Balatongyörök: lesz-e együttműködés?

2013. február 08.
Közös önkormányzati hivatalt kell létrehozniuk a kistelepüléseknek, erre február végéig van lehetőségük az érintett önkormányzatoknak. Biró Róbert, az 1200 fős Balatongyörök polgármestere lapunknak azt mondta, kérdéses, hogy kivel hozhatnak létre közös hivatalt. Egy biztos, a törvény miatt csorbul a települések önállósága.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény kötelezően előírja a közös önkormányzati hivatal létrehozását azoknak a járáson belüli községi önkormányzatoknak, amelyek közigazgatási területét legfeljebb egy település közigazgatási területe választja el egymástól, és a községek lakosságszáma nem haladja meg a kétezer főt.

Térképen a jövő
Balatongyörök és körjegyzőségi partnere, Vállus együtt 1350 főt számlál, ez még mindig kevesebb, mint 2000 fő – számolja Biró Róbert polgármester. A törvény elsősorban – a járáshatárokat figyelembe véve – a szomszédokkal való együttműködést ösztönzi, bár ez bizonyos esetekben átléphető. A tervezés úgy kezdődött, mint annak idején földrajzórán: a térképen bejelölte az önkormányzat azokat a településneveket, amelyek törvényileg képbe kerülhetnek.
Balatongyörök érdekes eset, nem sok választási lehetősége van: Zala megye utolsó településéről van szó, a szomszédja egyrészt a Balaton, másrészt pedig a Veszprém megyei Balatonederics, így a Keszthelyi-hegység túloldalán található Vállus melletti Várvölgy és Zalaszántó jöhetett szóba. Ezekkel a településekkel meg is kezdődtek a tárgyalások még tavaly – tudtuk meg Biró Róberttől. Január elején lett volna Várvölgy és Balatongyörök közös testületi ülése, azonban előtte kiderült, hogy a közös hivatal nem jöhet létre, ugyanis Várvölgy – mint székhely – Zalaszántót választotta.

És a szomszédok?
Felvetődik a kérdés, hogy miért nem keresi meg Balatongyörök Vonyarcvashegy vagy Gyenesdiás önkormányzatát. Vonyarcnak nincs társulási kényszere, ugyanis meghaladja a kétezret a lakosságszáma, ennek ellenére októberben elkezdődtek a tárgyalások, de időközben elakadtak, és a Várvölggyel folytatott egyeztetések miatt . január közepéig szüneteltek. A 3700 fős Gyenesdiás több fórumon jelezte, hogy független szeretne maradni, így hivatalosan még nem érkezett hozzá felkérés.

Keszthelyi együttműködés?
Biró Róbert elmondta azt is, hogy kicsi az esélye, de Keszthely is szóba kerülhet. Itt viszont bonyolultabb a helyzet, ugyanis a törvény alapján a 2000 főt meghaladó lakosságszámú település csak a közigazgatásilag határos községektől nem tagadhatja meg a közös hivatalalakítást, így kerülhetett napirendre Keszthely és Vállus együttműködése.
Ha nem születik megállapodás egyik településsel sem, márciusban a kormányhivatal dönt az ügyben egy hónap alatt, április elsejéig. És ez nem vicc.

megosztás
hozzászólások
Owaimer Zoheir (1), jégpálya (4), turisztika (94), 1956 (1), Udvaros Dorottya (1), Joós Adél (1), Cseh László (1), vendégéjszaka (2), hirdetés (1), dinnye (1), Táncpanoráma Keszthely (10), gerincvédelem (1), Hollywood (1), nő (2), Saul fia (7), Spar (1), vonyarcvashegy (158), Oroszlán Zsolt (2), nyugdíjas (2), Balaton-átúszás (1), Bálint NatáLia (2), gasztroblogger (2), Barista bajnokság (2), vízkereszt (1), Pálfi Attila (1), ARC (1), Monitor konyhája (80), Tata (1), Bóka György (2), vívás (1), nyugdij (8), webmark (2), ló (1), KDNP (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), munkahely (8), Kehidakustány (1), piac (6), KeszthelyFest (15), Nagykanizsa (1), mellrák (1), dohany (15), KRAFT (5), választás (46), Golden Globe (3), sport (1085), Mátrai Gabriella (2), Krasznai István (1), Ékszertáska (2), Kovács Patrícia (1)