Astellas-díjas a Zalaegerszegi Mentőegység!

2013. június 28.
A négy legnagyobb, egészségügyi szakdolgozó képzésben érintett hazai egyetem, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Hospice Alapítvány, valamint az Országos Mentőszolgálat képviselőiből álló, kilenctagú bíráló testület közös értékelésével, majd a díjak és egyéb elismerések odaítélésével zárult a 2013-as Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója pályázat.

Az idei nemes megmérettetésre rekordszámú, összesen 66 egyéni és 45 csoportos jelölés érkezett. A mezőny rendkívül erősnek bizonyult, a felterjesztő egészségügyi intézmények szakmai vezetői összesen közel 800 egészségügyi szakdolgozó munkáját ismerték el. A sok esetben egymással közel egyenrangú, egyformán értékes jelölések rangsorolása során a bírálók számára némi könnyebbséget jelentett, hogy a kimagasló teljesítmények elismerésére az Astellas-díj mellett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar által felajánlott szakmai különdíjak idén is rangos lehetőséget biztosítottak.

 

A szakmai értékelés során a bírálók a jelöltek korábbi életútját, szakmai, tudományos és oktatói munkáját vizsgálva elsősorban a 2012-es esztendőben tanúsított teljesítményekre fókuszáltak. A zsűrizés során kiemelt figyelmet és elismerést kapott a jelöltek szakmai feladatokon felüli, például az egészségnevelés, vagy a prevenció területén végzett munkája is. Az értékelés végeztével, egyhangú döntést követően az Astellas-díj végül három egyéni és három csoportos kategóriában talált gazdára. Az egyéni jelöltek között Kincséné Bak Erika bv. főtörzszászlós, a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének vezető ápolója az alapellátás, Könyvesné Sarkadi Margit, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Nukleáris Medicina Intézetének intézetvezető szakasszisztense a járóbeteg-ellátás, míg Bencés Ilona, a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika intézetvezető főnővére a fekvőbeteg-ellátás kategóriában ért el első helyezést és nyerte el ezzel az Astellas-díjat. A 2013-as pályázat újdonságaként a csoportok esetében három szakterületen is sor került az Astellas-díj odaítélésére: a járóbeteg-ellátás első helyezettje a budapesti Uzsoki Utcai Kórház Művese Osztályának csapata lett, fekvőbeteg-ellátásban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dietetikai Szolgálatának munkatársai végeztek élen, míg a helyszíni sürgősségi ellátás kategória idei legjobbjának az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet Zalaegerszegi Mentőegység bizonyult, így a díjat a közelgő átadási ceremónián ők vehetik majd át.
 
A zsűri az értékelés során további díjak és kitüntetések odaítéléséről is döntött. A szakdolgozói utánpótlás oktatásában és a jövő szakdolgozói generációinak felkészítésében kifejtett kiemelkedő teljesítmények elismerésére a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar tavaly hagyományteremtő jelleggel különdíjat alapított. A területi gyakorlatvezetői különdíjban 2013-ban az intézetben gyakorlatukat töltő ápoló és szociális gondozó tanulók felkészítésében kifejtett erőfeszítései elismeréseként Sőregi Krisztina, a Nógrád megyei Margit Kórház Pásztó Krónikus és Rehabilitációs Osztályának főnővér-helyettese részesült.
A kiemelkedően sok és értékes csoportos felterjesztés bírálatát követően a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egy Kamarai szakmai különdíj odaítéléséről is döntött, melyet a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet Gyermekhaematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály szakdolgozói munkaközösségének, a hosszú évek óta e területen tanúsított helytállásuk és rendkívüli szakmai teljesítményük elismeréseként adott.
A 2013-as szakdolgozói pályázaton – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - a kórházak, klinikák és rendelőintézetek ápolási- és orvosszakmai vezetői, valamint az alapellátási szakterületen tevékenykedő orvosok jelölhettek. A nagyközönség a felterjesztett csoportok értékelésébe a 21 napos betegelégedettségi felmérés során kapcsolódhatott be.
Az Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója 2013 pályázaton összesen 53 szakdolgozó került a díjjal elismertek közé. A díjak ünnepélyes átadására 2013. július 5-én, 14:00 órai kezdettel a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épületében kerül sor.
 

