Április 8-áig lehet jelentkezni az Erzsébet-program gyermektáboraiba

2013. március 26.
Április 8-áig még lehet jelentkezni az Erzsébet-program keretében meghirdetett gyermektáborokra. Egy hétig Balaton-parti táborokban nyaralhatnak a gyerekek június közepétől augusztus végéig, egyhetes turnusokban, teljes ellátással; az alacsony keresetű szülőknek ehhez mindössze egy-két ezer forintot kell befizetniük - közölte Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta, jelentkezni a www.erzsebetprogram.hu internetes oldalon lehet, ám annak érdekében, hogy senkit ne zárjanak ki a lehetőségből, szerte az országban több mint 1500 helyen olyan központok működnek, amelyekben nemcsak a tájékozódásban, hanem a jelentkezésben is segítenek. A legközelebbi ilyen "segítőpont" megtalálásához az érintetteknek elegendő felhívniuk a 371-3242-es budapesti telefonszámot hétfőtől csütörtökig 9-16 óra, pénteken 9-13 óra között.
Nagy Anna Európa egyik legsikeresebb szociális programjának nevezte a tavaly elindított Erzsébet-programot, amelynek részei a hátrányos helyzetű családokban felnövő gyerekek előtt is nyitott Erzsébet-táborok.
Tavaly, ahogyan idén is, 3 milliárd forintot fordítottak az Erzsébet-program keretében szociális üdülésre, táboroztatásra, nyaraltatásra - közölte. Bízik abban, hogy miként a múlt évben, idén is legalább 100 ezren vehetnek részt a programban, köztük 30 ezer gyerek - tette hozzá.
Mint mondta, közülük nagyon sokan nem tudtak volna elmenni üdülni a szüleikkel, sokan korábban egyáltalán nem is voltak még nyaralni. Ezek a családok nehéz helyzetben élnek, és amikor arról van szó, hogy ruhát vesznek, esznek vagy nyaralnak, nem kérdés, mi az, ami elmarad - érzékeltette a helyzetüket.
Elmondta, azoknak a családoknak, amelyeknél az egy főre jutó jövedelem kevesebb a 98 ezer forintos minimálbérnél, egy-, illetve kétezer forintot kell fizetniük önrészként; ezért egy hétig teljes ellátást és programokat kapnak a gyerekek.
Tavaly 30 ezer gyerek vehetett részt a nyári táborokban, és szeretnék ha idén még többen jöhetnének. Kétféle tábort hirdettek. Az egyikre például iskolák, családvédelmi, gyermekjóléti intézmények jelentkezhetnek 10 tagú csoportokkal. A másik fajta a tematikus üdülés, ezen belül színjátszó-, média- vagy éppen lisztérzékeny gyerekeknek szóló táborok, valamint sporttáborok magyar olimpikonok, világbajnokok részvételével. A tematikus táborokra egyénileg is lehet jelentkezni, ám vannak bizonyos sportágak (köztük például az ökölvívás) amelynek táborába a szakszövetségeken keresztül lehet bejutni - ismertette a szóvivő.
Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, az Erzsébet-program egyik támogatója elmondta, ő is ott lesz a fonyódligeti úszótáborban. Jelezte, a nyaralás nem edzőtábor, de más programok mellett lehetőség lesz arra is, hogy a gyerekek minden nap sportoljanak, ússzanak.
Nagy Anna emlékeztetett arra is, hogy az Erzsébet-program szociális üdülési programjaira - amelyekre nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, közfoglalkoztatásban dolgozók jelentkezhettek - már lejárt a jelentkezési határidő. Rövidesen bejelentik, hányan vehetnek részt ezeken a programokon.
Nagy Anna utalt arra is, hogy az Erzsébet-program éves 3 milliárd forintos keretében nincs állami támogatás, az az Erzsébet-utalványok forgalmazásából, a jutalékokból áll össze.
Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón az Erzsébet-programról szóló korábbi országgyűlési vitára utalva sérelmezte, hogy csak a kormánypártok szavazták meg az előterjesztést. Harcot kell vívni Brüsszellel az étkezési utalványokról, de ezeknek a gyerekeknek, időseknek, rászorulóknak a beszámolói megerősítenek minket abban, hogy igenis jó dolgot csinálunk - fogalmazott. mti

megosztás
hozzászólások
sárkányrepülő (1), tornádó (1), karrier (1), Gelencsér Dental (3), alakformálás (6), hulladék (3), Pappné Beke Judit (1), vonat (7), sorkötelezett (1), Oláh Péter (2), magyar (1), vízilabda (2), gyász (1), gyermekbarát (2), Krepsz Zoltán (38), mellrák (1), bolt (3), levendula (2), taverna (25), szolárium (1), kert (1), Brüsszel (1), állatkínzás (2), Zalaköveskút (1), himnusz (1), olimpia (152), polgármester (153), sütemény (1), Tóth Csaba (3), pszichoterápia (1), adó (6), Visionet (1), uszoda (9), Player's Restaurant & Bar (2), triatlon (13), Alsópáhok (51), keszthely (4040), balett (1), vívás (1), Tar Ferenc (3), goldmark muvelodési kozpont (60), Bátortábor (1), Forstner Anna (1), mav (25), sport (1085), KiBeszél (14), Cséby Géza (5), íjászverseny (1), hó (4), vb (8)