Az olimpián képviseli Keszthelyt Major Veronika

2019. február 25.
Óriási előnnyel, új világcsúccsal diadalmaskodott a keszthelyi Major Veronika a sportlövő-világkupán, s ezzel kvótát szerzett a tokiói olimpiára.

Fotó: Mátrai István / Facebook

Az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán a keszthelyi Major Veronika döntős világcsúccsal megnyerte a női sportpisztolyosok versenyét vasárnap, s ezzel kvótát szerzett a tokiói olimpiára, csakúgy mint néhány órával korábban a puskás Péni István.

Női sportpisztolyban már szombaton megkezdődtek a küzdelmek az alapverseny első felével, a 30 - úgynevezett - pontlövészettel, amiben a 21 éves magyar sportoló kiválóan teljesített és 293 körrel a második helyen várta a vasárnapi folytatást, amelyben a 30 gyors lövés következett. Major ebben a szakaszban fantasztikusan lőtt, mindössze két kilencest "vétett" (298 kör), így pedig 591 körös összteljesítménnyel megnyerte az alapot.

A másik két magyar, a 2015-ös Európa-bajnok Csonka Zsófia és a 2014-es világbajnoki bronzérmes Sike Renáta már szombaton "ellőtte magát", s végül előbbi 579 körrel a 20., utóbbi pedig 573-mal a 37. helyen végzett.

A döntőben tiszta lappal indult mindenki. A szabályok szerint a versenyzők gyors, ötös sorozatokat lőttek, s előbb négy széria, azaz 20 lövés után esett ki az utolsó helyen álló, majd minden újabb ötös sorozatot követen a leghátsó pozíciót elfoglaló pisztolyos. Ebben a versenyben nem a kísérletek abszolút értéke számított, hanem a 10,2 körösnél jobbak értek találatot, az annál rosszabbak pedig semmit.

A verseny éppen az első négy sorozatig volt igazán szoros, ezt követően Major 13 találattal ötös holtversenyben állt a második helyen. A folytatásban viszont a korábban futócéllövő fiatal tehetség szinte nem tudott hibázni, az ötödik és hatodik sorozatban hibátlan volt, majd a következő háromban egy-egy lövést vétett el, így végül - a záró körös öt ponttal - óriási, hétpontos előnnyel, 40 pontos új világcsúccsal diadalmaskodott.  

Major vasárnap, s egyúttal összességében is a második magyar sportlövő kvótát szerezte meg a jövő évi játékokra, mivel Péni a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses versenyében diadalmaskodott.

Az indiai viadalon minden egyéni számban két-két tokiói indulási jogot osztanak ki.
Major és Péni bravúrjával négyre nőtt a tokiói magyar résztvevők száma, korábban ugyanis két vitorlázó, Berecz Zsombor és Érdi Mária szerzett kvótát.

megosztás
hozzászólások
világbajnokság (2), Dublecz Karoly (2), csillaghullás (2), VeszprémFest (1), erzsebet program (4), ingatlan (12), nyelvvizsga (2), shotokan karate (3), ötös lottó (101), Paleomedicina (1), europa-bajnok (5), tartozás (1), alkalmassági (1), Komoróczi Lajos (3), hitel (5), tűzijáték (1), levendula (2), vállalkozó (4), Szeiler (63), Hévízi-tó (1), munka (11), jövőkutatás (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), biztosítás (2), Burucs Szabolcs (2), Giro d'Italia (1), Burgonyakutatási Központ (2), nagyik karácsonya (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), freestyle foci (1), marko peter (22), karácsony (20), erdekes (538), Az év orvosa (1), állatvédő (5), téligumi (1), kávé (2), retro (1), regisztráció (1), emléknap (1), Intersport (1), trianon (2), férfi (1), Filharmónia (1), korcsolya (4), Top 50 (1), gasztroblogger (2), labdarugas (25), ARC (1), luxus (4)