Amikor még sportoltunk

2013. szeptember 19.
A Keszthelyi Kilométerek Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1317 számú, Hobbysport szakértő segítséggel című pályázata keretében a mozgásgazdag életmód előnyeire hívja fel cikksorozatában a figyelmet.

Első cikkünk az inaktívítás állapotáról szól.
Az évek előrehaladtával, úgy 35-40 éves kor körül vehető észre a markáns, nemcsak küllembeli különbség a sportoló és a nem sportoló emberek között. Természetesen fiatal korban is kitűnnek alkatukkal a gyermekek közül a nap mint nap edzésre járók, gondoljunk csak az általános iskolában a sportévfolyamos osztályokra. Ugyanez a helyzet középiskolában a már egyesületi keretek között versenyzők tanulókkal, majd a felsőoktatásban a testnevelés szakos hallgatókkal. Az egyetemi éveket követően jön a munkába állás időszaka, amely alatt általában csökken a sporttal töltött idő aránya, rossz esetben, szinte nullára esik az elvégzett heti edzésmennyiség. Ezekben a dolgozó első években a szervezet elkezd hozzászokni a hosszú, sokszor 10-12 órás munkanapokhoz és az egyre erősebb stresszhez. Ebben a felfokozott, állandóan feszült állapotban érzi azt az ember, hogy szinte bármire képes, bármely feladat megoldható. A rendszeres sportolás ebben az időszakban háttérbe szorul, általában teljesen alkalmivá válik a korábban gyakran végzett, kedvelt sporttevékenység. A mozgásszegény életmódból adódóan már a harmincas évek elején megjelenő keringési megbetegedések, például magas vérnyomás mellett a gyakori túlsúly is figyelmeztető jelként mutatja a szervezet igényét a mozgásra. Bár nem gondolnánk, de megfigyelhető, hogy azok a korábbi versenysportolók, akik munkájuk révén távolkerültek a sporttól,  teljesen igényüket veszthetik a mozgásra. A családalapítás időszakában szintén egyre kevesebb az esélye, hogy a magunkra, testünkre fordított idő növekedjen. Egy ördögi kör, amibe ilyenkor kerülünk, hiszen minél több szervi eretetű betegség jelenik meg, minél nagyobb lesz a túlsúly, annál nehezebb lesz a mozgás újbóli elkezdése. A lelki alapú tünetek megjelenése a másik felhívó jel: kezdetben a zaklatott alvás, netán álmatlanság, a közönyösség és depresszív hangulatváltozások előfordulása. Jellemző ebben az állapotban, hogy a kifogások keresésével nyugtatjuk meg lelkiismeretünket és a régi eredmények, élmények felidézésével biztatjuk magunkat, hogy mi mire voltunk képesek: „az osztály legjobb futója voltam”, vagy „futva mentem át a szomszéd városba”, vagy a „legeredményesebb dobó voltam a csapatban”. Gúny tárgyává válnak a sporttal, aktív programokkal esetleg más hobbyval feltöltődők. Az „ők persze megtehetik”, „ha nekem is annyi szabadidőm lenne”, vagy „nincs rá pénzem” kifogások szinte magától értetődők. Amatőr sportversenyeken pedig rendre el nem ismert a kövér, az idősebb, a koordinálatlan, a gyengébb, a nem tipikus sportolónak tekintett résztvevő.
Kell lenni egy pillanatnak, amikor rájövünk, hogy testünk a mozgásra termett, az inaktív életet nem kedvelik az izmok, izületek, szalagok. A múltbeli eredmények újbóli átélése, az izgalmas mérkőzések tv előtti hangulata nem ugyanazt jelenti, mint ha mi is aktív cselekvői vagyunk a sportélménynek. A hobbysport az, amely kizárólag magáról az egyénről szól. Nem a tökéletességről, nem az időeredményről és nem a helyezésről. Saját akaratunkról és igényünkről, hogy kikapcsoljunk, magunkra és testünkre figyeljünk. A mozdulatokra, a lélegzésünkre és, hogy milyen jó érzés „benne lenni”. Felválalni, hogy mi mást választunk, mást cselekszünk. A testre szánt idő meghálálja magát, a gondolatok kitisztulnak, a hangulat kiegyensúlyozott lesz, a testkép változik, melyet az egyén már büszkén visel és egyre jobban  érzi a bőrében magát. Ettől látszik fittebbnek, fiatalabbnak, mint kortársai.

megosztás
hozzászólások
Hollywood (1), humanitárius település (1), Pál Attila (1), sajtóközlemény (5), kormánymegbízott (1), Kovács Ernő (1), Magyarország szépe (1), boldog (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), munka (11), karrier (1), Sárdi Katalin (1), Eurovíziós Dalfesztivál (1), fitnesz (1), tanulás (2), fa (1), Balatoni Múzeum (98), Sifter Rózsa (1), gyógyfürdő (6), tappenz (1), jóga (1), horgász (5), újszülött (1), Naszádos Péter (12), republic (1), szűrés (1), idegenforgalom (174), étel (3), Rúzsa Magdi (1), Bartha Gábor (34), palyazat (164), Hírek képekben (10), Darren Cranmer (2), antsz (15), Monitor Extra (21), oktatas (347), közmunka (1), tavasz (1), Helikoni ünnepség (4), Barista bajnokság (2), vízimentő (5), Balatonfüred (3), alakformálás (6), Virágos Magyarország (6), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Balatoni Szövetség (3), Giro d'Italia (1), KiBeszél (14), eltűnt (5), kutatas (81)