Álommunka a javából!

2010. október 26.
December 31-én nyugdíjba vonul a Danubius Zrt. hévízi szállodáinak igazgatója. Fekete György negyven éve tevékenykedik a turizmusban. A múltról, a sikerekről és a kudarcokról beszélgettünk a Health Spa Resort Hévíz és az Aqua vezetőjével.

Fekete György a katonaságtól leszerelve került a keszthelyi Helikonba mint étteremvezető. Már akkor arról álmodozott, hogy ő lesz a szálloda igazgatója. Az álomból 1980-ra valóság lett. 30 évesen ő volt akkor az egyik legfiatalabb igazgató a szállodaiparban.
Sorba jöttek a kinevezések. 1991-től a Danubius Hévíz Balatoni Önálló Egységét vezette. 2002-ben öt évre a Hévíz – Balatoni Területi Igazgatóság első számú vezetőjévé választották, ő irányította a DHSR Hévíz és a DHSR Aqua, a keszthelyi Hotel Helikon, a balatonfüredi Hotel Annabella és Hotel Marina szállodákat.
2006-ban a Danubius Rt. vezetése egy átszervezés során megszüntette a területi igazgatóságokat, összevonta két hévízi szállodáját, ennek lett az igazgatója Fekete György, aki 2009-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatát vehette át. A szakember a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem turizmus szakán címzetes egyetemi docens.

Hírességek szállodája

A 90-es évek elején a Helikon volt az egyik házigazdája a közép-európai államelnökök találkozójának. Nyolc elnök lakott a hotelben. Három éve a General Electric gyárainak pénzügyi igazgatói voltak a DHSR Hévízben egy konferencián. Azóta a GE honlapján ajánlott szállodaként szerepelnek, és ingyenes elérhetést kaptak a CNBC csatornánál.
Tavaly a NATO vezérkari főnökei konferenciáztak a hotelban. A három DH szállodában rendkívül sok prominens személyiség fordult meg az elmúlt évtizedekben. Ennél nagyobb elismerés nem is létezhet – mondja a vezető.
A lista hosszú, színészek, sportolók és politikusok vannak rajta. Még első miniszterelnöksége alatt Orbán Viktor és felesége a DHSR Hévízben töltötte az ünnepeket. Sokat beszélgettek a turizmusról, ennek következtében beválasztották Fekete Györgyöt az első Széchenyi-terv egészségturizmus-fejlesztési terveit kidolgozó szakbizottságba.

Regionális marketingre van szükség

Sokkal több pénz kell a marketingre, hogy a szállodák és általában a turizmus nagyobb biztonsággal működhessen a Balaton partján és annak közelében – véli Fekete György. Fontosnak tartja a központi és regionális marketing hatékonyságának növelését. „Gondoljunk a közelmúltban csődbe jutott szállodákra, amelyek a hitelező bankok tulajdonába kerültek” – teszi hozzá.
Gyorsan megtérülnének a marketingre szánt befektetések. Törvény által szabályozott formában kellene támogatni a turizmust, helyi üdülési igazgatóságokat kell kialakítani, amelyek működését az idegenforgalmi adóból lehetne finanszírozni. Ez már működőképes tőlünk nyugatabbra. Tizenöt éve szorgalmazzák a szakmában a változásokat, de nem vállalta fel senki az önkormányzati törvény módosítását. Talán most lesz rá esély, hogy változások történjenek – mondja a szakember.
Ausztriában a támogatások 80 százaléka helyben marad, 10 százaléka a tartományokhoz kerül, ez csak marketingre fordítható. A maradék jut az országos szintű feladatokra. Ez hatalmas forrás, amivel lehet kalkulálni évről évre, nálunk viszont nem – véli Fekete György.  

Állami segítség kell

A sármelléki repülőtér kapcsán elmondta, kudarcnak tekinti, hogy nincs a Balatonnak, Nyugat-Magyarországnak egy olyan sikeresen működő, a külföldiek által is elismert reptere, amely állami segítséggel üzemelhetne. A környéki szállodák sorra támogatták a repülőtér-működést, milliókat költöttek rá, hogy érkezzenek a külföldi turisták. Úgy gondolja, nem a szállodáknak kellene átvállalniuk a felmerülő költségeket, hanem az államnak. Az elért eredmény rendkívül szerény a 18 évnyi erőfeszítéséhez képest.
A sétálóutca Fő téri végén álló Hungária étterem, majd Gösser söröző sorsa is elszomorítja, hiszen annak üzemeltetése és a kert felújítása a 90-es évek elején szintén az ő nevéhez fűződik, jelenleg azonban egy bank és egy élelmiszerbolt van benne. Az akkori városvezetés fejében fel sem merült, hogy az önkormányzat tulajdonába kerüljön az ingatlan, vagy szabályozza annak hasznosítását. Sajnos sokak fejében úgy él, hogy a Danubius tette tönkre a Gösser sörözőt, pedig ez nem így van. A vezető kudarcként élte meg a Helikon szálloda bérbeadását.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Radnóti Miklós (1), Kapolcs (1), mellrák (1), Hévíz (1219), kormany (11), választás (46), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), Virágos Magyarország (6), Don (1), Gulyás Orsolya (2), közmunka (1), Bock Bisztró (12), Zala folyó (1), Dumaszínház (2), hatos lottó (93), csillaghullás (2), cukorbetegség (2), állami támogatás (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), Saul fia (7), orvos (23), szüret (4), Aradvári László (1), C+ fesztivál (1), középiskola (1), eltűnt (5), Sziládi-Kovács Tibor (2), Berecz András (1), Magyarország tortája (1), Magyar Államkincstár (2), Tar László (1), Donkó Imre (1), Eurostat (1), felsőoktatás (9), szavazas (9), ÉrtékTrend (35), Stohl András (1), rendőr (3), medve (1), golf (11), sofőrszolgálat (1), tornádó (1), augusztus 20. (5), Fenyves allé (1), macska (1), ellenőrzés (2), csapadék (1), antsz (15), férfi (1), triatlon (13)