Az alkotás ereje

2013. november 24.
November 22-én, pénteken nyitották meg a Nyizsnyovszki Erika festményeiből összeállított tárlatot, amely a keszthelyi Margitsziget kávézóban látható. Nyizsnyovszki Erika öt éve költözött Szegedről Keszthelyre, a Balaton fővárosába. Egy kávézóban dolgozott, itt találkozott a párjával. Ahogyan a Csipkerózsikában olvashattuk, megérkezett a várva várt herceg. Romantikus randevúk sorozata következett, majd a családalapítás.

A terhesség és a szülés időszaka komplikációmentes volt, a szülést követő harmadik napon a zalaegerszegi kórházba vitte a mentő a kisbabát mellékvesevérzéssel. Egy hét után hazaengedték a kislányt és anyukáját. Úgy látszott, minden a legnagyobb rendben van. Erika nagyon sokat aggódott gyermekéért. Párjával pszichológus szakorvoshoz járt, ott derült ki, hogy mély depresszióba került a terhessége idején. Éjszaka nem tudott aludni, helyette tévézett, kattogott az agya, sokat sírt. Azt érezte, hogy zuhan a sötétségbe.

Maga keresett kiutat, az alkotást választotta, gyerekként is imádott rajzolni és festeni. Nem mutatta meg senkinek a végeredményt, pedig nagyon árulkodók voltak a rajzok és a festmények. Az örömét, a bánatát, a problémáit vitte papírra, nyitott könyvvé vált az élete. Kapott egy festőállványt, amikor csak tehette, festett.
Most pasztellel dolgozik. Színesek a képek, de a lényeg a tartalom, a mondanivalón van a hangsúly. Erika elárulta, az alkotás hozta ki a mélyből, a sötétségből. A szülés utáni depresszió nem betegség, hanem állapot, amelyen túl kell lenni, túl lehet lenni – gyógyszerek nélkül.
Lezárta a múltat a maga összes problémájával. Úgy véli, meg kell találnunk saját magunkat, és folyamatosan hinni kell abban, hogy ismét erősek leszünk.

A kiállítás képei az előző négy évet mutatják be, a különböző érzelmi világokat, a válságot, a kilábalás időszakát, az álmokat, a vágyakozást. Egy album arról, ami egy – most már egyedülálló – édesanya fontos életszakaszában történt. Szerencsére ez már a múlt.

megosztás
hozzászólások
TRX (22), georgikon (38), magyar dal napja (8), állatkert (1), kisterseg (20), CT (3), diákolimpia (1), bor (26), Pápai Gábor (6), ötös lottó (101), jaras (36), környezetvédelem (2), 3D (1), korcsolya (4), reklám (1), regisztráció (1), esztétika (8), repuloter (64), atlétika (6), tranzakciós díj (1), fitt (1), Kartali Zsuzsanna (1), idojaras (262), vízkereszt (1), tollaslabda (1), kezilabda (64), Cserép Letícia (1), Művészetek völgye (7), erdekes (538), torkos csütörtök (3), Örvényeshegy Piknik (3), Szent István ünnepe (3), gyógyfürdő (6), Balatonfüred (3), percdíj (1), 2016 (2), Gál Lajos (9), Gachályi András (3), gyermekszám (1), Zalaköveskút (1), állatkínzás (2), büntetés (3), keszthely foter (201), Musica Antiqua (2), Balatoni Kurzusok (8), lovaglás (2), terápia (4), konyha (1), betegség (12), cselgáncs (1)