Alternatív vagy hagyományos – egymást segítve, de nem kizárva

2017. április 01.
Harmadik részéhez érkezett az orvoslás jövőjéről szóló sorozatunk. Ez alkalommal állandó szakértőnkkel, dr. Szutrély Péter urológussal arról beszélgettünk, milyen ellentétek feszülnek az alternatív, a természetes és a hagyományos gyógyítás között. Mi okból fordul el egy beteg a hagyományos orvoslástól, és választja az alternatív gyógymódok valamelyikét?

Vakbélgyulladásra talpmasszázs?

Elengedhetetlen, hogy a megbetegedett személynek legyen egy szamárvezetője a gyógyuláshoz vezető útján. Ez a kapcsolat azonban nem mindig teremtődik meg a hagyományos orvoslásban a  beteg és a segítő szakértő személy között. Ilyenkor a páciens elfordulhat a konvencionális orvoslástól. Az alternatív gyógyítás azonban egyetlen esetben sem helyettesítheti a hivatalos orvoslást, nem válthatja ki, csak kiegészítője lehet az utóbbinak. Szögezzük le: nincs olyan alternatív gyógymód, amely életveszélyes betegségeket meg tudna gyógyítani. Gondoljunk csak arra, hogy senkinek nem jut eszébe a mezőn gyógyfüvet keresgélni akut vakbélgyulladással vagy talpmasszázsra menni szívinfarktussal, inkább benéz a sokszor lehetetlen állapotban lévő sürgősségi osztályra.

Amikor a hagyományos medicinában nincs válasz

Más a helyzet a krónikus betegségeknél és az életünket kísérő jelenségeknél, mint például az allergiánál. A hagyományos medicina egy ilyen összetett területen segítségül hívhatja a természetgyógyászatot. Egyszerű példa erre a mosóporok allergizáló hatása, amelyet nagyban csökkenthet a biomosódió használata. A természetes gondolkodás sokat javíthat az életminőségen. Az afrikai természetközeli népek tudását, amellyel a környezetük adta anyagokat használják fájdalomcsillapításra, fogtisztításra, fertőtlenítésre, megirigyelheti a fejlett világ orvosa is.

„Wer heilt, hat recht”

„Aki gyógyít, annak igaza van” – tartja a német mondás. Az orvos kifejezés gyűjtőfogalom, amelybe beletartozik a teljes asszisztencia is: az ápolónővér, aki behunyt szemmel is úgy vénáz, hogy a páciens meg sem érzi; az asszisztens, aki a röntgenképet jobban értelmezi, mint a főnöke; a gyógytornász, aki mindennap foglalkozik az emberekkel. Azt az orvost, aki a saját szakmáján belül természetgyógyászként a beteggé tevő állapotot megszünteti, hívhatjuk természetgyógyászattal foglalkozó orvosnak.

Kuruzslás, nem gyógyítás!

A probléma azzal van, aki visszaél a természetgyógyász megnevezéssel, és úgy lát el betegeket, hogy nincs előképzettsége. Különösen a rosszindulatú daganatos betegségek terén élnek vissza a páciensek bizalmával. Adott esetben egy ötlet, amelyből például később gyógyszer lehet, nem is rossz, de a gyors siker és meggazdagodás reményében nem várják meg a gyógyszerré nyilvánítás hosszadalmas, bonyolult és költséges folyamatát, hanem inkább drazsékat gyártanak, étrend-kiegészítőket forgalmaznak. Az olyan „gyógyítás”, amely szerint napi két szem ismeretlen tartalmú, nem bizonyított hatású drazsétól el fog múlni egy tumor, kuruzslásnak számít!

Bevegyem vagy ne vegyem?

Az egészségét visszaszerzendő a megbetegedett személy bármit hajlandó megtenni. A televízióból elképesztő mértékben ömlenek rá a gyógyszerhirdetések; van Szemerő, van Porcerő, csak lelkierőre nincs még kapszula… Sokszor felmerül a kérdés benne, hogy az adott táplálékkiegészítőt kipróbálja-e, és ha igen, hol a határ. Addig, amíg a pénztárcája nem sínyli meg, próbálja, de a fizetését ne kapkodja be! Hatalmas üzletág az étrend-kiegészítőké, a vitaminoké, amelyek módjával és ésszel szedhetők.

Reform, paleó, makrobiotikus – kell-e a diéta?

Táplálkozási divatok jönnek-mennek, a vita örök. Néhány esetben valóban szükséges a diéta. Ilyen a cukorbetegség vagy az előrehaladott, súlyos vesebetegség, a magas vérnyomás. Ha valaki valamit megkíván, egye meg, ha nem szereti, ne egye meg. A szervezet mindig tudja, mire van szüksége, csak hallgatni kell rá.

Fogalomtár

Az orvostudomány célja az egészség fenntartása vagy visszaállítása betegség vagy sérülés után. A test szerkezetével, működésével, a betegségek leírásával és az alkalmazott terápiákkal foglalkozik. Sok ezer éves tapasztalat, kísérlet és próbálkozás sűrített eredménye.

Az alternatív gyógyászat olyan betegségmegelőző, diagnosztikai és gyógyító eljárások összessége, amelyek sok esetben nem képezik részét az adott ország saját gyógyító tradícióinak, és nem részei az adott ország szociális ellátórendszerének. A betegek alkalmazhatják a bizonyítékokon alapuló hagyományos orvostudomány helyett vagy annak kiegészítéseként. Beletartoznak a nem tudományos, spirituális és vallási összefüggésű gyógyítási módszerek és az Európán kívül alkalmazott hagyományos módszerek. Hatékonyságuk tudományosan egyértelműen nem igazolható.

A természetgyógyászat az ember természetes öngyógyító képességének segítésével és a természetben megtalálható anyagok gyógyító hatásával, alkalmazásával foglalkozó irányzatok összefoglaló neve. Az alternatív gyógyászat legjelentősebb területe. (Forrás: Wikipédia)

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
cégtörlés (3), Kovács Patrícia (1), hulladék (3), power-bank (1), szűrés (1), Szent Márton (3), Hírek képekben (10), gasztroblogger (2), könyv (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Balatonfüred (3), hegyalja fesztival (3), borünnep (24), Naszádos Péter (12), Csokonai társaság (1), Pampetrics Milán (2), Ranolder (1), Csöre Gyula (1), kert (1), gyed (3), gyenesdias (213), gyógytornász (1), dohany (15), mozi (13), gyes (2), temetés (2), alapítvány (2), tappenz (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), álommeló (1), Tóth Xénia (6), angus marha (1), meteorologia (146), dunantul (23), középiskola (1), horgász (5), jogsebész (9), Fenyves allé (1), Polgári vélemény (6), gyümölcs (2), e-kereskedelem (1), Magyar Turizmus Zrt (45), Erdély (2), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), kutatók éjszakája (1), matolcsy gyorgy (1), kornyezettudatos (4), Balatoni Kurzusok (8), országgyűlési képviselő (33), Balatoni Szövetség (3)