Árpád népe - Gyula népe - A régészet lesz a Balatoni Múzeum tematikája

2015. szeptember 15.
A régészet lesz a keszthelyi Balatoni Múzeum fő tematikája a Kulturális örökség napjai alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. Zala megyében további három településen szerveznek még rendkívüli épületbemutatást, tárlatvezetést szombaton és vasárnap.A Balatoni Múzeum szombati programjai a honfoglalás korához kapcsolódnak. Árpád népe - Gyula népe: A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidékén címmel nyílik időszaki kiáltás. A családi délutánon solymász-, íjászbemutatót tartanak, a gyermekek pedig a jurta építésében vehetnek részt - mondta el Németh Péter múzeumpedagógus az MTI-nek.
Vasárnap délután Haász Gabriella történész Ha kimegyek a doberdói harctérre című, képes élménybeszámolójával folytatódik a program. A történész az első világháború 100. évfordulója alkalmából tett körutazást az egykori olasz fronton, a történeti eseményekről szóló előadásában a doberdói fennsíkon készült fotókat mutatja be.
Havasi Bálint, a múzeum igazgatója Használati útmutató régészekhez címmel aktuális kérdésekről tart humoros hangvételű előadást - ismertette Németh Péter. A múzeumpedagógus szerint emberek nagy része nem tudja, mit tegyen, ha régészeti leleteket talál a telkén. Nem ismerik a szabályokat, ezért gyakran hibásan döntenek. Ha viszont "az értékesnek vélt kincset" beviszik a múzeumba és szakemberekhez fordulnak, időt és pénzt spórolhatnak meg - magyarázta.
A Szendrey-telepen Petőfi Sándor özvegyének szülőházát nyitják meg szombaton a látogatók előtt. A keszthelyi Georgikon Kar kezelésében lévő emlékszobában a kar oktatói - Lukács Gábor és Tóth Éva - Szendrey Júlia, a tragikus sorsú múzsa címmel tartanak előadást.
    
Vonyarcvashegyen, a dombtetőn épült kápolnánál a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület tagjai várják a vendégeket. Körbevezetik a látogatókat a Szent Mihály kápolnában - az ország egyetlen halászkápolnájában. Séta közben felidézik a műemlék jellegű épület történetét és a hozzákapcsolódó legendát. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére.
   
A zalai megyeszékhelyen az egykori zsinagógát Stern József tervei alapján, Morandini Tamás építőmester irányításával 1903-1904-ben emelt épültet mutatják be a látogatóknak. Az 1983 óta  hangverseny- és kiállító-teremként működő intézményben a zalaegerszegi zsidóság emlékezete című állandó kiállítást, valamint Szényi Zoltán festőművész és csoporttársainak időszaki kiállítását is megtekinthetik az érdeklődök.
   
Nován a Plánder Ferenc Helytörténeti Múzeum csatlakozott az örökség napjai programhoz. Az egykori tiszttartói lakásban kialakított kiállítóhelyen a göcseji nép táplálékkészítési és étkezési szokásait mutatják be. MTI

megosztás
hozzászólások
Év fája (1), zápor (1), Don (1), Visionet (1), felveteli (29), szalon (1), gyermekfelügyelő (1), footgolf (1), Palya Bea (1), Z. Karvalics László (1), unicef (1), videó (1), egyház (2), hospice (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Pálfi László (1), KDNP (1), vendégéjszaka (2), Horváth Szabina (1), korhaz (99), angus marha (1), Bocuse (3), Balatoni Limnológiai Intézet (1), alkohol (4), Március 15 (2), táplálkozás (1), Hegyi Roland (HR) (5), Otthon Centrum (1), idegenforgalmi adó (1), FINA vizes világbajnokság (1), Balatonátcsúszás (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Mátrai Gabriella (2), orvos (23), Szeiler Gábor (1), vitorlázás (37), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Széll Tamás (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), halottak napja (1), Rtime (5), Player's Restaurant & Bar (2), paleo (13), Biró Róbert (15), Pálfi Attila (1), rezidance (5), golf (11), Rezi (1), minimálbér (1), csapadék (1)