Asztali mosogatógép - kis háztartások nagy segítője

2020. november 24.
A kis alapterületű lakásokban élők és a kisebb létszámú családok igényeit figyelembe véve jelentek meg az asztali (kompakt) mosogatógépek

A mosogatógép az egyik leghasznosabb háztartási gép, időt takarít meg és sok terhet levesz a vállunkról, miközben víz és energiatakarékos.

Számos kisebb háztartásban viszont azért nincsen mosogatógép, mert úgy gondolják, hogy nem lehet kihasználni a kapacitását, a kisméretű konyhákban pedig nem fér el egy 12 terítékes gép.
A kis alapterületű lakásokban élők és a kisebb létszámú családok igényeit figyelembe véve jelentek meg az asztali (kompakt) mosogatógépek. Rövid összefoglalónkban igyekszünk segítséget nyújtani az eszköz kiválasztásához és elhelyezéséhez.

Mire lesz szükségünk?

Beszerzés előtt érdemes végig gondolni, hogy az asztali (pultra helyezhető), vagy a beépíthető modellt tudjuk kompromisszumok nélkül elhelyezni, és melyek azok a programok, amik nélkülözhetetlenek számunkra.
Ha van elég hely a konyhapult alatt és a víz csatlakozás, a csatornabekötés, és a biztonságos áramellátás is biztosítható, akkor ez az ideális megoldás, hiszen nem csökken a konyhai munkafelületünk.

Miért gazdaságos az asztali mosogatógép?

A kompakt mosogatógépek – méretüknél fogva is – kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos méretűek, és energiafelhasználásuk is kedvezőbb. Még akkor sem terhelik meg jelentősen a víz és áramszámlát, ha ötször használjuk egy héten. A kézi mosogatásnál mindenképpen hatékonyabbak és az így megtisztított edények ragyogóan tiszták, higiénikusak, ami nem csak esztétikai előny segíthet a betegségek kivédésében.

Mekkora egy kompakt mosogatógép?

A legtöbb modell 55 cm széles, 45 cm a magassága és 50-60 cm a mélysége, tehát ekkora területet kell biztosítanunk a gép elhelyezéséhez. Számoljunk úgy, mintha egy nagyméretű mikrosütőt kellene elhelyeznünk.

Mennyi edényt mosogat egy program alatt?

A legtöbb modell hat terítékes, de ma már kaphatók 8 terítékes változatok is, és méreteik nem különböznek lényegesen, ezért, ha tehetjük, akkor válasszunk a 8 terítékes modellekből.
Egy hat terítékes gépbe elfér hat nagyobb tányér, három kistányér, két-három pohár vagy bögre, persze attól is függ, hogy az edények mekkorák és az is, hogy helytakarékosan helyezzük-e el az edényeket. Egy kétszemélyes háztartás számára ez a mennyiség épp megfelelő. A nyolc terítékes változatok azért praktikusabbak, mert itt a kosár magassága is állítható, ezért egy kisebb serpenyő vagy tepsi is elfér benne a többi kisebb edénnyel együtt.

Milyen funkciókra és programokra van szükségünk?

A legtöbb kompakt mosogatógépnek remekül használható programválasztéka – rendelkeznek például öko és a gyors programmal, sőt az újabb modellek az edények szennyezettségének megfelelően állítják be a víz hőmérsékletét és a mosogatás idejét, valamint a szárítási funkció is hatékony. Bizonyos típusokból hiányzik ugyan a hátralévő idő kijelzése, de ez nem jelenthet igazán nagy gondot, ha ismerjük a mosogatási programok átlagos hosszát. Természetesen ezek a gépek nem „okosak”, luxus igényeket nem teljesítenek, de kitűnően tisztítanak.

Melyik gyártót válasszuk?

A kiválasztásnál először nézzünk körül családi-, baráti körünkben, kinek milyen gépe van otthon, milyen tapasztalatokat szereztek a használat során, illetve az alkatrész- és szerviz ellátottsággal kapcsolatban. Érdemes megnézni az összehasonlító oldalakat, esetleg független teszteket is. A Vatera piacterén számos termékből választhatunk, nagy a választék és a biztonságos vásárlás program megfelelő védelmet nyújt és pénzvisszafizetési garanciát. Különleges modelleket is találhatunk, amik máshol nem elérhetők, de tudásuk és áruk még versenyképes, érdemes böngészni a gazdag kínálatban.

Figyeljünk a címkére, spórolhatunk vele!

A háztartási gépeken – így a mosogatógépeken is – megtalálható az energiahatékonysági címke, amely tartalmazza az energiafelhasználást, és egyéb hatékonysági adatokat. Már kaphatók A+, A++ és A+++-os gépek, minél alacsonyabb energia fogyasztású gépet választunk annál többet spórolunk a víz és áramszámlán, ugyanakkor kíméljük környezetünket is.

Elhelyezési tippek, trükkök

  • Azokban az otthonokban, ahol az automata mosógép külön helyiségben van, mosogatógépünket elhelyezhetjük a mosógép tetején így nem foglal el külön helyet a konyhában, ráadásul a beépítési költség is megspórolható.
  • Asztali mosogatógép elhelyezésénél jó megoldás, ha a konyhapult alá szereltetünk egy kihúzható munkalapot, így „megmenthetjük” a gép által elfoglalt területet. Így akár egy gyúródeszkát is elrejthetünk a mosogatógép alá.

Mint látható, érdemes elgondolkodni a lehetőségeken, hogy a kis lakásokban élőknek se kelljen lemondaniuk a mosogatógép által nyújtott kényelemről. Néhány trükkel számos jó megoldást találhatunk, és ha kedvet kaptunk a vásárláshoz, vágjunk bele minél előbb.

megosztás
hozzászólások
dohany (15), Horváth Szabina (1), vendégéjszaka (2), szép (9), pálinka (2), Bock Bisztró (12), Rio 2016 (32), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), trianon (2), atlétika (6), Cserszegi fűszeres (1), Stohl András (1), vasárnapi pihenőnap (3), Rigo Csaba (36), MTI (595), közétkeztetés (4), statisztika (2), 3D (1), Love your belly (2), Balatoni Kurzusok (8), temetés (2), alkalmassági (1), kormany (11), Tál Zoltán (2), minimálbér (1), magyar (1), Biró Lajos (1), macska (1), nyár (1), Németh József (1), Balaton-átúszás (1), Horváth Lászlóné (1), beruházás (2), Use Unused (1), mobil (2), ipsos (1), web (5), gyermekfelügyelő (1), Semmelweis (2), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), miniszterelnök (2), pedagógus (6), szilveszter (6), gyermekszám (1), születés (16), Dumaszínház (2), karácsonyi képeslap (1), Szent István ünnepe (3), büntetés (3), Fidesz (14)