A Zalaegerszeg Mentőegység
A csoport vezetői:    Szukics János állomásvezető mentőtiszt és Fercsák Balázs mentőápoló
A csoport tagjai:
Gál Zsolt mentőápoló
Adorján András mentőápoló
Vágó Balázs mentőápoló
Balogh Szilárd gépkocsivezető
Bukta Zoltán gépkocsivezető
Jámbori Sándor gépkocsivezető

A csoport saját bemutatkozása:
"Az Astellas-díjra jelölt Bajtársak 2012-ben több színvonalas és nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen képviselték a mentőszolgálatot és méltó módon közvetítették a mentésügy alapértékeit. Legjelentősebb esemény, amelyen részt vettek, az „Egerszeg Fesztivál” egyhetes programsorozata, amely az ország 10 legszínvonalasabb fesztiváljai közé nőtte ki magát. Évek óta önként, nagy lelkesedéssel, ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejükben végzik a programok szervezését és koordinálását a társszervekkel. Színvonalas mentési bemutatót tartottak, amely nagy sikert aratva jelentős mértékben javította a lakosság és a mentőszolgálat közti, valamint a társszervekkel történő jó kapcsolat kialakítását.
A kéklámpás felvonulás és az egyhetes ingyenes elsősegély-nyújtási ismereteket népszerűsítő programjuk szintén eredményes és sikeres volt.
Az elmúlt évben is – a korábbiakhoz hasonlóan – hagyományosan képviselték mentőállomásukat a Megyei Pályaválasztási Kiállításon, ahol nagy sikert aratva ismertették meg a leendő pályaválasztókkal hivatásukat, kedvet teremtve az utánpótlás számára. Rendszeresen részt vesznek a zalaegerszegi és a környékbeli iskolák által szervezett egészségügyi és közlekedésbiztonsági napokon, amelyen nemcsak elméleti, hanem gyakorlati bemutatókat is tartanak.
Ugyancsak aktív részesei a különböző elsősegélynyújtási versenyek szervezésének és lebonyolításának, valamint a versenyzők arra történő felkészítésének.
2012-ben kezdődött nagy vállalkozásuk, amelyben a mentők múltjának, történetének emléket állítva régi mentőjármű és mentéstechnikai eszközök felkutatásába és felújításába fogtak és végzik ezt töretlen lelkesedéssel napjainkban is.
Nem utolsó sorban nem csak ezen rendezvényeken, de szolgálati idejükben is mindig áldozatos, lelkiismeretes, a szakmai elvárásoknak maximálisan megfelelő, a beteg, elesett emberek legnagyobb megelégedését kiváltó munkát végeznek, amely által a Zalaegerszegi Mentőállomás és az Országos Mentőszolgálat jó hírnevét öregbítik." (Szukics János állomásvezető mentőtiszt)

megosztás
hozzászólások
Semmelweis Egyetem (1), fitnesz (1), HIV (1), Művészetek völgye (7), Csokonai társaság (1), Bogi (13), vonyarcvashegy (158), Novinszky Petra (1), Tóth Levente (2), Anna-bál (2), Balaton átúszás (5), farsang (2), korcsolya (4), karate (2), vízkereszt (1), kenyér (7), fitt (1), tűzijáték (1), Pura Vida Port (1), shotokan (1), kutatók éjszakája (1), szex (9), mav (25), dohany (15), eon (2), balatoni strandbelépő (1), nyugdíjas (2), kutya (23), tollaslabda (1), Somogyi Zoltán (4), biztosítás (2), népszavazás (1), óvoda (7), Szeiler (63), családbarát (1), Kovács Patrícia (1), Balaton-átúszás (1), voroskereszt (24), daganat (6), bezárás (1), nyugdij (8), vendégéjszaka (2), homoszexualis (1), monitormagazin (107), horgász (5), kornyezettudatos (4), viz (1), Monitor Extra (21), hegyalja fesztival (3), Horváth Lászlóné (1)