Az egészséges, élősködőmentes bunda titka

2014. április 25.
A tavasz első napsugarai a szabadba csábítják házi kedvenceinket. Mielőtt azonban belefeledkezne velük a hosszas sétákba és az önfeledt játékba, szánjon időt arra, hogy tesz néhány lépést az élősködők okozta veszélyek elkerülésére. A kullancsok és akár a bolhák is komoly egészségügyi problémákat képesek okozni, éppen ezért ajánlott a kisállatot felkészíteni a fás-füves területeken való biztonságos tartózkodásra.

Hazánkban a kullancsok egy része az állatokra is igen veszélyes, hiszen Lyme-kórt okozhatnak, vagy a talán kevésbé ismert, de hasonlóképp veszélyes babesiosist okozó egysejtűek is bekerülhetnek kedvence szervezetébe, hogy ott a vörösvértestekben kezdjenek élősködni. A betegségeket nem érdemes  félvállról venni, hisz akár a kisállat súlyos állapotához, vagy halálához is vezethetnek. A megelőzés a Fressnapf.hu véleménye szerint is kiemelt jelentőséggel bír a tavaszi időszakban.

Nem mindegy azonban, hogy kutyája, vagy macskája számára keresi az ideális védelmet. Kutyusoknak javasolt a Kiltix, vagy a Scalibor kullancs elleni nyakörv. A termékekkel kapcsolatban a Fressnapf szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeket kizárólag kutyája számára alkalmazza, a cicákra ugyanis mérgező hatással bírnak. Ha macskája és kutyája számára egyaránt ideális terméket szeretne vásárolni, akkor a Frontline Combo csepp ajánlott, mely már 24 óra alatt védelmet biztosít számukra.

Bolhás a cica: mi a teendő?

Előfordulhat, hogy cicája bundájában apró kis élősködőkre, bolhákra lesz figyelmes. Célszerű mihamarabb kezelni az állatot, hiszen ha elszaporodnak a kellemetlenkedő lakók, akkor az kedvence közérzetén, s egy idő után egészségi állapotán is meglátszik majd. Súlyos fertőzöttség esetében leggyorsabb megoldást a gyógysamponnal való fürdetés jelenti. Ha ez nem lehetséges, akkor a Frontline spray-vel történő átfújás is eredményre vezethet, de célszerű a cicát a lefújás után zárt, ám jól szellőző helyre tenni.

Mivel a bolha az állat fekhelyére is befészkeli magát, így annak fertőtlenítése is rendkívül fontos. A mosás, takarítás, és a tárgyaknak akár az Insecticid 2000 bolhairtó spray-vel történő kezelése után nyoma sem marad majd a bolhák lárváinak és petéinek, melyek gyorsan visszafertőzhetnék a már egészséges bundájú kedvencet.

megosztás
hozzászólások
hűtőgépcsere-program (1), ruha (2), jogsebész (9), Manninger Jenő (384), korcsolya (4), alakformálás (6), Ács István (10), traffipaxrendszer (1), Owaimer Zoheir (1), életveszély (1), könyvbemutató (2), Kardos Gábor (6), étrend (4), Balatongyorok (136), büntetés (3), helyesírás (1), Torsa Dániel (1), vonyarcvashegy (158), boldog (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Magyar Telekom (1), keszthely (4040), KeszthelyFest (15), Max (83), polgármester (153), autó (3), freestyle foci (1), percdíj (1), Vigántpetend (1), Tóth Xénia (6), dinnye (1), DK (13), luxor (99), pannon egyetem (12), Révai Gábor (1), balatoni strandbelépő (1), Koósz Attila (1), dunantul (23), Nagy Bálint (10), KiBeszél (14), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), szüret (4), divat (4), hullámmasszázs (1), Pampetrics György (21), parkolás (8), vlog (4), vívás (1), deviza (1), érettségi megoldás (5)