Az első világháború hőseinek tiszteletére

2014. november 29.
Az első világháborúra emlékeztek Keszthelyen, a tiszteletadás keretében a Szent Miklós temetőben felavatták, felszentelték a pályázati pénzből felújított városi emlékművet.

Emlékezni kell a múltra, erőt meríteni és tanulni belőle, akkor utat lehet találni a jelen és a jövő útvesztőiben. Emlékezni kell, hogy az emlékezés rítusa újra összekovácsoljon bennünket, hisz emlékezés nélkül egy közösség menthetetlenül elveszíti önmagát - fogalmazott Havasi Bálint szónok, a Balatoni Múzeum igazgatója. Elmondta: Keszthely és az első világháború kutatásairól és kapcsolatáról nagyon, fájdalmasan kevés összefoglalás, munka jelent meg. Az említett időszakkal kapcsolatosan alig pár oldal jelent meg a Keszthely történelmével foglalkozó kötetben. Havasi Bálint ezért felidézte a világháború helyi történéseit. Keszthelyen a város, az egyházak, iskolák és civil egyesületek a város hét pontján emlékeztek meg a hősi halottakról, a keszthelyi és keszthelyi kötődésű katonákról, hazaszeretetükről, bátorságukról, önfeláldozásukról.  A plébániatemplomban 1924-ben, a gimnáziumban és az ipartestület székházában 1928-ban, a temetőben és a laktanyában 1930-ban, az akadémián 1931-ben avattak emléktáblát, emlékhelyet. A zsinagógában létesített emlékhely időpontja nem ismert. A városi emléktáblákon összesen több mint háromszáz név szerepel, a Szent Miklós temetőben lévőn százötvenkettő, köztük nem csak többségében magyar, hanem osztrák, olasz, román és montenegrói honvéd neve. A város pedig - a világháborút lezáró szégyenletes békediktátum ellenére - nem csak saját, hanem más nemzetek hősi halottai előtt is fejet hajtott, évente kétszer is megemlékezéseket tartottak a Szent Miklós (egykor Szent Mihály) temetőben, a plébániatemplomban és a Főtéren. A szónok úgy fogalmazott: meg kell hallanunk az emlékmű üzenetét, ami nem más, mint az: nemzedékünknek ki kell másznia a nemzeteket elválasztó jelképes lövészárkokból, képesnek kell lennünk, hogy összefogva tegyünk közösségünk megmaradásáért, valamint boldogulásáért.
Az emlékművet a megemlékezés végén Tál Zoltán atya szentelte meg.

 

megosztás
hozzászólások
karnevál (1), Rúzsa Magdi (1), Horváth Lászlóné (1), vendégéjszaka (2), Magyar Államkincstár (2), HIV (1), csillaghullás (2), diák (4), sofőrszolgálat (1), oktatas (347), Sziládi-Kovács Tibor (2), repülőtér (21), tornádó (1), nyelvtanulás (3), utca embere (8), Anna-bál (2), KeszthelyFest (15), bezárás (1), állami támogatás (1), ARC (1), Paleomedicina (1), gasztronómia (5), Apák napja (1), atlétika (6), Bradley Cooper (1), vadász (2), Gyertyánági Endre (1), balatoni strandbelépő (1), hazassag (6), év fürdője (4), szavazas (9), Taliándörögd (1), béremelés (2), termálfürdő (1), C+ fesztivál (1), polgármester (153), nyelvvizsga (2), homoszexualis (1), KFT (1), Csángó Zsuzsa (1), Gál Lajos (9), Kardos Gábor (6), beruházás (2), Joós Attila (1), ipsos (1), étterem (11), országgyűlési képviselőjelölt (11), Mohácsi József (8), szüret (4), Torsa Dániel (1)