Amit a gyógytorna kezelések menetéről érdemes tudnia

2020. július 28.
Hogy mi is a gyógytorna módszere és általános menete, kérjük, olvasson tovább!

Amennyiben kezelőorvosa tanácsára megbízható gyógytornász szakemberekre bízná makacs mozgásszervi és gerincpanaszainak vagy mozgását korlátozó izom és ízületi fájdalmainak enyhítését, de szeretne még a kezelés megkezdése előtt részletekbe menően tájékozódni arról, hogy mi is a gyógytorna módszere és általános menete, kérjük, olvasson tovább!

Konzultáció és állapotfelmérés

Az előzetes konzultáció alkalmával a meglévő zárójelentések és képalkotó eljárások felvételeinek tükrében a korábbi, valamint a fennálló panaszok részletes megbeszélését követően megtekintik és felmérik az aktuális fizikai állapotát.
Erre azért van szükség, hogy a teljes kép ismeretében határozhassák meg a várható gyógytorna menetét, és Ön reális célokat kitűzve kezdhesse meg a teljesen személyre szabott állapotjavító kezelést.

A gyógytorna módszere

A gyógytorna a tüneti kezelés helyett a panaszokat kiváltó ok, vagy okok feltárására és a fájdalom mielőbbi hatékony és tartós csökkentésére, megszüntetésére, valamint a panaszmentesség hosszú távú megőrzésére helyezi a hangsúlyt, mindig a legrelevánsabb kezelést alkalmazva.
A gyógytornát folyamatos, segítő felügyelet mellett egyéni vagy csoportos formában is lehet végezni. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, ám az egyéni gyógytornák alkalmával lehetőség nyílik az adott páciens panaszainak és igényeinek megfelelő, azon speciális technikák és módszerek alkalmazására is, amire az adott gyógytornász specializálódott.
A leghatékonyabb természetesen az aktív torna, de a keringés javítására, a mozgásterjedelem növelésére és az izomzat erősítésére a kezelés során segítségül hívhatóak olyan technikák is, mint például a Schroth módszer, a manuálterápia, a szegmentális stabilizációs tréning, a McKenzie-terápiás módszer vagy éppen a Trigger pont terápia.

A kezelés általános menete

A gyógytorna kezelés egy összetett, hosszú távú, kúraszerű folyamat. Egy alkalom fizikai állapottól függően általában 30-60 percet vesz igénybe. Egyes helyeken (mint például a Gyógytornászom portál) online bejelentkezéssel is megkönnyítik a gyógytorna kezelések menetét.
Így nem kell napokig várnia a következő kezelési időpontra, hanem saját időbeosztásának megfelelően, előre tervezetten vehet részt azokon a gyógytorna alkalmakon, ahol sor kerül az állapotjavító aktív tornagyakorlatokra, az ízületi, csontos- és lágyrészek kezelésére.

A gyógytorna

A gyógytornát folyamatos, segítő felügyelet mellett általában egyéni vagy csoportos formában is lehet végezni.
A torna során a gyakorlatok pontos kivitelezéséért a gyógytornász először megmutatja a végzendő feladatot, majd segítve az önálló kivitelezést, ha szükséges, javítja a gyakorlatvégzésbeli esetleges hibákat.
Ez utóbbira azért van szükség, mert csak a célzott mozdulatok pontos végzésével érhető el a kívánt állapotjavulás.
A gyógytornász az aktív torna végzése közbeni szóbeli és fizikális visszajelzések alapján folyamatosan az aktuális állapothoz igazítja a gyakorlatok formáját, ismétlésszámát és nehézségét annak érdekében, hogy Ön mielőbb átélhesse a fájdalommentes mozgás szabadságát.

Otthon végzett gyakorlatok

A gyógytorna szerves és elengedhetetlen része egy előre betanított gyakorlatsor, amelyet a gyógytornász állít össze és tanít meg a páciensnek a kezelés során.
Ez a rendszeresen végzett otthoni torna segít enyhíteni az esetlegesen fellépő mozgásszervi fájdalmakat, hosszútávon is megtartani az elért állapotot valamint megelőzni a panaszok kiújulását.

 

megosztás
hozzászólások
Tata (1), Donkó Imre (1), Zalacsány (4), egészség (131), menzareform (4), álommeló (1), 3D (1), Carbona (9), minimálbér (1), punkosdi regatta (9), jaras (36), advent (226), nap (2), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), gyermek (12), Bóka István (1), Tarkarét Biofarm (1), Csengei Agota (16), képviselő-jelölt (5), gyógyítás (2), Kvárta Mátyás (44), konyha (1), Zsittnyán Tamás (1), pedagógus (6), Ollári Barbara (1), fitt (1), miniszterelnök (2), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Gelencsér Dental (3), KiBeszél (14), Márki Péter (1), Partics Roland Hunor (1), tanulmány (11), Palya Bea (1), megemlékezés (10), Nagy Angelika (1), erzsebet program (4), szalloda (59), szépségápolás (8), alakformálás (6), beruházás (2), meteorologia (146), oscar (13), Az év orvosa (1), Horvath Terez jegyzo (29), Forstner Anna (1), keszthelyi kilometerek (78), Kis-Balaton (1), KFT (1)