Az ajándékozás nem abban az egy estében rejlik!

2014. december 08.
Minden évben őszinte szívvel készülünk az ünnepre, amely egy hatalmas ajándék, hasonlóan, mint az idő, amelyet az advent időszakával kaptunk Istentől. Tál Zoltán atyával, a Keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébánia vezetőjével beszélgettünk.

– Amikor felállítjuk a karácsonyfát a Vajda-gimnázium előtt, akkor az egy jel. Arra figyelmeztet bennünket, hogy készülünk a karácsonyra. A rohanó világban megállunk egy pillanatra a karácsonyfa előtt vagy a városi betlehemnél, és arra gondolunk, hogy nemcsak dolgozunk, hanem készülünk az ünnepre lelkileg is. Így a szívünkben is ünneplünk.
– Az advent alatt, mialatt várakozunk az ünnepre, kitakaríthatjuk a lelkünket, kibékülhetünk a haragosainkkal, az elvált házaspárok szóba állhatnak egymással, közeledhetnek. A gyerekek ajándékozása ne egymásra licitálás legyen, hanem az, hogy apa és anya összemelegedtek, szeretik egymást. Ez többet fog jelenteni minden másnál. A gyermek a lelke mélyén attól lesz igazán boldog, hogy figyelünk egymásra, közeledünk egymás felé. Ez az igazi ajándék, az egymásra való figyelem és a szeretet, amely nem egyetlen estében rejlik.

Hatalmas ajándék az ünnep

– Boldog vagyok, hogy Zala lakossága erre figyel, még akkor is, ha fárasztó a munka, sok a probléma. Vegyük meg azt a négy gyertyát, vagy készítsünk magunk adventi koszorút, tegyük ki a csillagot vagy bármilyen díszt az ablakunkba. Bármennyire közömbös is ez a világ, a szakrális világot nem tudja kiszakítani a karácsonyi ünnepkörből egy közép-európai ember, mert szerencsére mi még gyökeresen benne élünk a keresztény világban, ragaszkodunk a keresztény ünnepekhez, akkor is, ha tagadjuk. Ezeket a szimbólumokat remélhetőleg mi még megtöltjük tartalommal.
– A legdrágább és legértékesebb ajándék az, hogy időt adott nekünk Isten, amíg közénk lépett Isten fia, Jézus. Az advent legyen felkészülés, mind a huszonnégy napja, mert a karácsony átrohan rajtunk. Az idő is egy ajándék, mert időt szakítunk arra, hogy meghallgassuk a másikat, figyeljünk rá, megálljuk egy pillanatra, és elgondolkodjunk, hol is tartunk, hová is tartunk.
– Ez rám is vonatkozik. Sokan a Fő téren átrohanó plébánosként látnak nap mint nap. Ez az időszak nekem is egy üzenet, hogy lassítsam le a lépteimet, és figyeljek a karácsonyfa díszeire, a rám köszönő diákokra.

A gyűjtéssel valami jót tehetünk

– Immár hagyományosan minden évben adventi hangversenyen gyűjtünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely a rászorulókat támogatja. Az idén december 17-én héttől tartjuk a koncertet a plébániatemplomban. Tavaly év végén 400 csomagot osztott ki a helyi segélyszervezet. Örülök annak, hogy a híveink szociális érzékenységűek, segítenek, ahol tudnak, nagylelkűen adakoznak. Azt érezzük, hogy a gyűjtéssel valami jót tehetünk az egyházon belül a lelki segítségnyújtás mellett. Először kezet nyújtunk, aztán adjuk számukra Isten igéjét, a Szentírást vagy a vigasztalást. Az éhes gyomornak kár prédikálni. Meg kell tölteni a gyomrát, utána tud békében maradni az ember.

megosztás
hozzászólások
Mándó Zsuzsanna (1), kutatas (81), kulfold (245), kenyér (7), MTI (595), repuloter (64), Hosszú Katinka (2), Cserszegi fűszeres (1), kutyás strand (5), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), videó (1), táplálkozás (1), KDNP (1), boldog békeidők (2), szalon (1), ajánló (1148), Németh Veronika (1), ÉrtékTrend extra (7), Z. Karvalics László (1), paleo (13), georgikon dse (7), bolt (3), táncpanoráma (5), vlog (4), Kartali Zsuzsanna (1), tispol (3), egynapos sebészet (1), relaxáció (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Bartha Gábor (34), transzfer (1), környezetvédelem (2), gyermek (12), daganat (6), holdfogyatkozás (1), Sárdi Katalin (1), Intersport (1), program (7), Balatoni Szövetség (3), influenza (2), Libás (2), karate (2), építész (3), verseny (2), Nagykanizsa (1), jog (3), gyógyfürdő (6), földrengés (2), Laky András (2), meiszner kati (16)