Receptajánló! - Almával, brie sajttal töltött csirkemell aszalt szilvás rizzsel, sajtmártással

2013. február 20.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók 4 főre: 70-80 dkg csirkemell, 15 dkg brie sajt, 1 db alma, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, reszelt sajt, 1/2 l tej, 10-15 dkg reszelt sajt,10 dkg aszalt szilva, 4 adag rizs, fehérbor, só, bors.

A csirkemellet kinyitjuk, klopfoljuk, megtöltjük az almával és a sajttal, felgöngyöljük, majd 75 fokos sütőben kíméletesen sütjük 45-50 percig. Ezt követően kérgesítjük: forró serpenyőben kevés olajon körbepirítjuk.
A párolt rizst a fehérborba áztatott aszalt szilvával összekeverjük.
A sajtmártáshoz a vajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, felengedjük a tejjel, és beletesszük a reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

Nagyon jól hangzik a séf úr ajánlata. Külön-külön is finomak az összetevők, így összekomponálva pedig egyenesen pazar. Sült csirkéhez általában fehérbort iszunk, de most a töltelék és a köret miatt mégis egy vörösbort ajánlok. Légli Géza szőlőskislaki bormanufaktúrájában született egy csoda a 2012. évből. Ő soha nem szokott friss vörösborokat készíteni, de most az évjárat nagyon különleges volt. A pincészet presztízsbora a Kishegyen termett merlot, ami különben majdnem egy évig érlelődik fahordóban, most olyan szép formában volt már novemberre, hogy a gazda úgy érezte, meg kell mutatni a borfogyasztóknak, és lepalackozott belőle három hordónyit, azaz hatszáz palackot. Az extrém 2012-es évjáratnak köszönhető, hogy ez a bor már három hónapos korára kirobbanó formában volt, egy igazi gyümölcsbomba. „Érintetlen” névre lett keresztelve, ami arra utal, hogy derítés és szűrés nélkül került a hordóból egyenesen a palackba. Pici seprőkiválás szinte minden palack alján található, ezért vigyázni kell a kitöltésnél, az utolsó egy-két centilitert hagyjuk az üvegben. Színe sötétbíborba hajlik. A pohárba töltve láthatjuk, hogy milyen vastag testű, sűrű anyag. Illatában alapból ott az érett szőlő, a meggy, a fekete szeder és a málna. A kortyban határozottan visszaköszönnek a gyümölcsök, mintha nem is bort innánk, hanem gyümölcslevet. A tannin még kicsit élesnek tűnik, de nem lesz ideje lesimulni, mert addigra megisszuk. De amíg tart, addig kedves, tartalmas és élvezetes.
Kedves egészségükre!
Pampetrics Borkereskedés Kft.
8360 Keszthely, Rezi út 2.
06-83/312-551 06-30/939-8185
megosztás
hozzászólások
bíróság (8), Libás (2), Főzzünk játszva (2), Intersport (1), Palinkas Robert (83), Spar (1), okmányiroda (1), média (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), Cseh László (1), állami támogatás (1), Budapest (3), Burgonyakutatási Központ (2), Major Veronika (5), sárkányrepülő (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Magyar Telekom (1), Tóth Levente (2), jaras (36), Telecom (2), állatkínzás (2), Év fája (1), oktatas (347), gyógyítás (2), Naszádos Antal (1), terápia (4), tűzijáték (1), Fodor Edith (3), KiBeszél (14), Forstner Anna (1), holdfogyatkozás (1), Komoróczi Lajos (3), bolt (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), gazdasag (363), kultura (22), Szemfüles egyesület (3), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Németh Veronika (1), jatek (2), sztárportré (3), republic (1), Csöre Gyula (1), pollen (3), piac (6), ló (1), shotokan (1), természet (2), Otthon Centrum (1), gyógytó (1)