Az esküvői meghívók különös története

2017. szeptember 12.
Az esküvői meghívók története hosszú idők alatt alakult ki. Már a 18. század elején szokássá vált a meghívók használata. Az angol és francia arisztokraták különböző képeslapokkal hívták meg az embereket a társadalmi eseményekre. Ezeket a képeslapokat a királyok és királynők alattvalóik írták meg, például titkáraik, vagy a komornyikok. A szép kézírás használata még a nyomtató feltalálása után is megmaradt, szép gesztusnak számított a kézzel írott meghívók feladása.

Milyenek a hagyományos meghívók?
A régies, hagyományos meghívók sok esetben az ifjú párról készített fotót is tartalmazták. Ezen kívül a benne található szöveg nagyban hasonlított a mai, modernebb szövegre. A hagyományos meghívóknál is fontos volt megjelölni a pontos időpontot és a helyszínt. A szertartás utáni ünneplés helyszíne és ideje. A házigazdák, a menyasszony és a vőlegény neve, a meghívott vendég neve és legutolsó sorban az elérhetőségi részletek. A legnagyobb különbség a klasszikus és a mai modern esküvői meghívók között az, hogy a régi időkben a meghívókon nyomtatva szerepelt a vendég neve is. Manapság ez már nincs feltüntetve a meghívón, ezt általában utólag írják rá.

Az esküvői meghívók átadásának szokása
A 18. században kézzel készített borítékba helyezték a meghívót, melyet viasszal pecsételték le. Ezeken a kézzel készült borítékokon volt feltüntetve a család címe, ahova a szolgálók vitték el.  Ebben az időben ugyanis még semmiféle postai szolgáltatás nem létezett. Érdekesség, hogy mivel bármilyen időjárásban kézbesíteniük kellett a levelet, még egy plusz, védő borítékba is betették. Ezeken a külső borítékon volt a szolgáló utasítása is feltüntetve. Ha sikerült eljutnia a megadott helyszínre, a szolgáló dolga volt az is, hogy a védő borítékból kivegye a meghívót és átadja a címzettnek. Ezután kötelessége volt megvárni azt is, míg a levelet elolvassa a címzett, hiszen ezután neki választ kellett kapnia, hogy megjelenik-e az illető az eseményen, vagy nem.

Már az ősi időkben a barlangrajzokon is megtalálhatóak voltak a ceremóniákra szóló invitálások és csak jóval később jelentek meg a kinyomtatott meghívók. A régi időkben a meghívások nagy része sok esetben szóban történt és ennek az egyszerű oka az volt, hogy ritkaság volt, ha egy ember tudott olvasni. Ebben az időben a ceremóniával kapcsolatos információkat a falu kisbírója hirdette ki. Csak a nemesi családoknál volt elterjedt, hogy kézzel írott esküvői meghívót küldjenek. Sok esetben a családi címer is megjelent a meghívón. Ez a tekintélyét sugárzó jelkép nem csak díszítette a meghívót, de a vendégek ennek köszönhetően könnyedén azonosítani tudták a családot, így a meghívottak egyszerre a helyszínről is tudomást szereztek.

Az esküvői meghívók történetének igen érdekessége a benne megtalálható papír zsebkendő. Mivel az elkészült fémgravírozott munka könnyen bekoszolódott, ezért ennek megakadályozásának érdekében egy kis darab zsebkendőt tettek a papír és a meghívó közé. Ennek a hagyományát azonban megőrizték a későbbi időszakokban is.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Major Veronika (4), mentő (9), ló (1), Bátortábor (1), pálinka (2), pápa (1), Vatikán (1), voroskereszt (24), vízilabda (2), Keszthelyi Táncpanoráma (6), vasárnapi pihenőnap (3), Mátrai Gabriella (2), lotus (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), hullámmasszázs (1), Márton nap (1), Nyitott Balaton (2), Hírek képekben (10), menetrend (3), Selmeczy Zsuzsanna (5), alga (1), torkos csütörtök (3), Bóka István (1), idegenforgalmi adó (1), skandinav lotto (81), szallas (39), hegyalja fesztival (3), erzsebet program (4), Kardos Gábor (6), Joós Adél (1), eon (2), menza (2), divat (4), Intersport (1), Magyar Államkincstár (2), vitorlásverseny (29), keszthelyi kilometerek (76), mobil (2), Kvárta Mátyás (44), Szeiler (63), Z. Karvalics László (1), Fejér György Városi Könyvtár (51), e-kereskedelem (1), tispol (3), Csángó Zsuzsa (1), Balatongyorok (134), egyetem (187), temetés (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (133), Márki Péter (1)