Az adószakértő szerint a lakosság fizeti a tervezett adókat

2012. május 10.
Minden adóemelést így vagy úgy, de a lakosság fizeti Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint, aki azt mondta, hogy a gazdasági növekedésre egyértelműen negatívan hat, hogy azokban a szektorokban, ahol komolyabb nyereség képződik, és fejlesztések indulnának be, és ezek a különadók miatt leállnak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követően jelentette be, hogy egy ezrelékes mértéket javasol a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól. Továbbá július elsejétől vezetik be, de ténylegesen augusztustól működik a távközlési adó is. Eszerint havonta 10 perc mentesül az adó alól, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyek esetében 700 forintos havi korlátot, a cégeknél 2.500 forintost vezetnek be.
A miniszter elmondta, hogy az adók a társaságokat terhelik, és véleménye szerint egyebek mellett az erős verseny miatt ezeket nem tudják áthárítani a lakosságra.
Az Ernst and Young szakértője azt mondta: ne legyen kétség afelől, hogy végül a lakosság fogja megfizetni. Példaként azt mondta, a bankokat terhelő adó nyomán alacsonyabb betéti kamatok, drágább hitelek jöhetnek, illetve a biztosításoknál, a távközlési cégeknél például elképzelhető, hogy nem úgy csökkennek a díjak, mint az adó nélkül.
Megjegyezte, "persze nincs jó döntés az adóemelésben". Rámutatott: a költségvetési kiadások csökkentése mellett adót is kell emelni a válságnak ebben a szakaszában, az eladósodás ezen szintjén, ez nemzeti érdekből is szükséges.
A szakértő szerint a kormány egy viszonylag ügyes módját találta ki annak, hogy hogyan terítse minél szélesebb körben ezt a terhet, ha tabunak tekinti a személyi jövedelemadóban az egy kulcsot, illetve az egy alacsony kulcsot és a vagyonadóztatást.
Helyesnek tartotta a vállalkozások egymás közötti pénzmozgásnál a banki átutalási kötelezettséget, de az 5 millió forintos határt magasnak minősítette, szerinte alacsonyabb szinten kellene ezt meghatározni. Szavai szerint Magyarország első számú adózási problémája a feketegazdaság nagysága.
Vannak olyan becslések, amelyek a bruttó hazai termék negyedére teszik az adózatlan gazdaságot - tette hozzá.
A Széll Kálmán Terv 2.0 programban szereplő, az átutalásoknál meghatározott 30 ezer forintos felső határról a gazdasági miniszter szerdán nem tett említést. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint ha ezt eltörlik, egyenes következményként a nagy összegű utalásokat  nem Magyarországon fogják bonyolítani.
Kiemelte, "2013-ban kettős bankadó lesz érvényben, a jelenlegi fele, plusz ez". Magyarországon egyébként is nehézkes és drága a hitelezés, a fejlődés mozgatórugója az olcsó hitel - jegyezte meg.
Jelezte, az ideiglenesnek szánt különadókat kivezetik ugyan, de a most bejelentett adókkal állandó terheket vetnek ki a fejlődőképes szektorokra. mti

megosztás
hozzászólások
pannon egyetem (12), Kehidakustány (1), Koncz Zsuzsa (1), polgármester (153), Semmelweis Egyetem (1), koktél (1), triatlon (13), Forstner Anna (1), sorkötelezett (1), fájdalomambulancia (2), tartozás (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), lotus (1), Pampetrics György (21), betegség (12), fagylalt (6), kalendarium (831), Keszthely HUSZ (3), monitormagazin (107), Jobbik (10), nyaralas (12), Varga Terézia (1), augusztus 20. (5), farsang (2), Hévíz gyógyfürdő (112), vasárnapi pihenőnap (3), Taliándörögd (1), Ekmann László (1), Czigány Sándor (2), Semmelweis (2), Fodor Márk (8), TDM (3), vízimentő (5), díj (4), gyermekfelügyelő (1), Lidl (1), karnevál (1), vegetariánus (1), Zalacsány (4), Hanse (2), gerincvédelem (1), vasárnapi nyitvatartás (1), cigaretta (13), Balaton (1157), esküvő (9), aranyérem (1), LMP (4), VÉDA (1), Eurostat (1), állami (1)