Az alumínium ablakok és az energiaproblémák

2022. április 22.
A meleg nyári napokon keveset gondolkodunk azon, hogy télen hogy fogjuk felfűteni lakásunkat.

Ez egy természetes emberi magatartás, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy az energiáért fizetett összegek egyre nagyobb részét teszik ki rezsinknek. A pénzügyi tudatosság fokozatosan belekerül az oktatásba is és sok gyereket ma már úgy nevelnek fel, hogy azok kamasz korukra amatőr közgazdászokká vállnak.

A pénzügyi tudatosság egyik célkitűzése a kiadások csökkentése és mivel a fűtésre fizetett összegek a téli hónapokban egyre combosabbak jó ötlet lehet ha elkezdünk gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne lefaragni ebből az összetevőből. Valamilyen szinten a belvárosban is, de inkább vidéken jelentős az a probléma miszerint fűtjük fűtjük a házat, meleg viszont nincs. Itt a nyílászárókra lehet gyanakodni. Nézzük csak meg hogyan húz a hideg az ablakok mellett. Milyen sebességgel süvít itt a szél a hideg téli napokon. Ha ilyen régi, elavult ablakok vannak házunkban, akkor még a fűtési rendszert is felesleges korszerűsíteni. Az első lépés a nyílászárók lecserélése.
 
Sajnos ez egy viszonylag költséges beavatkozás és ha modern alumínium ablakokat szeretnék beszerelni házunkba vagy lakásunkba, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ne feledjük viszont, hogy a beruházás egy néhány év elteltével megtérül. Hasonló mintha napelemeket szerelnénk házunk tetejére. Az energiaárakkal kapcsolatos ügyekben jártas szakemberek a gáz és az elektromos energia fokozatos drágulását prognosztizálják. Ebben a helyzetben a modern alumínium ablakok csodákat művelnek.
 
Az alumínium jó tulajdonságai
 
Ha valaki alumínium keretes nyílászárókkal szereli fel házát, akkor több szempontból is jól jár. Az alumínium strapabíró, nem sűlyed meg, nem töredezik, könnyen takarítható és változatos alakú és méretű ablakokat tudnak belőle készíteni a gyártók. Ezek a nyílászárók természetesen vízállók és nem korrodálódnak.

Az alumínium hőszigetelési tulajdonságai is nagyon kedvezőek. A régi fából készült ablakokkal legtöbbször az volt a probléma, hogy miután beszerelték őket, azok eldeformálódtak. Mivel tökéletesen kiszáradt fa nincs a fakeretes ablakok folyamatosan változtatják fizikai méreteiket, így pedig nagyon nehéz jól illeszkedő ablakokat tervezni. Tiszta sor viszont, hogy az alumíniummal nem ez a helyzet. Ha egy modern alumínium keretes ablakot vagy ajtót egyszer beállítottak, akkor az valószínűleg mindig tökéletesen fog szigetelni és télen összetehetjük majd kezünket, hogy ezekre a korszerű nyílászárókra esett választásunk. Az alumínium továbbá újrahasznosítható. Ha tehát egyszer úgy döntünk, hogy mégis inkább megszabadulnánk ablakainktól, azok nem kerülnek a kukába, hiszen újrahasznosítási folyamatok eredményeként felhasználásra kerülnek egy új helyen. 
 
Világos tehát, hogy az egyre növekvő energiaárak mellett központi szerepet kapnak a jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező tárgyak. Az alumínium kerettel szerelt ablakok és ajtók sok évtizeden keresztül minden bizonnyal népszerű elemei lesznek modern lakhelyeinknek.

megosztás
hozzászólások
marko peter (22), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), test (1), shotokan karate (3), autó (3), kereszt (1), kultura (22), oktatas (347), nő (2), Zalaszántó (2), republic (1), magyar dal napja (8), Cseh László (1), Spa Hévíz (3), vasárnapi nyitvatartás (1), kormany (11), Owaimer Zoheir (1), Kovács Viktória (4), Hollywood (1), Torsa Dániel (1), idegenforgalom (174), csapadék (1), állatok (16), efott (6), Pura Vida Port (1), közétkeztetés (4), Hotel Zenit (3), támogatás (5), tanulmány (11), Joós Attila (1), webmark (2), hévízi kifolyó (3), Ifi Ferenc (1), ponthatar (6), viz (1), erzsebet program (4), minisztérium (7), Z. Karvalics László (1), barista (3), köztársasági elnök (1), Clemens Zsófia (1), Hévíz gyógyfürdő (112), Mikulás (8), onkormanyzat (481), Bartha Gábor (34), Player's Restaurant & Bar (2), Forstner Anna (1), Playboy (1), gépjármű (1), Babos Lajos (1)