Az óvszer a legnépszerűbb védekezési forma

2012. október 08.
A fiatalok nagy része (92 százaléka) ismer valamilyen fogamzásgátló módszert. A legtöbben az óvszert említették, második legismertebb a fogamzásgátló tabletta, harmadik a szexuális aktus megszakítása. Egyharmaduk hallott már a spirálról és egyéb méhen belüli eszközök lehetőségéről, ezen túl minden ötödik fiatal említette a naptár-módszert (a peteérés időpontjának kiszámítását), a hüvelytablettát, a pesszáriumot és a sterilizálást is, mint megelőzési lehetőséget.

A megkérdezettek mindössze 4%-a vallotta, hogy nem ismeri semmilyen formáját a védekezésnek – derül ki az Ipsos F&F kutatásából, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített a 15-25 év közöttieket reprezentáló közel 400 fő személyes módon történő megkérdezésével egy kényes, de annál fontosabb témáról: a különböző fogamzásgátló módszerek ismeretéről, azok használatáról és az abortusztablettáról.
A megkérdezettek között az óvszert használják a legtöbben, mintegy 55 százalékuk. Fogamzásgátló tablettát már csak 17%, a szexuális aktus megszakítását 14% alkalmazza. Az életkor előrehaladtával természetesen nőnek az arányok, leginkább az óvszerhasználat emelkedik. Az eredmények azt mutatják, hogy az óvszerhasználat a vidékiek körében elterjedtebb, míg a budapestiek inkább fogamzásgátló tablettát szednek.
Az óvszerhasználók a sokféle márka közül a Durexet ismerik a legjobban, tízből nyolcan említették. Emellett a legismertebb márkák közé tartozik a Lyfestyles, a Raco és a Masculan is. Ez a sorrend megegyezik a népszerűséget, megbízhatóságot, minőséget, egyediséget és széles termékválasztékot tekintve is. A Durex messze ismertebb és népszerűbb márka a fiatalok körében, mint a többi, a LifeStyles pedig erős második helyet tudhat a magáénak. A harmadik helyet szorosan, de a Raco birtokolja, a Masculanon túl a többi márka már alig ismert.
Egy, a fogamzásgátláshoz szorosan kapcsolódó, Magyarországon újnak számító terhesség-megszakítási mód is szerepelt a kutatásban. Az abortusztablettát nyár elején regisztrálta hazánkban az Országos Gyógyszerészeti Intézet, de az eljárás bevezetését azóta sem engedélyezték, és a használatáról kialakult vita nagy port kavart. Mivel a 15-25 éveseket tekinthetjük az egyik legérintettebb rétegnek ebben a kérdésben, ezért ebben a kutatásban őket kérdezték meg róla.
Az utóbbi hónapokban igen sokat lehetett hallani az abortusztablettáról és annak hazai sorsáról. Az Ipsos érdeklődése nyomán kiderült, hogy a fiatalok 42 százaléka hallott már róla. Azok közül, akik ismerik a tablettát, minden második fiatal úgy gondolja, hogy kevesebb egészségügyi kockázattal jár a műtéti beavatkozáshoz képest, 57% szerint kíméletesebb módszer is, ezzel szemben 11%-uk nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, és közel 40%-uk nem tudja eldönteni, melyik módszer a kevésbé kockázatos. Minden második fiatal egyetért azzal is, hogy ez a módszer tudatosabb terhesség-megszakítást jelent, mint a műtét, és azzal, hogy jogosan szerepel az alapvető gyógyszerek listáján. A tabletta alkalmazását csupán minden tizedik fiatal ellenzi.
A tabletta bevezetésének következményeit tekintve már bizonytalanabb vélemények érkeztek: 30%-uk szerint több lenne az abortusz, 28%-uk szerint nem, a maradék pedig nem tud állást foglalni ebben a kérdésben. Viszont határozottabbnak bizonyulnak a tekintetben, hogy a szervezet – a műtéthez képest - gyorsabban regenerálódik az abortusztabletta alkalmazása után, és nagyobb az esélye a későbbi teherbe esésnek is (42-46% vélekedik így), míg ugyanezt 11-12%-uk cáfolja. Bár nem a fiatalok dolga ebben a kérdésben döntést hozni, kétharmaduknak az a véleménye, hogy a politikának nem lenne szabad belefolynia az egészségügyi döntésekbe.

megosztás
hozzászólások
Clemens Zsófia (1), ponthatar (6), Lel Ki Főzde (1), keszthelyi-hegység (1), antsz (15), egyház (2), Krasznai István (1), Németh Gábor (1), SzezOn bevásárló közösség (1), balatongyorok jazz (23), telefon (3), Use Unused (1), pszichoterápia (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), Krepsz Zoltán (38), Magyarország tortája (1), Via Hotel (1), Varga Andrea (13), ló (1), vuz kft (17), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), természet (2), Gyarmati Noémi (1), belfold (1440), Vajda János Gimnázium (22), Bibó Gimnázium (1), footgolf (1), Owaimer Aisha (1), Serenity Hill (1), szavazas (9), szunyog (3), hospice (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Bocuse (3), Bányai László (2), Pampetrics Milán (2), sport (1085), vonyarcvashegy (158), kitüntetés (6), Fodor Márk (8), szabadsag (2), politika (37), kutya (23), tabor (6), 3D (1), alga (1), hegyalja fesztival (3), ellazulás (1), Schmied Zoltán (1), Owaimer Zoheir (1)