Az atomerőmű vendége volt a Vajda-gimnázium diákja

2014. július 26.
Németh Flórát, a Vajda János Gimnázium volt 10. osztályos, matematika szakos tanulóját nagy meglepetés érte, amikor a Szilárd Leó országos nukleárisfizika-verseny díjkiosztó ünnepségén megtudta: ő érte el a lányok közül a legjobb helyezést, ezért egy teljes napon keresztül a paksi atomerőmű VIP-vendége lehet.


Németh Flóra az ott szerzett élményeiről nagy lelkesedéssel mesélte: „Június 5-én érkeztem Paksra. Kísérőm és vendéglátóm, az erőmű mérnöke, Marianna körbevitt a városban, majd másnap reggel együtt indultunk »dolgozni«. Miután bemutatott az osztály dolgozóinak, körbebicikliztük az erőmű területét, és közben elmagyarázta az épületek szerepét. Azt már az elején észrevettem, hogy nagy gondot fordítanak a biztonságra. Ezután a reaktorfizikai osztályt látogattuk meg, ahol nagyon sok dolgot tanultam az üzemanyag-kazetták elhelyezéséről. Persze az alatt a rövidke idő alatt csak egy kis szeletét láthattam egy reaktorfizikus munkájának, de ezt a szeletet roppant érdekesnek találtam. A vegyészeten lenyűgöztek az ionkromatográfok, amelyekkel nagy pontossággal meg lehet állapítani, hogy a szűrések előtt, illetve után milyen ionokat és mekkora koncentrációban tartalmaz a víz. A rendszertechnikai osztályon én is kirajzoltathattam a géppel néhány működés közben mért adat grafikonját, és meggyőződhettem arról, hogy azok sehol nem haladták meg a megengedett értéket. Végül már csak a legizgalmasabb, a szimulátor volt hátra a tervezett programból. Egy kicsit félve mentem be a rengeteg kapcsolóval, kijelzővel és lámpával borított terembe, ahol többféle vészhelyzetet szimuláltunk. A gépek minden esetben egy szempillantás alatt reagáltak a helyzetre. Akárhol nyúltam bele a rendszerbe, az mindig alkalmazkodott a változásokhoz. Itt szívesen eltöltöttem volna még néhány órát, hiszen a kapcsolók funkciójának mindössze kis töredékét tudtam megjegyezni. Az erőmű dolgozói nagyon kedvesek voltak, mindenben megpróbáltak segíteni. Életre szóló élmény volt nekem ez a látogatás, ami – biztosra veszem – segít majd a pályaválasztásomban.”
Németh Flóra a versenyre a kedd délutánonkénti kétórás nukleáris szakkörön készült fel. Fizikatanára, Farkas László tréfásan megjegyezte: a szakkör hatékonyságát jelzi, hogy az utóbbi három évben a lányoknál vajdás lett az ország legjobbja, vagyis ők már Pakson is „otthon vannak”.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
webshop (1), kereszt (1), jótékonyság (3), Oroszlán Zsolt (2), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), georgikon (38), országgyűlési képviselő (33), verklifesztivál (3), 2016 (2), Szennyai Anita (2), keszthelyi nyari jatekok (55), Rejuvena (19), Silver fitness (1), gyógyfürdő (6), választás (46), Balatoni Hajózási Zrt (4), Varga Terézia (1), zápor (1), kábítószer (9), csillaghullás (2), relaxáció (1), karrier (1), politika (37), Szőcs Tamás (1), TRX (22), Zalaköveskút (1), Darren Cranmer (2), Astellas-díj (2), kormánymegbízott (1), szépségápolás (8), cukorbetegség (2), pünkösdi regatta (5), kenyér (7), szavazas (9), nav (29), Jemen (1), Cserszegtomajfutás (5), europa-bajnok (5), Kovács Ernő (1), közétkeztetés (4), Bedő Beáta (10), himnusz (1), világbajnokság (2), állami (1), Cserszegtomaj (124), medve (1), konyha (1), halottak napja (1), Rézsó Tamás (6), erzsebet program (4)