Ausztria továbbra is kiemelkedő mértékben vonzza a szakmunkásokat

2014. november 11.
Nagyságrendileg 350 ezer olyan kivándorolt magyar élt világszerte 2013 elején, aki 1989 után és legalább egy évvel a felmérés előtt hagyta el Magyarországot – ez derül ki a Helyzetkép a magyarországi elvándorlásról című sajtóanyagból, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adott ki.

A Seemig pilot kérdőíves adatgyűjtése eredményeiből kiderül: külföldre túlnyomórészt a fiatal korosztályok tagjai költöznek: a migráns magyarok 26 százaléka 30 év alatti, 63 százaléka pedig még nem érte el a 40 éves kort. A Magyarországról elvándoroltak döntő többsége az Európai Unió államaiban, azon belül is Németországban, Nagy-Britanniában, illetve Ausztriában él. Említésre méltó még a Hollandiába költözöttek négyszázalékos aránya is. Az eltelt évtizedek során sokat változott a jellemző célországok súlya a kivándorlásban.
A három kiemelt célország markánsan eltérő népességet vonz Magyarországról. Németországban kiemelkedően magas, kétharmados a férfiak aránya. Ettől nem független, hogy itt markáns a szakmunkás végzettséggel odaköltöző magyarok aránya (37%), miközben átlag alatti a felsőfokú végzettségűeké (23%). Ausztria is kiemelkedő mértékben vonzza a szakmunkásokat: az itt élő magyarok 41 százalékának van szakmunkás végzettsége.

Anglia speciális

A három legfontosabb célországba vándorlók, de az „átlagos” magyar kivándorlók közül is a Nagy-Britanniába települők sajátos demográfiai összetételű csoportot képeznek. Az odaköltöző magyarok különösen fiatalok: az adatfelvételkor átlagéletkoruk mindössze 33 év volt, kiköltözésük idején pedig mindössze 29 évesek voltak. Túlnyomó részük nőtlen vagy hajadon. Eltérően a németországi és az ausztriai bevándorlóktól, meglehetősen kevés körükben a szakmunkás (15%), viszont sok az érettségizett (43%) és a diplomás (36%). Lényegében azonos arányban találunk közöttük férfiakat és nőket.

Pénzt küld, de ő még nem jön

Az adatgyűjtés eredményei szerint a külföldre költözött magyarok 25 százaléka juttat haza rendszeresen pénzbeli támogatást. Figyelemre méltó, hogy az eseteknek csupán a 10 százalékában tudtak a válaszadók határozott, időponthoz vagy legalább körülbelüli időintervallumhoz köthető hazatérési szándékról beszámolni. A legtöbb esetben maga a külföldön élő személy sem tudja, haza akar-e térni, illetve mikor tenné ezt.

 

megosztás
hozzászólások
Joós Adél (1), Palinkas Robert (83), Rtime (5), HUSZ (7), gyógyfürdő (6), luxor (99), minimálbér (1), Szent Mihály (1), Top 50 (1), Apák napja (1), europa-bajnok (5), bolt (3), punkosdi regatta (9), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Dumaszínház (2), család (1), Hegyi Roland (HR) (5), áruház (1), Füzes Eszter (1), karácsonyi képeslap (1), levendula (2), Hévíz (1219), gyógytornász (1), ajándék (8), Március 15 (2), Horváth Mariann (1), webmark (2), tengerpart (1), világbajnokság (2), recept (178), Manninger Jenő (384), Don (1), Cserszegtomaj (124), Horvath Terez jegyzo (29), örömszerző pillanatok (17), sárkányrepülő (1), árviz (2), pollen (3), büntetés (3), Fidesz (14), garázsvásár (1), jogsebész (9), videó (1), cselgáncs (1), Ács István (10), barista (3), 3D (1), úszás (22), baleset (169), transzfer (1)