Az arany középút, test és lélek egysége

2014. április 25.
A Keszthelyi Kilométerek Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1317 számú, Hobbysport szakértő segítséggel című pályázata keretében a mozgásgazdag életmód előnyeire hívja fel a figyelmet. A cikksorozat következő témája a sportolók testi-lelki egyensúlyával foglalkozik.

Az arany középutat megtalálni, sportolók esetében is felér egy lottónyereménnyel, nemhiába aranynak hívják… Ebben az állapotban a sportoló nem érzi magát kényszerhelyzetben, nem állít fel magának átugorhatatlan korlátokat, hanem átéli a sportolás örömét, a szabadság érzését, jól érzi magát a bőrében, a „helyén van”. A hobbysport esetében is az az ideális, amikor ez a tér nem túl szűk, nem kell benne egyensúlyozni. Két lábbal a földön állni biztonságot jelent, különösen akkor, ha a határok szélesítése, a teljesítmény növelése a feladat. Élvezetes dolog a korlátokat néha-néha átlépni, így a teret szélesíteni, de csak akkor, ha utána biztos a talajfogás, biztos alapra érkezik a sportoló.

A test és lélek egysége abban az esetben nagyon lényeges, amikor a test „használatával” kell kiemelkedő teljesítményt elérni, hiszen bármennyire is megfelelően adagolt a sport, minden egyes alkalommal egyfajta sokk éri a szervezetet, amely kellő regenerációt követően magasabb edzettségi állapotba kerül, mint kiinduláskor. Hosszú folyamatos sportolás mellett a sportoló testének és elméjének harmóniában kell lenni egymással, hiszen ez a kiegyensúlyozottság alapfeltétele a jó működésnek. A mindennapok, sőt különösen a sportolók életének a mélypontjai és magaslatai nem olyan szélsőségesek, ha a „gazdájuk” középen van. Fontos megállapítás, hogy középen lenni nem egyenlő a középszerűséggel, hanem pontosabban a szélsőségek között lennit jelenti, kiegészítve azzal, hogy a köztük levő átmenetek nem olyan meredekek, hullámai elnyúlóak. Ha egy sportoló az arany középúton van, akkor ami energiát és erőfeszítést „belerak” a teste a sportolásba, annyit vissza is kap a sport pozitív hatásai által. Ha a mérleg nyelve eltolódik a „túl sokat ad a test” iránya felé, akkor az egyensúlyi aranyos ☺ állapot megbomlik…, jóval kevesebb lesz a „kap a test” oldal, sőt sérül a test és a lélek , meg minden …, ami a sportolót körülveszi, így a munka, a kapcsolatok, a magánélet stb. Egyszerűbben fogalmazva, az a sportoló aki a jó úton jár, az nem teszi tönkre sem magát, sem a környezetét hobbyjával, nem romboló, hanem építő tevékenységet végez. Mindenki tudja, hogy jobb lesz utána, mint előtte. Aki tevékeny, annak vannak sportolói önmagával tervei és elképzelései. A pontos megfogalmazás akkor teljes, ha ezek megvannak az élet más területén is, nem szűkülnek be az elképzelések kizárólag a sportolói hobbyra.
  
Egy kis segítség, jelen esetben sportolókra vonatkozóan, hogy milyenek a jellemzők, ha le kellene írni a sportolásra vonatkozó arany középútbeli érzéseket. Ha színt kellene adni a tevékenységnek, mindenképpen színes, kinek élénkebb, kinek halványabb, de semmiképpen nem szürkés, különösen nem feketés színek az iránymutatóak. A sportolásra vonatkozó felidézett színek mutatják, hogy ad-e örömet a végzett tevékenység, vagy nyomasztó, netán terhes a sportolóra nézve. Ugyanezt jelenti, ha mosolyt, elégedettséget csal az arcra, ha felidézi érzéseit az ember sportolás közben. Hasonló következtetéseket lehet abból is levonni, ha munkaként, kipipálandó feladatként tekint rá a sportoló, vagy örömforrásként átéli pozitívumait. Az, hogy a felidézett érzésekben van-e néha humor, gyermeki játékosság, megmutatja, hogy szabadnak érzi-e magát benne a sportoló, vagy korlátok közé szorítva vergődik.
Meg kell tanulni a sportolónak figyelni önmagát és terv ide, terv oda az érzéseire is hagyatkozni, mert azok sohasem hazudnak.

megosztás
hozzászólások
regatta (2), Via Hotel (1), születés (16), magyar dal napja (8), kormánymegbízott (1), újév (6), tiltakozás (1), nagyméret (1), Márton nap (1), Biró Róbert (15), Use Unused (1), gasztronómia (5), jég (5), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), antsz (15), Horváth Szabina (1), torkos csütörtök (3), adó (6), ARC (1), Telecom (2), Év szállása (1), Happy Dixieland Band (8), árviz (2), Balaton Sound (2), tollaslabda (1), Burgonyakutatási Központ (2), Balatoni Kör (2), Bibó Gimnázium (1), karácsonyi képeslap (1), hó (4), Golden Globe (3), rádió (1), garázsvásár (1), tűzijáték (1), meteorologia (146), költségvetés (1), Ékszertáska (2), étrend (4), Keszthely HUSZ (3), sofőrszolgálat (1), Mándó Zsuzsanna (1), zala (1156), sajtóközlemény (5), georgikon dse (7), Rigo Csaba (36), Cserszegi fűszeres (1), kultura (22), A Dal (3), Magyarország szépe (1), alternatív gyógymód (1)