Az idegenforgalom szempontjából is fontos a növényvédelem Hévízen

2015. október 09.
Előző számunkban már szóltunk arról, milyen nagy odafigyelést igényel a Hévízi-tavon az ökoszisztéma fenntartása, mennyire fontos, hogy időben észrevegyék az apró változásokat a szakemberek, és megtegyék a szükséges lépéseket.Dr. Bürgés György, a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaság-tudományi Kar növénytermesztési és kertészeti tudományok professzora, a Hévízi-tó növényvédelmi szakembere szintén hangsúlyozza: az állat- és növény-egészségügyi törvények és a növényvédelmi határkirendeltségek fellazulásával a kártevők és a kórokozók is könnyebben bejuthatnak a hazai ökoszisztémákba.
 
Egy-egy új faj érkezése természetes jelenség, és általában nem jelent veszélyt. Ha azonban hirtelen és tömegesen elterjed, felboríthatja az ökológiai egyensúlyt, kiszorítva az őshonos fajokat. A közlekedés fejlődésével rövid idő alatt nagy távolságokat lehet megtenni, és ez kedvez az özönnövényeknek, más néven neofitáknak, illetve az inváziós rovaroknak. Az emberi igények, hobbik, kiemelten az akvarisztika szintén hatással van ezek felszaporodására.

Az akvarisztikai kertészek tucatnyi fajt honosítottak meg, s egymással versengenek a meleg vizes élőhelyekért, csatornákért legfőképpen a teleltetési időszakban. Ez a Hévízi-tóra viszont kiemelt veszélyt jelent, mivel a hínárfélék a déli kifolyóba kerülve a tó felé is terjedhetnek. Védekezésképpen a déli kifolyó kezdeti szakaszán fekete fóliával lehatárolt, sötét, árnyékos (híd alatti) rész akadályozza a fényigényes növények tóba jutását.

A Hévízi-tó őshonos vízi növényei közé tartozik a fehér tavirózsa, a legnagyobb becsben tartott azonban a vörös tavirózsa. Ezt a jövevény özönnövényt a Nagyvárad melletti Félixfürdőről telepítette a tóba dr. Lovassy Sándor zoológus 1898-ban. A honosítás olyan jól sikerült, hogy a vörös tündérrózsa idővel Hévíz jelképévé vált, s még a város címerében is szerepel.
A vörös tavirózsa elszórtan, mozaikszerűen díszíti a tavat, sajnos napjainkban kisebb állományban, mint korábban. A sötétebb levelű, kék színű tavirózsa nagyobb vitalitású, az idő folyamán egyre nagyobb teret hódít magának a tóban. Ennek visszaszorítását mechanikai úton végezzük. A fehér tavirózsa két-három foltban él a sekélyebb, hidegebb területeken, a partoldalhoz közelebb.
A tavirózsákat pusztító kártevők közül eddig féltucatnyi életmódját figyelték meg a szakemberek. A tündérrózsa-levélbogár és lárvája például cikcakkosra rágja a leveleket. Hideg vizű helyeken két generációt él, a meleg vizes környezetben azonban négygenerációs, mivel fejlődése felgyorsul. A tavirózsa-levéltetű évente 10–14 generációt képezve okoz problémát. A védekezés nehézkes. A kártevő fajokat (fürdővízről lévén szó) csak speciális, bioaktív szerekkel lehet kezelni, kizárva ezzel a toxikus hatások lehetőségét.

A téli időben a szárcsák és az egyes récefajok ellen kell védekezni, amelyek a tavirózsa leveleit csipkedve s ürülékükkel a tavat szennyezve okoznak kellemetlenségeket.

A meleg vizű gyógytavat látogató fürdővendégeknek információs és figyelmeztető táblák jelzik a növény- és állatvilág érzékenységét.

A tóhoz és környezetéhez tartozó növényállomány tehát bőven ellátja feladattal a tavat gondozó csapatot az év minden napján. Köszönhetően azonban a Hévízgyógyfürdő dolgozóinak, egész évben csodálhatjuk a Hévízi-tavat és rendezett természetvédelmi területét.

megosztás
hozzászólások
Dumaszínház (2), erdő (2), Tóth Gergely (1), szakács (1), apartman (3), szakma (1), gyenesdias (213), Street Festival Keszthely (1), időkép.hu (2), Csángó Zsuzsa (1), vonat (7), Kartali Zsuzsanna (1), Zalai Borcégér (5), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), republic (1), Szutrély Péter (7), alternatív gyógymód (1), Bátortábor (1), koktél (1), keresztény (2), Zala Volán (1), ellazulás (1), minisztérium (7), ajándék (8), idegenforgalmi adó (1), Keszthelyi Kiscápák (6), kert (1), előadás (14), uzemanyag (24), ingatlan (12), Tóth Levente (2), Joós Adél (1), bank (7), gyermekszám (1), gyümölcs (2), Ruzsics Ferenc (434), Naszádos Antal (1), pollen (3), Szennyai Anita (2), verkli (5), Zalacsány (4), halál (42), webmark (2), GESZ (11), keszthelyi kilometerek (78), Bezerics (1), taverna (25), év fürdője (4), emléknap (1), Kovács Ernő (1)