Az egész társadalom áldozat volt

2014. február 25.
Az egész magyar társadalom áldozat volt – hangsúlyozta a Himnusz utáni beszédében Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója azon a keszthelyi megemlékezésen, melyet a Fő téren a kommunista diktatúra áldozatainak tiszteletére rendeztek.

Azon kívül, hogy választ keresett arra a kérdésre, hogy kit is nevezhetünk áldozatnak, felidézte a korabeli eseményeket, melyek számtalan család életét befolyásolták tragikusan. Elmondta, hogy a folyamat első lépése volt, hogy – koholt vádakkal - a szovjet hatóságok 1947. február 25-én és elhurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit 1946-tól már megbízhatatlan személynek tartottak, mert egyre többször konfrontálódott Rákosi Mátyásékkal. A politikus lefogása egyértelműen bizonyította, hogy a kommunista párt erőszakos hatalomátvételt készít elő, s kivonja a politikai életből a nemkívánatos személyeket. Mi volt Kovács Béla bűne? – tette fel a kérdést. Válaszában elmondta: nem más, mint hogy ellenezte a kommunista párt totális hatalmi törekvéseit, a proletárdiktatúra kiépítését. Kovács Béla jogellenes fogva tartása nyilvánvalóvá tette a politika szereplőinek és a demokratikus Magyarországban reménykedőknek, hogy a Magyar Kommunista Párt hadjáratot indított vélt és valós ellenfeleivel szemben. Kovács Béla megjárta a kényszermunkatáborok kegyetlen világát. Évekkel később, 1955-ben térhetett haza; az igazságtalan meghurcoltatás és a fogság megpróbáltatásai következtében 1959-ben hunyt el. A kommunista párt diktatúrája 1989-ig állt fenn, és minden eszközzel korlátozta az összes szabadságot, jogot, ami sértette az érdekeit. Ebben az időszakban valóságos hadiállapotot alakítottak ki a társadalommal, annak minden rétegével szemben, senki nem lehetett biztonságban. A fiatalok úgy érezték, semmi jövőképük nincs, ezért sokan elhagyták az országot, és sokan börtönbe kerültek. A kommunista párt saját soraiból is sokan áldozatokká váltak. A legtöbb per hamis vádakon alapult, az ítéletek formálisak voltak. Magyarországon máig nem készült teljes statisztika a kommunista terrorról, az áldozatokról.
„Hogy ki az áldozat? Az egész magyar társadalom. Beleértve önöket és magamat is” – fejezte be beszédét Havasi Bálint.

 

megosztás
hozzászólások
Béres Attila (2), Spar (1), Kis-Balaton (1), Ruzsics Ferenc (434), bank (7), Filharmónia (1), Helikoni ünnepség (4), ponthatar (6), népszavazás (1), Alsópáhok (51), Pálfi László (1), mozi (13), Tóth Levente (2), Kovács Patrícia (1), idegenforgalmi adó (1), HIV (1), év fürdője (4), 2016 (2), gasztroblogger (2), bezárás (1), munka (11), kulturalis (4), Balatoni Szövetség (3), Asperger-szindróma (1), onkormanyzat (481), bíróság (8), művészet (1), Márki Péter (1), bor (26), Bagyinka Tímea (1), fagylalt (6), husvet (14), gazdasag (363), Mándó Zsuzsanna (1), Semmelweis (2), alkalmassági (1), Marsalkó Dávid (1), Mohácsi József (8), gyógytornász (1), luxus (4), recept (178), diakhitel (7), Kertész Sándor (5), Czigány Sándor (2), energia (7), nyaralas (12), arckezelés (1), Burgonyakutatási Központ (2), fájdalommentes (3), Horváth Lászlóné (1)