Átadta volna az MSZP a keszthelyi körzetet a DK-nak

2013. szeptember 10.
Eredménytelenül zárultak le kedden az MSZP és a Demokratikus Koalíció tárgyalásai, a DK önállóan készül a választásokra - jelentette be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

A volt miniszterelnök újságíróknak ugyanakkor azt mondta: nyitottak arra, hogy a választásokig hátralévő nyolc hónapban ez a helyzet megváltozhat, és akár az utolsó pillanatban is tető alá hozható valamilyen - leginkább az egyéni körzeteket érintő - megállapodás.
Gyurcsány Ferenc - miután az MSZP és a DK vezetői egy órán át tárgyaltak a szocialista párt Jókai utcai székházában - elmondta: az MSZP az általuk igényelt kilenc helyett négy, valószínűleg nem nyerhető választókerületet adott volna át a DK-nak, és minden 25. listás helyet. Ez egy "mérsékelt" választási eredmény esetén kéttagú DK-frakció létrejöttét jelenthette volna a kétszáz fős a parlamentben - mondta.
A DK-elnök elmondása szerint a szocialisták kikötötték volna, hogy ő sem egyéniben, sem listán nem indulhat a választáson. Kifogásokat fogalmaztak meg a DK többi vezetője, így Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Varju László ellen is - fűzte hozzá. Azt is feltételül szabta volna az MSZP, hogy a DK nem képviselheti önállóan a politikáját azokban a kérdésekben, ahol az eltér a szocialistákétól és az Együtt-PM szövetségétől.
"Azokon a pontokon, ahol mi mást gondolunk Magyarországról, azokon a pontokon fogjuk be a szánkat. Ez egy nagyon nehéz teher lenne" - fogalmazott.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, az arányos képviselet elvét javasolták, amikor 66:9 arányban osztották volna fel a választókerületeket az MSZP és a DK között, a szocialisták azonban elutasították ezt.
Bírálta azt is, hogy a szocialisták egyoldalú vétójogot szerettek volna a DK jelöltjeivel kapcsolatban.

"Nem könnyen elfogadható (...), hogy úgy alkossunk közös listát, hogy nem képviselhetjük a politikánkat, vezetőink nem lehetnek rajta a listán, hogy a másik fél egyoldalú vétót kap. Ez olyan megalázó, alávetett helyzetet eredményezne, ami nem elfogadható" - jelentette ki.
Kérdésre Gyurcsány Ferenc elmondta, biztos abban, hogy ha a DK önállóan indul a választáson, átjut az 5 százalékos küszöbön, és nemcsak közjogi, hanem politikai értelemben is működőképes, 6-8 tagú frakciója lesz.
A DK-nak a 106 választókerületből 80-ban van meg a jelöltje, de arra számítanak, hogy az összes körzetben el tudnak indulni - közölte Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, tudja, hogy a külön indulás érdemben rontja az ellenzék választási esélyeit, de ez közös felelősség, ők pedig a megegyezésre törekedtek.
Jelezte azonban, fenn kell tartani a lehetőségét annak, hogy a demokratikus ellenzéki pártok jelöltjei akár az utolsó pillanatban is visszalépjenek az esélyesebb javára.
   
Az egyeztetés után az MSZP közleményben ismertette a szocialisták álláspontját. E szerint az MSZP a mohácsi, a marcali és a keszthelyi körzetet adta volna át a DK-nak, valamint a Gyurcsány-párt állíthatott volna jelöltet Budapest XII. kerületében (ezt a körzetet korábban az Együtt-PM kapta meg, de kész volt lemondani róla).
Az MSZP a lista első tíz helyének egyikén indított volna DK-s politikust, valamint még egyet a 11. és a 30. hely között.
Ugyanakkor a szocialisták mind a listás, mind az egyéni jelöltek személyéről előzetes egyeztetést tartottak volna szükségesnek, "figyelemmel az Orbán-rendszer leváltásához szükséges szavazatmaximalizálásra, valamint arra a tényre, hogy a Demokratikus Koalíció politikusai 2011-ben távozásukkal az MSZP több helyi és megyei szervezetében máig ható konfliktust okoztak" - olvasható a közleményben.

Mesterházy Attila a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel kötött - közös egyénijelölt-állításról, de különlistás indulásról szóló - megállapodás után jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjával. Előbbi kettővel meghiúsult a választási együttműködés, Fodor Gáborral pedig kedd délelőtt tárgyal a szocialista párt vezetése. 

megosztás
hozzászólások
Ékszertáska (2), bank (7), Alsópáhok (51), Zalai Kutyasuli (1), Ollári Barbara (1), kovács (1), Hévíz gyógyfürdő (112), MSZP (17), Márton nap (1), gyenesdias (213), daganat (6), étrend (4), margaret thatcher (1), Monitor konyhája (80), Gulyás Orsolya (2), C+ fesztivál (1), Ifi Ferenc (1), transzfer (1), cukorbetegség (2), szakma (1), Somogyi Zoltán (4), Apák napja (1), Miss Balaton (1), Semmelweis (2), Czigány Sándor (2), Donkó Imre (1), Básti Juli (1), diák (4), Balaton átúszás (5), traffipaxrendszer (1), monitormagazin (107), Silver fitness (1), Filharmónia (1), Ranolder (1), Platán étterem (1), labdarugas (25), helikon (41), Krassói Katalin (1), vegetariánus (1), Burgonyakutatási Központ (2), érettségi megoldás (5), Benkő Lívia (1), medve (1), Ekmann László (1), vívás (1), Love your belly (2), nap (2), Golfclub Imperial Balaton (2), oktatas (347), világbajnokság (2)