Az orvoslás jövője - A sötét oldal

2017. augusztus 11.
Befejező részéhez érkezett az orvoslás jövőjéről indított sorozatunk. Hónapról hónapra velünk lévő állandó szakértőnk, dr. Szutrély Péter urológus ez alkalommal a fejlődés árnyoldalairól és az orvostudomány sötét foltjairól beszélt, kiemelve: a világjárványokra nincsenek válaszaink.

A XX. század történelmünk legvéresebb százada volt. A történelmi tapasztalat azt támasztja alá, hogy a fejlesztésekkel előbb élnek vissza, mint hogy jóra használják, ez az emberiség alaptétele. Amíg a pénz és a hatalom a motiváció, addig az emberi rosszindulat majdnem akkora veszélyt jelent, mint a vírusok és a baktériumok. A fejlődés csak akkor válhat az emberiség javára, ha megvan a morális ellentartás.

Dobó és a kórokozótranszferek
Az, hogy az egész világot beterítsük az összes javakkal, valószínűleg sosem fog sikerülni. A Föld lakosságának hatvan-hetven százaléka semmilyen tulajdonnal nem rendelkezik, és Európától várja a megváltást. Ahogy a növénynek is joga van a fény felé fordulni, úgy az embernek is joga van arra, hogy a jobb életkörülményeket keresse. Ámde álljon itt egy hasonlat: Dobó István megvédte Eger várát a törököktől. Ha nem kaszabolja le őket, a törökök elárasztják Egert, majd elfoglalják a várat, betelepednek, és valószínűleg ki is irtják Dobó népét…

A medicina a migránsgondokban szerény szerepet kap, gyakorlatilag tehetetlen az orvostársadalom. Nem látszik lépés afelé, hogy megoldjuk az olyan problémákat, mint a malária, az AIDS, a kórokozótranszferek a szúnyog, a kullancs stb. által. A járvány nem ismeri a határokat, demokráciával nem kezelhető. A pestist nem lehet demokratikusan, csak katonailag megállítani: le kell zárni a fertőzött területet. csak így lehet a járványt  megállítani.
Kiváló példa a jelenlegi romániai helyzet a kanyaróval: jó néhányan azt az alternatívát választották, hogy nem oltatják be a gyermeküket vagy magukat, mert az „rossz”. Láttuk, hogy mi lett a következménye: a román átoltottsági szint lesüllyedt. Ilyen körülmények között akár a pestis is visszatérhet, különösen, mivel egy nagyon életigenlő állat, a patkány terjeszti.

Robotkar igen, ebola nem
Van néhány alapkérdés, amelyre máig nincs válasza az orvostudománynak. Mert robotkart képesek vagyunk előállítani, de a világjárványokra nem vagyunk felkészülve. Közhely, hogy Európában több embert vitt el a spanyolnátha, mint az egész I. világháború, de az emberek nem vesznek róla tudomást. Az ebolával már ízelítőt kaptunk belőle, de gondolhatunk a májgyulladás kórokozóira is, egy egész vírus csoport – és ma sincs ellenük gyógyszer… Az influenzacsomagban is van néhány érdekes vírus, amely keresi az utat az emberhez, és biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb madáron, disznón vagy majmon keresztül, de megtalálja… A virológusok minden évben megfigyelik az vírustörzsek előfordulását, és próbálnak rájönni, melyik okozza a következő járványt.
Az oltóanyag szériában történő előállításához legalább három hónap kell. A betegség három – négy hét alatt alaposan elterjed...

A jövő jövője
A mai fiatal, enervált generáció tagjai között mérhető azok aránya, akik már nem akarnak fontosak lenni, csak túlélni. Megkérdőjelezik a jövő szükségességét, nincsenek céljaik. Az életigenlésük szenved csorbát, ami rossz.
A jövőre is igaz, ami minden orvosi terápiára: vannak esélyei és veszélyei. Ha a gondolkodásunkban eddig eljutnánk, és megpróbálnánk elfogadható ellenfékeket alkalmazni morális vagy tudományos, jogi alapon a fejlesztésekbe, a saját jövőnket könnyítenénk meg. Jó lenne foglalkozni vele, és nem a napi teendők tengerébe fulladva sodródni az árral.
Addig messze vagyunk attól, hogy a jövőről beszéljünk az orvoslásban, amíg a jelen problémáira nincsenek hatékony válaszaink.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
Spa Hévíz (3), Művészetek völgye (7), Balatonfüred (3), jégpálya (4), parlament (72), Love your belly (2), gyógytó (1), ajándék (8), Tóth Gergely (1), zápor (1), Csángó Zsuzsa (1), tabor (6), Balaton Sound (2), pünkösdi regatta (5), Palásthy Bese (1), pálinka (2), Selmeczy Zsuzsanna (5), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), országgyűlési képviselőjelölt (11), triatlon (13), deviza (1), Burgonyakutatási Központ (2), Jemen (1), Golden Globe (3), gyermekszám (1), SzezOn bevásárló közösség (1), költségvetés (1), Básti Juli (1), facebook (15), 3D (1), uszoda (9), Pappné Beke Judit (1), Kardos Gábor (6), szűrés (1), hévízi kifolyó (3), Tata (1), nyelvtanulás (3), Zalaszántó (2), nyaralas (12), Oláh Péter (2), kékszalag (12), keszthelyi kilometerek (78), Horváth Lászlóné (1), kert (1), egeszsegugy (266), csokoládé (2), halál (42), Vajda János Gimnázium (22), Biró Róbert (15), power-bank (1)