Az ár- és belvíz elleni védekezésre készülnek Zalában

2013. február 19.
Zala megyében 84 település számít ár- és belvízvédelmi szempontból veszélyeztetettnek, de csaknem ötezer embert mozgósíthatnak, ha veszélyhelyzet áll elő - közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) keddi ülését követően a megyei kormánymegbízott.

Rigó Csaba a ZMVB elnökeként a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 258 zalai település közül 48 a zalaegerszegi, 22 a nagykanizsai, 14 pedig a keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség területén számít veszélyeztetettnek ár- és belvízvédelmi szempontból.
Elmondta azt is, hogy a munkaügyi központok megkezdték felmérni azoknak a számát, akik az adott településen munkaügyi támogatásban részesülnek vagy közmunkások, és szükség esetén mozgósíthatók árvíz vagy belvíz fenyegetése idején.
Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kifejtette: a védelmi bizottság számvetése szerint 4963 embert tudnak mozgósítani a megyében. Ők többségében polgári védelmi és műszaki mentő szakemberek, rajtuk kívül nyújthatnak még segítséget a munkaügyi központok által regisztráltak.
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az aktuális helyzetet ismertetve elmondta: a következő tíz napban nem várható Zala megyében jelentős árvíz. Arra azonban számítani kell, hogy a Mura osztrák és szlovén vízgyűjtő területén az átlagos mértéknek a 150 százalékára nő a hóban meglévő vízmennyiség, de ennek olvadására inkább március végén és április elején kell számítani.
Zalában egy területen, a Kis-Balaton térségében január 22. óta elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Itt naponta mintegy 100 ezer köbméternyi vizet szivattyúznak ki az alacsonyan fekvő, de településeket nem veszélyeztető területekről. mti

megosztás
hozzászólások
szüret (4), influenza (2), gyenesdias (212), Bóka György (2), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Palya Bea (1), farsang (2), Szent Mihály (1), Top 50 (1), Szőcs Tamás (1), holokauszt (1), program (7), Balaton Sound (2), power-bank (1), sütemény (1), szex (9), oktatas (347), megemlékezés (10), telihold (1), Balsai Móni (1), Nagykanizsa (1), levendula (2), kalendarium (831), hó (4), gyógyfürdő (6), helyesírás (1), Magyarország tortája (1), jogszabály (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Rejuvena (19), VOLT fesztival (7), maraton (59), Balatoni Kurzusok (8), életveszély (1), vitorlázás (37), földrengés (2), Dublecz Karoly (2), eltűnt (5), Szutrély Péter (7), luxus (4), KRAFT (5), Krepsz Zoltán (38), Cseh László (1), gyász (1), Lisa (35), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), cégtörlés (3), Kerner Gábor (2), keszthely foter (200), Bóka István (1)