Átadták a Festetics Imre Bioinnovációs Központot Keszthelyen

2014. december 01.
A magyar mezőgazdaság versenyképességének záloga a korszerű tudás, a kutatás-fejlesztés eredményeinek minél szélesebb körű alkalmazása és az innováció térhódítása - fogalmazta meg a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Keszthelyen.

Nagy István a Pannon Egyetem Georgikon Karán a mintegy félmilliárd forintos beruházással létrehozott bioinnovációs központ avatásán azt mondta: az országok gazdasági fejlettsége és sikere szempontjából az agrárgazdasági kutatás, fejlesztés és innováció "hatékony stratégiai befektetés, ami javítja az ágazat eredményességét, növeli a jövedelemtermelő képességét".
Kifejtette: a keszthelyi bioinnovációs központ egyszerre szolgálja az oktatói-kutatói tevékenységet, valamint a technológiai és tudástranszfert, hozzájárulva ezzel a magyar agrárium és a vidék fejlesztéséhez.
Az európai uniós és magyar állami finanszírozásban 486 millió forintos beruházással létrehozott központ nemcsak oktatási, kutatási tevékenységet végez, inkubátorházként, így az egyetemi tudásbázisra és a legmodernebb technikai hátérre alapozva több kutatási területet magába foglaló szolgáltató központként is működik.
Az államtitkár elmondta, a bioinnovációs központ szervesen kapcsolódik a kormány azon célkitűzéséhez, amelynek lényege, hogy "a magyar tájak, falvak és kistérségek versenyképessé váljanak, a vidék a nemzet motorja legyen". Ehhez szemléletváltásra van szükség, amelynek középpontjában "a minőségi termelésnek, a környezettudatosságnak és az élelmiszerbiztonságnak kell állnia" - hangsúlyozta.
Elmondta: a 21. században egy ország sikere jelentős mértékben függ attól, hogy miként képes reagálni a világban felbukkanó problémákra. A klímaváltozásra, az élelmiszerellátás biztonságára, az élelmiszerek és energiahordozók árának ugrásszerű növekedésére Magyarországnak is válaszokat kell adni - fejtette ki.
Nagy István szerint kulcsfontosságú terület a megváltozott klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodó növénykultúrák termesztése, vagy éppen a megújuló energiaforrásokban rejlő tartalékok kihasználása. "A megújuló energiaforrásokra épülő gazdálkodás, az ökológiai termelés, a környezetbarát rendszerek, a tájgazdálkodás ma még forradalmian új fogalmak, holnap azonban már a hétköznapi élet szerves részei lesznek" - jelentette ki.
   
Polgár J. Péter, a Georgikon dékánja felidézte, hogy a keszthelyi intézmény évtizedek óta végez sikeres kutatási programokat, s az új bioinnovációs központ további lehetőségeket biztosít a szakemberek, az oktatás és a gazdálkodók számára.
   
Friedler Ferenc, az egyetem rektora egyebek mellett arról is beszélt, hogy Európa első és azóta is működő agráregyetemének legfontosabb feladata a vidékfejlesztésben való részvétel.
   
Az avatáson Tóth Zoltán dékánhelyettes elmondta: a Festetics Imréről - a Georgikont alapító Festetics György 250 éve született agrárszakember testvéréről - elnevezett központban, a Festetics Imre Bioinnovációs Központban öt laboratórium működik két részlegben.
    A Bioinnovációs Kutató és Szolgáltató Központ része az élelmiszer- és takarmányanalitikai laboratórium, a növényegészségügyi és károsítódiagnosztikai laboratórium, a talajminőségi laboratórium, valamint a növényvédő gépeket mérő és minősítő laboratórium. A Biotechnológiai Oktató- és Kutatóközpontban molekuláris és in vitro növény-biotechnológiai laboratórium működik - sorolta a dékánhelyettes. MTI

megosztás
hozzászólások
Balsai Móni (1), vállalkozó (4), sportlövő (2), étterem (11), Helikoni ünnepség (4), kávé (2), cselgáncs (1), regisztráció (1), vonyarcvashegy (158), újszülött (1), Festetics kastély (139), szavazas (9), Miss Balaton (1), parlament (72), bolt (3), fogorvos (5), környezetvédelem (2), könyv (1), táncpanoráma (5), balett (1), boldog békeidők (2), Virágos Magyarország (6), HIV (1), Pápai Gábor (6), C+ fesztivál (1), nagyik karácsonya (1), e-kereskedelem (1), gyász (1), triatlon (13), nagyméret (1), Krasznai István (1), keprol kepre (7), Koósz Attila (1), Ifi Ferenc (1), freestyle foci (1), paralimpia (4), egynapos sebészet (1), atlétika (6), Négeli Noémi (1), Jobbik (10), koktél (1), boldog (1), Béres Attila (2), balatongyorok jazz (23), kresz (2), álommeló (1), Naszádos Péter (12), Magyarország tortája (1), Varga Endre (4), táplálkozás (1)