Ausztriában születtek, ma magyarként barátkoznak

2014. november 18.
A legfontosabb a barátság! – ez a mottója Sonja Gschwendtnernek és családjának, aki Ausztriából költözött Magyarországra, hogy új életet kezdjen. Azóta már itt van az otthonuk, s Ausztria a „kint”.

– Véletlen módon kerültünk Magyarországra: a balatongyöröki golfpályát építő osztrák vállalkozó megkérte édesanyámat, hogy segítsen a szervezésben, mert benne megbízik – mondta Sonja Gschwendtner, aki hatéves ekkor. – A munka beindult, anyu rengeteget dolgozott, s lassan kialakultak a kapcsolatok, a baráti szálak. Közben Magyarország a hazánkká vált.
A balatongyöröki golfpálya elkészült, 2009-ben megnyitotta kapuit a klubtagok előtt. Kilenc lyukkal és számos szolgáltatással várja a sport kedvelőit. Barátságos környezet és ugyanilyen fogadtatás – ez a lényeg a mindennapokban.

– A golf nekünk tulajdonképpen ismeretlen sport volt, de belejöttünk, beleedződtünk. Jöttek a golfozók, mi fogadtuk őket, s mondták, hogy próbáljuk meg a játékot. Kimentünk, megmutatták a fogásokat, mi pedig elsajátítottuk azokat, megismertük a golf struktúráját, szabályait, minden más apróságot. Lelkesek voltunk, s a lelkesedésünket csak növelte, hogy olyan emberek jöttek, akik nagyon kedvesek, közvetlenek voltak. Ahogy persze mi is mindent elkövettünk, megtettünk, hogy hasonlóan viselkedjünk velük. Nagyon jó kapcsolatok alakultak ki közöttünk, nem is volt kérdés, hogy a későbbiekben hogyan álljunk hozzá a vendégeinkhez. Amiben csak tudtunk, segítettünk. Ez a dolog egyébként a golfozók között is működik, mégpedig kiválóan. Érdekes, hogy sok kezdő golfosnak nehezére esik bemenni egy új pályára, ez nálunk nem így van. Ez köszönhető a pálya kialakításának és persze a fogadtatásnak is. A játékban, az indulásnál – ha kell, a szabályokban – egyaránt segítünk, hiszen velük együtt tudjuk: tanulni mindig lehet és kell is. A profikat sem zavarja, hogy a pályán kezdők is játszanak, sőt inkább segítik, felkarolják őket ők is. Azt mondják, érdekük, hogy minél több barátjuk legyen. Tény: a golfpályákon, így nálunk is, rengeteg barátság szövődik, aki eljön, esetleg „idetéved” hozzánk, az biztos barátokra lel nálunk. Amellett, hogy golfoznak (a gyakorlás lehet tíz perc vagy akár két óra, a játék pedig körülbelül két órát vesz igénybe, ugyanakkor egy egész napot is el lehet tölteni a pályán), megisznak egy kávét, beszélgetnek, s később már keresik egymást, vagy együtt jönnek. S a golf nemzeteket is összeköt, itt barátkozik egymással magyar, német, cseh, amerikai, angol stb. sportoló. A golfpálya ráadásul jót tesz a térségnek, a sportolók a tervezéskor először pályát keresnek, s csak utána foglalnak szállást. Öröm, hogy működik az utánpótlás is, jól együtt tudunk dolgozni az iskolákkal. Tudva, hogy a golf 2016-tól újra olimpiai sportág lesz, fontos az előrelépés e téren is. Jó a csapat, jó a hangulat. De el kell mondanom azt is, hogy van 97 éves klubtagunk is. A golf ugyan szezonális sport, de Magyarországon mégis tovább űzhető, mint Ausztriában vagy Németországban. A célunk, hogy háromszáz klubtagunk legyen (ez a szám jelenleg 196), s akkor következhetnek az újabb fejlesztések. Ezért népszerűsítjük a pályát, a legjobb módszer erre, ha barátok ajánlják egymásnak – tette hozzá Sonja Gschwendtner. Hangsúlyozta: soha egy percig sem bánták meg, hogy Magyarországra költöztek.
– Tizenöt esztendeje jöttünk át Ausztriából, s magyarnak érezzük magunkat. Édesanyám gondolkodása ugyan nyugatias maradt, de már ő is nagyon jól beilleszkedett, és jól érzi magát itt. A hazánk Magyarország, a „kint” Ausztria. Évente körülbelül négy alkalommal, egy-egy napra megyünk ki ügyeket intézni. Az ünnepeket mindig itt töltjük. Az én indíttatásom nagyon jó volt, talán ezért is kedveltem meg gyorsan e helyet: hatévesen a tanítónőm annyira kedves volt, hogy átsegített minden nehézségen. Pedig akkor még egy szót sem beszéltem magyarul. Szeretünk itt lenni, itt élni, dolgozni, s a legjobb, hogy rengeteg a barátunk, a legtöbb természetesen magyar. Beleszoktunk már e világba, s fel sem merül, hogy másként, másutt kellett volna, kellene élnünk. A golf globális sport, amely összeköti az embereket, barátságokat hoz. Ebben vállalunk mi szerepet Magyarországon, persze már magyarként…

megosztás
hozzászólások
középiskola (1), paleo (13), margaret thatcher (1), Kartali Zsuzsanna (1), Keszthely HUSZ (3), sorkötelezett (1), alkohol (4), szalon (1), Ifi Ferenc (1), Stohl András (1), Cserszegi fűszeres (1), Tar László (1), tornádó (1), keszthely balaton kekszalag (5), Zalai Borcégér (5), földrengés (2), Palya Bea (1), internet (20), gazdasag (363), Naszádos Péter (12), állami (1), diakhitel (7), alga (1), fitt (1), Csángó Zsuzsa (1), Keszthelyen élni (6), Bock Bisztró (12), örömszerző pillanatok (17), Balatongyorok (136), Révai Gábor (1), Babos Lajos (1), Hollywood (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Saul fia (7), Széll Tamás (1), vallás (1), jutalom (1), pszichoterápia (1), szex (9), Kovács Ernő (1), Mándó Zsuzsanna (1), Ranolder (1), ruha (2), Pálfi Attila (1), trianon (2), kék zászló (1), betegség (12), Mohácsi József (8), Puskás Tamás (3), Csengei Agota (16)