Amikor motívációt adsz másoknak

2014. február 25.
A Keszthelyi Kilométerek Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1317 számú, Hobbysport szakértő segítséggel című pályázata keretében a mozgásgazdag életmód előnyeire hívja fel a figyelmet. Mostani írásunk arról szól, hogy a sportoló ember mikor válik példaképpé mások számára, milyen szinten motíválja környezetét.

Nagyrészt mindenki magáért sportol, a kikapcsolódásért, a fejlődésért, vagy csak, azért mert szereti csinálni. Ahogy múlnak a hetek, a hónapok, aztán az évek a sportoló a kitartása és a teljesítménye miatt „csodabogárrá” válik a közvetlen környezete számára. Nem nő, hanem csak válik, mivel ilyenkor még inkább a negatív visszhangok az erősebbek. A „neki van ideje”, „mert megteheti” vélemények sokszor megvetést, irígységet sugallnak, nem nagyon értik a nem sportolók, hogy mi is vezérli minden nap, vagy minden héten újból és újból az edzés elkezdésére a hobby sportolót. Valószínűleg azt hiszik, hogy tényleg másra nem tudják a szabadidejüket fordítani, mint a sportolásra, vagy, mert nincs családjuk, nincsenek kötelezettségeik, persze, hogy megtehetik.

Általában bátortalanok az első lépések, amikor azt érezzük, mi is meg szeretnénk próbálni. Mégcsak egyedül, senki se tudjon róla, inkább titokban, elmenni futni, hosszabbat úszni az uszodában, vagy biciklizni egész délután. Megérezzük, hogy ez nem is olyan rossz, sőt, nagyon jó érzés, mert megkapjuk azt a sok hozadékot, amit az örömteli mozgás adhat. A fejlődés örömeinek és hullámvölgyeinek a megoldása során rengeteg tapasztalatot kapunk, amelyeket az élet más területén is tudunk hasznosítani. Ilyenkor már változnak a dolgok a szemünkben, már nem csodabogárnak tekintjük a körülöttünk aktívan sportolókat, hanem példaképpé válnak számunkra. Látjuk szélben, esőben, jeges, havas úton futni őket, halljuk, hogy nemcsak a bicikliúton, síkon, hanem dimbes-domdos terepen is tréningeznek. Gyűlnek az információk, megtudjuk mennyit edzenek, látjuk az elért eredeményeiket a versenyeken. Kezdenek valójában motíválni minket, hiszen a szemünk előtt fejlődtek a mostani szintre, megértjük, hogy nem lehetetlen, amit ők elértek. És a motíváltság szárnyakat ad mindenkinek, azt vesszük észre, hogy egyre többször futunk össze velük véletlenül az edzések alkalmával, a sportrendezvényeken vagy sportos összejöveteleken. Leomlik a képzeletbeli fal közöttünk, elkezdünk kommunikálni, közelebb kerülünk egymáshoz, segíteni fogjuk egymást. Nemcsak a sportban, hanem az életben is.

Egyre többször edzünk együtt, kezdünk edzőtársakká válni, kezdünk mi is csodabogárrá válni… Sportoló közösségünk egyre nagyobb, szélesebb, egyre több, különböző munkájú és körülményű ember alkotja. A sportoló baráti körben rengeteg erő, erény és követendő minta van.
Csak a közvetlen környezetünkkel hadakozunk sokat, ők nem mindig értenek meg minket. Furcsa nekik, hogy mi sokat mozgunk, mindig edzésre megyünk. Miért zavarja őket a mi legkedvesebb hobbynk? Miért ez a sok tiltakozás? Tényleg fanatikus lettem én is?
És igen, ezen a szinten már mi is példaképül fogunk szolgálni a nem sportoló barátainknak. Bármilyen hihetetlen miattunk kezdenek el egyre többen mozogni, életmódot váltani.
Tőlünk kérnek tanácsot, akaratlanul is minket utánoznak, sőt le is szeretnének győzni.
És a pozitív példa ragadós, előremutat más közösségeknek, motívál másokat is.

megosztás
hozzászólások
unicef (1), traffipaxrendszer (1), pálinka (2), szerelem (1), muzeum (55), Golgota Baptista Gyülekezet (1), lotus (1), Nagykanizsa (1), Koósz Attila (1), Berecz András (1), Palásthy Bese (2), szűrés (1), fa (1), kilométer (1), munkaviszony (1), tűzijáték (1), Erdély (2), web (5), Semmelweis (2), Kovács Patrícia (1), konyha (1), Puskás Tamás (3), Festetics kastély (139), utánpótlás (1), jovedelem (2), erettsegi (72), horgász (5), Szemfüles egyesület (3), gasztroblogger (2), balatoni strandbelépő (1), Főzzünk játszva (2), Tóth Levente (2), gyes (2), Oláh Péter (2), lakás (3), Horváth Mariann (1), Burgonyakutatási Központ (2), gyermekbarát (2), könyvbemutató (2), politika (37), videó (1), sztár (2), Astellas-díj (2), karrier (1), tabor (6), Magyar Telekom (1), párbajtőr (1), Marsalkó Dávid (1), rendőr (3), Keszthelyi Táncpanoráma (7)