Átadták a Csokonai- és a Lilla-díjat

Átadták a Csokonai- és a Lilla-díjat

2016. október 09.
Október 7–9-ig tartotta tanulmányi napjait a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság. A 2016. évi Hévízi Irodalmi Napok témája a barátság volt. A gyógyfürdőkórház kultúrtermében az előadás-sorozatot pénteken Tar Ferenc, a társaság elnöke nyitotta meg, majd Papp Gábor hévízi polgármester köszöntette a résztvevőket.

A Csokonai társaságot a nyolcvanas években Major-Zala Lajos alapította. A zalai származású, de a francia Svájcban élt emigráns költő hévízi nyaralójában adott randevút időről időre barátainak, művészeknek, tudósoknak. Ezekből az együttlétekből alakult ki a Csokonai társaság magja. A borozgatós, hússütögetős, svájcisajt-kóstolós beszélgetések szellemileg egyre gazdagodtak, a bor mellé idővel előadás és felolvasóest is „járt”.

1990-ben az első szabadon választott hévízi polgármester, Kiss Lajos felkarolta a társaságot, és „államosította”: azóta Hévíz és a gyógyfürdőkórház anyagilag és szellemileg is mellette áll. A kilencvenes évek óta külföldről és belföldről, nyugatról és keletről egyaránt érkeznek művészek és írók a társaság gyűléseire. A cél egy olyan baráti közösség a Kárpát-medence egyik fürdővárosában, amely Csokonai hagyatékát őrzi és ápolja. A nyár végi, ősz eleji, háromnapos együttlétek a megmutatkozás alkalmai.

Az idei év a barátságról szólt. Tar Ferenc elmondta: törekednek arra, hogy ne az aktuálpolitikából merítsék a témáikat. Tavaly Kolozsváron jártak, az idén Erdély jött el hozzájuk: péntek este erdélyi blokkal várták az érdeklődőket. Új kiadványukat is e hét végén mutatták be: Major-Zala Lajos fia, Major Attila a múlt évben megajándékozta a társaságot Weöres Sándor azon kiadatlan szerzeményeivel, amelyeket az alapítónak írt vagy rá hagyott. A kötetbe ezen írások mellé egy tanulmány is került Weöres Sándor és a nyugati magyar irodalom címmel, és olvashatók benne a Csokonai társasághoz közel álló szerzők Weöres kapcsán írt versei. Tervezik a folytatást az előadások anyagaiból, a társaság történetéről és a 2000-ben a Hévízgyógyfürdő által alapított Lilla-díjjal kitüntetett versekből. A Zalán Tibor vezette, minden évben a tanulmányi napokon tartott költőversenyen a reggel megadott szavakból kell verset írni, amelyet este felolvasnak, a legjobb pedig megkapja a rangos elismerést. Az idén a Csokonai-díjat – amelyet első ízben, 1985-ben Csengey Dénes kapott – dr. Katona Csaba történész a Lilla-díjat Balogh Robert író vehette át.

megosztás
hozzászólások
utazas (15), VÉDA (1), Balatoni Múzeum (98), macska (1), Bock Bisztró Balaton (16), költészet napja (2), hitel (5), labdarugas (25), Horváth Szabina (1), Cserszegtomajfutás (5), Klenovics Mónika (2), szolárium (1), szerelem (1), marko peter (22), Bányai László (2), táncpanoráma (5), gyes (2), gyermek (12), munkaszünet (1), Halház kft (1), sütemény (1), statisztika (2), repuloter (64), Owaimer Aisha (1), Pálfi László (1), punkosdi regatta (9), újszülött (1), tengerpart (1), footgolf (1), családbarát (1), életmód (10), sport (1085), Tóth Gergely (1), Rigo Csaba (36), georgikon (38), jaras (36), luxor (99), telefon (3), jogosítvány (1), tűzijáték (1), család (1), Semmelweis (2), vallás (1), Kovács Viktória (4), Szeiler (63), vasút (10), újév (6), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), festetics (22), koktél (1)