Arcápolás: utak és útvesztők

2014. november 02.
Az arcápolás napjainkban népszerű téma, mégis nagyon sok ember nem találja a megfelelő terméket. Mi ennek az oka, és mi a megoldás? Miként válasszunk szakembert?

Erről is kérdeztük Linhart Ritát, a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium kozmetikus szakmai csoportjának vezető szakoktatóját és tanítványát, Varga Máté kozmetikust, sminkest, kézápolót és körömépítőt, aki több országos verseny nyertese. Ő képviselte hazánkat 2011-ben a londoni világbajnokságon.

– A megfelelő kozmetikum megtalálása nem egyszerű feladat, hiszen oly mértékben el vagyunk árasztva ránctalanító, hidratáló, tápláló, regeneráló, szemápoló, halványító, feszesítő, ödémát megszüntető és karcsúsító krémekkel, hogy a választás nagyon nehéz. Ha laikusként valaki bemegy egy drogériába, azt sem tudja, hol kezdje a keresgélést. Ha szerencséje van, egy ügyes és segíteni akaró eladó szán rá egy kis időt. Az is megeshet, hogy csak az üzlet biztonsági őre akad az útjába, aki vállát vonogatva betájolja, hogy az üzlet melyik sarkában találja az arzenált. Ezek után még mindig nyitott a kérdés: melyik a megfelelő kozmetikum, illetve mennyibe kerül? Sokszor olyan kicsi betűkkel vannak a dobozra írva az összetevők, hogy nagyítóval is dicséretes teljesítmény elolvasni. Van, aki teljes elkeseredésében inkább sarkon fordul és kimegy az üzletből, de az is előfordulhat, hogy lekap a polcról egy szimpatikus terméket, és kipróbálja. Az utóbbi esetben vagy bejön a kísérlet, vagy nem. Ennek következményeként lehet, hogy túl sok kozmetikai terméket vásárol az illető, nem kevés pénzt befektetve a kísérletezésbe.
– Mi a megoldás?
– A kevesebb több elvén talán a megfelelő megoldást az adná, ha szakembertől kérnének az arcápolásban járatlanok tanácsot, esetleg rögtön tőlük vásárolnák meg a megfelelő terméket. Talán ez lenne az olcsóbb és hosszú távon kifizetődőbb megoldás.
– Kik a legtapasztaltabbak a bőrápolás terén, és kik szorulnak segítségre?
– A leggyakoribb vendégek a kozmetikában és a fodrászatokban a közép- és idősebb korú hölgyek. Ők általában tudják, mit szeretnének, mire van szüksége a bőrüknek. Nekik nem okoz gondot részletesen kikérdezni kozmetikusukat. A tinédzserek, a fiúk-férfiak bátortalanok, tartózkodók. Ezt több dologgal is tudjuk magyarázni. Egyrészt óvakodnak az ismeretlentől, otthon nem kaptak elegendő segítséget a bőrápolással kapcsolatban, így idegen helyen nem mernek kérdezni, érdeklődni. Sokszor csak nagyon komoly bőrprobléma esetén mennek szakemberhez. Nem minden férfi viseli el, ha a kozmetikában hölgy vendégek vele egy időben és helyen tartózkodnak. Egy pattanásos bőrű fiatal lányka sem örül a férfiúi közönségnek egy arckezelés során. Nagyon fontos, hogy a szakember empatikusan, diszkréten adjon időpontot a vendégeknek. Esetleg az érdekelt felhívhatja a kozmetikus-fodrász figyelmét arra, hogy mik az igényei. Ez nem „ciki”, hiszen fizetünk a szolgáltatásért.
– Az tény, hogy a férfiaknak legalább akkora szükségük van a megfelelő bőrápolásra, mint a hölgyeknek. Zsírosabb a bőrük a fokozottabb faggyú- és szaruzsír-termelődéstől, hajlamosabb gyulladások kialakulására. Ugyan később alakul ki náluk vízhiányos bőr, de idővel náluk is elkerülhetetlen. Nem mindegy, hogy mikor jön el ez az idő, mennyit tudjuk késleltetni.
– Csak kozmetikai termékekkel tudjuk ápolni a bőrünket, vagy van más lehetőségünk is?
– A bőrápolásban kiemelkedő szerepük van a kozmetikumoknak, így például az arctejeknek, a tonikoknak, a szappanoknak, a tusgéleknek, a samponoknak, a dezodoroknak, az arcszeszeknek, a krémeknek, a szérumoknak, a maszkoknak, az alapozóknak, de legalább ilyen fontos a táplálkozásunk, a megfelelő folyadékbevitel, a mozgás, a sportolás és a stresszkerülő életmód. Ha ezeket a tényezőket egyensúlyban tudjuk tartani, valószínű, hogy sokáig ápoltak és fiatalok, fiatalosak tudunk maradni!

 

megosztás
hozzászólások
belfold (1440), diploma (4), egyház (2), munka törvénykönyve (1), Horvath Terez jegyzo (29), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), múzeumok éjszakája (4), Gulyás Orsolya (2), Apák napja (1), keresztény (2), Krassói Katalin (1), Kehidakustány (1), 3D (1), Palásthy Bese (1), Naszádos Antal (1), csapadék (1), Zalacsány (4), Puskás Tamás (3), Zalaköveskút (1), állatorvos (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), szilveszter (6), Cserszegtomajfutás (5), Együtt (1), Béres Attila (2), Biró Lajos (1), kornyezettudatos (4), állatkínzás (2), Zala Megyei Közgyűlés (3), család (1), hullámmasszázs (1), tour de france (1), Pál Attila (1), matolcsy gyorgy (1), Bogi (13), KDNP (1), Brüsszel (1), Semmelweis (2), felsőoktatás (9), voroskereszt (24), Selmeczy Zsuzsanna (5), vendégéjszaka (2), Balatoni Kör (2), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), holokauszt (1), gyermek (12), kulturalis (4), Rézsó Tamás (6)