéglátóhely, amely kizárólag helyi borokat vesz fel a kínálatába, versenyelőnyre tesz szert a többiekkel szemben, hiszen az egyre kifinomultabb gasztroturisták a helyi ízekért utaznak egy adott régióba - vélte Nagy Miklós, a badacsonyi Bonvino Hotel ügyvezetője.
A Balatoni bort a Balaton-partra! akcióprogram keretében a nyolc borászat saját kapcsolatrendszerén keresztül, következetes kommunikáció és rendezvények útján, illetve közös ajánlatokkal igyekszik minél több Balaton-parti hotelt és vendéglátóhelyet megnyerni az ügynek. mti

megosztás
hozzászólások
Major Veronika (5), alapítvány (2), freestyle foci (1), Mohácsi József (8), karate (2), balatoni strandbelépő (1), Hegyi Roland (HR) (5), keresztény (2), Jobbik (10), életmód (10), beruházás (2), parkoló (4), törvény (1), Magyar Telekom (1), ipsos (1), Béres Attila (2), túlsúlyos (3), meiszner kati (16), Balaton-part (10), unicef (1), FINA vizes világbajnokság (1), ponthatar (6), Platán étterem (1), év fürdője (4), Sárdi Katalin (1), magyar dal napja (8), költészet napja (2), véradás (2), Kocsis László (1), Bock Bisztró Balaton (16), hó (4), Tar László (1), örömszerző pillanatok (17), büntetés (3), online (1), étterem (11), vívás (1), egészség (131), vendégéjszaka (2), A Dal (3), Erdély (2), Gachályi András (3), vízilabda (2), Tata (1), Krasznai István (1), tispol (3), Biró Lajos (1), levendula (2), traffipaxrendszer (1), Hotel Zenit (3)