Amiből sose vegyünk használtat – a széf

2019. január 02.
Amennyiben a vagyontárgyaink megőrzését – legyen szó akár személyes, akár céges dolgokról –bármilyen okból nem szívesen bíznánk banki intézményekre, és inkább az otthoni, védelemmel ellátott tárolást preferálnánk, akkor is vannak lehetőségeink!

Szakértőnek lenni hozzá ugyan nem szükséges, viszont mindenképp tisztában kell lenni a választáshoz pár alapvető dologgal és jól át kell gondolni, mibe fektetünk bele, hiszen mivel értékekről van szó, valószínűleg hosszú távban gondolkodunk, s hogy ténylegesen biztonságban tudhassuk azokat, érdemes minőségi trezort választani! Nézzük a tudnivalókat, és az új és használt széf közötti különbségeket!

Használt széfek
Sajnos sok, semmit nem érő, ellenőrizhetetlen helyről származó, használt trezort lehet kapni csábító, ügyesen megfogalmazott hirdetési szövegekkel, jutányos áron, főleg az interneten. Tény, hogy van cég, mely teljesen felújított, javított, megerősített és megbízható használt széfeket kínál, azonban egy laikus számára nem mindig könnyű megkülönböztetni a jót a rossztól. Az utóbbiak esetében fotók alapján, kívülről ezek teljesen jónak tűnnek, a leírásuk pedig megtévesztő, és amikor már megvan a baj, betörés és lopás történt, csak akkor derül ki a helyszínelést követően, hogy a használtan és sokszor kedvező áron beszerzett széf bizony nem sok védelmet nyújtott a belehelyezett értékek számára, mivel a betörő könnyű szerrel ki tudta nyitni, s így a tartalmát meglovasítani.
Olcsó húsnak híg a leve – szokták mondani, és ez a szólás keményen meg is állja a helyét, ha vagyonvédelemről és biztonságtechnikáról van szó. Jól példázza ezt egy megtörtént eset, mely szerint a megkárosított egy teljesen megbízhatónak tűnő portálról használtan vásárolt széfje egy egyszerű csavarhúzót bevetve könnyedén kinyílt, minek következtében értékeinek hamar lába kélt. A nyomozás során kiderült, hogy a betörés elleni védelemmel rendelkezőként és biztonságosként hirdetett értékszéf zárja nagyon gyenge volt, a csavarhúzós feszegetés hatására a zárnyelv egyszerűen kipattant a helyéből, így a használtan vett „doboz” maximum csak dísztárgyként állhatta volna meg a helyét.

Biztonságos trezorok
Mint a fenti leírásból egyértelműen kiderült, teljesen biztonságos csak egy új széf lehet, közülük is az, amelyik minősített, azaz a MABISZ széfkövetelmény előírásainak eleget tesz, és a kategóriánkénti valamelyik besorolásba illik. A Magyar Biztosítók Szövetsége a hazai nagyobb biztosítótársaságok által létrehozott csoportosulás, az általuk megállapított kategóriák pedig a minősítéseken belüli kockázatvállalási értékhatárokat takarják. Széfválasztásnál igen fontos tényező és termékjellemző ezért ez a minősítési kategória, s mivel többféle is létezik belőle, érdemes utána nézni a minősítési határoknak és jelöléseiknek! Már csak azért is, mert az ezzel nem rendelkező széfek esetében, vagy ha rosszul megválasztott kategóriába esik az adott széf, valamint nincs szakszerűen rögzítve és a biztosító felé lejelentve, a feltörésénél az nem fizet kártérítést.
Új széf vásárlásához kitűnő lehetőséget kínál például a Saffortszéf Magyarország elnevezésű, minősített széfekre specializálódott kis- és nagykereskedés, mely az európai gyártók különféle, biztonságos, világszínvonalú széfjeit kínálja a termékek széles skálájával. Megtalálható náluk fegyverszekrényektől és pénzkazettáktól kezdve, a tűzálló fali-, padló- és bútorszéfeken keresztül, a kulcsszekrényeken és méregszekrényeken át, a laptop széfekig és páncélszekrényekig minden. A honlapjukat felkeresve számtalan, és könnyítésként kategorizált választási lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére, de a keresőbe a termékre jellemző kulcsszavat beírva is (pl. Saffort bútorszéf eladó) könnyedén az oldalra lelhetünk, mivel első találatként dobja ki a keresőrendszer.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
hűtőgépcsere-program (1), Burucs Szabolcs (2), Major Veronika (5), áramszünet (3), Rúzsa Magdi (1), festetics (22), goldmark muvelodési kozpont (60), eon (2), MSZP (17), 3D (1), lovaglás (2), Koósz Attila (1), vasárnapi pihenőnap (3), nagyméret (1), Mándó Zsuzsanna (1), földrengés (2), hospice (1), szabadsag (2), Életfa iskola (2), művészet (1), kenyér (7), shotokan karate (3), tenisz (3), balatoni strandbelépő (1), világbajnokság (2), magyar dal napja (8), golf (11), Rigo Csaba (36), kék zászló (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Ugrimanók (1), egyház (2), unicef (1), Clemens Zsófia (1), óvoda (7), regatta (2), kulfold (245), Zalai Borcégér (5), Szőcs Tamás (1), rendőr (3), Taliándörögd (1), verkli (5), Balaton Sound (2), Ács István (10), meiszner kati (16), antsz (15), szunyog (3), kutya (21), Magyarország tortája (1), kollégium (1)