Az Év Piarista Bora címet nyerte el a keszthelyi Bezerics Borház 2011-es Birtokbora

2013. október 31.
A Piarista Rend Magyar Tartománya az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nemes vetélkedőre hívta a különböző borvidékek magyar borászatait. A beérkezett pályázatok közül idén a Dr. Rohály Gábor vezette szakmai zsűri által kiválasztott két száraz fehérbor az év Piarista boraként kerül forgalomba, a termelők nevének feltűntetésével.

A Rend által meghirdetett borválogatás díjazottjai kedden, október 29-én vehették át a boraikat kitüntető oklevelet. Idén a Kreinbacher Birtok Furmint 2011 és a Bezerics Borház Birtokbor 2011 nyerte el a Piarista bor címet.

A győztes pincészetek és borok adatai:

BEZERICS BORHÁZ
BIRTOKBOR – OROSZTONYI CUVÉE 2011, száraz fehérbor, 750 ml

„Röghöz kötött család vagyunk. Különösen kötődünk szőlőinkhez, mert „itt fenn Zalában” nekünk ez természetes” – vallják Bezericsék.
Birtokaik Pogányváron (Orosztony) és Cserszegtomajon helyezkednek el. Szigorú terméskorlátozással, a hagyomány tisztelete, és a korszerű borászati eljárások ötvözésével készülnek karakteres, testes boraik.
Pogányváron (Orosztony) a 350 méteres tengerszint feletti magasság, a déli és dél-nyugati fekvés, a 15%-os lejtés különleges mikroklímát eredményez. A változatos, sok löszt, agyagot és vulkáni hamut tartalmazó pannon bel-tavi üledéken kialakult talaj is hozzájárul a kitűnő termőhely természeti adottságaihoz.
A családi pince Birtokbora pátria (olaszrizling és piros tramini), furmint és hárslevelű házassága. Az október eleji szüret után tartályban erjesztették, majd két hónapos finomseprős, fahordós érlelést követően nyerte el zamatos körtés gyümölcsösségét, hársvirágos, gazdag fűszerességét, némi édes érzettel. Aranysárga színű, elegáns illattal. Lecsengése hosszú, élvezetes és emlékezetes.

Fogyasztása 13 oC-on javasolt.
Alkoholtartalom: 13 %vol
Savtartalom: 6,5 g/l
Maradék cukor: 6,8 g/l

KREINBACHER BIRTOK
SOMLÓI FURMINT 2011, száraz fehérbor, 750 ml

A Kreinbacher Birtok a legmagasabb minőségű borokon keresztül igyekszik megmutatni Somló kivételes képességét.
A Birtokot 2002-ben alapította a névadó-tulajdonos, Kreinbacher József. Ekkor kezdték meg a szőlőterületek vásárlását, kizárólag a hegy DK-i, D-i és DNy-i oldalán, a hegy derekától felfelé eső, meredek, de kiváló fekvésekben. Az ültetvények újratelepítése 2003 őszen kezdődött, párhuzamosan a termő szőlők átalakításával. A Birtok szőlészeti és borászati központja 2005 augusztusában készült el a Szent Ilona kápolna közvetlen szomszédságában.
Szőlőterületeik kizárólag a Nagy-Somlói borvidék somlói körzetében találhatóak. Kiemelten fontos a magas minőségű borok születése szempontjából a makro- és mikroklíma, melynek köszönhetően a nyugatról és északról érkező hűvösebb légtömegek hatását a kiváló fekvések lejtőszögei képesek ellensúlyozni. A borvidék születése utóvulkanikus tevékenységnek köszönhető, földtörténeti szempontból fiatal, kb. 4-5 millió éves képződmény, úgynevezett „tanúhegy”. Jellemző talaja bazalttörmelékes löszvályog, bazalt anyagú lejtőtörmelék és helyenként tufa-málladék.
A legtöbb magyarországi borvidékhez hasonlóan a Somlón is az olaszrizling a legnagyobb területen termesztett szőlőfajta. Ezen felül furmint, hárslevelű, juhfark, chardonnay, tramini és rizlingszilváni található még jelentősebb mennyiségben.
A birtok legnagyobb részét kitevő, őshonos furmintot tehát a vulkanikus kőzetben gazdag teraszokról szüretelték. A kíméletes feldolgozást, majd a tartályos és hordós érlelést követően fiatalon került palackba. A bor gyümölcsös, virágos ízét, illatát szépen kiegészíti a Somlóra oly jellemző ásványosság.

Fogyasztása 13 oC-on javasolt.
Alkoholtartalom: 13 %vol

megosztás
hozzászólások
időkép.hu (2), vállalkozó (4), munka törvénykönyve (1), zeneszerző (1), VÉDA (1), építész (3), keszthelyi kilometerek (78), okmányiroda (1), borünnep (24), cselgáncs (1), újszülött (1), Szent Mihály (1), Hévíz (1219), kollégium (1), DK (13), Németh József (1), hűtőgépcsere-program (1), fájdalommentes (3), Keszthelyen élni (6), születés (16), Pálfi Attila (1), szépségápolás (8), 3D (1), Playboy (1), vízimentő (5), Horváth Lászlóné (1), meiszner kati (16), google (3), kisterseg (20), Varga Andrea (13), Selmeczy Zsuzsanna (5), tűzoltó (32), gyermek (12), pápa (1), posta (1), Kovács Patrícia (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Németh Veronika (1), 1956 (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), vonat (7), Telecom (2), életveszély (1), DRV Zrt. (3), Bedő Beáta (10), rezidance (5), Laky András (2), facebook (15), luxus (4), macska (1)