„Állítom, hogy a magyar egészségügyi ellátás a körülményekhez viszonyítva jó”

2015. október 19.
Napokon belül hadrendbe állítják a Keszthelyi Kórház radiológiai és ultrahang-diagnosztikai osztályán azt a komputertomográfiás készüléket (CT), amely szeptemberben érkezett. A Siemens márkájú géppel a tervek szerint napi húsz vizsgálatot fognak végezni.Bevezetés előtt áll a digitális radiológia is: a hagyományos röntgen modern változatának nincs szüksége vegyszerre, sem filmre, egy érzékelődetektornak köszönhetően azonnal láthatóvá válik a röntgenkép a monitoron. Megújult a központi sterilizáló, a napkollektorok a melegvíz-ellátást segítik, az A épület átépítésével pedig létrehozták a rehabilitációs osztályt.

Dr. Ifi Ferenc, a Keszthelyi Kórház radiológiai és ultrahang-diagnosztikai osztályának főorvosa úgy véli: a város az országos átlagnál jobb helyzetben van az egészségügy terén, minden körzeti és gyermekkörzeti státus be van töltve, és a nyomott bérek ellenére fiatal orvosok is érkeztek. Országos probléma azonban a személyzet hiánya, az orvosok elvándorlása, és hogy nincs elég pénz a rendszerben. A főorvos leszögezi: ennek ellenére a magyar egészségügy a lehetőségeihez képest nagyon jó.
‒ Meglepő, de a szakmai ellátás semmivel nem rosszabb, mint Ausztriában, ez a személyes tapasztalatom. A nagy különbség a szolgáltatások, a kényelem terén van: ott rendezettebb, szebb a környezet, kényelmesebbek a kórtermek. Kissé le vagyunk maradva a nagyon drága ellátásokban (transzplantáció, protetizálás). Mindig szomorú vagyok, amikor azt hallom, hogy rossz a magyar egészségügy. Állítom: ez a nemzetgazdaság legjobban működő területe, mert nincs még egy ilyen kevés pénzből ilyen eredményes ágazat. Az intézményekben van gyógyszer, van fűtés, van étel, végzik a műtéteket; e körülményeket sajnos csak a munkavállalók bérének terhére tudjuk megteremteni. Ezért a kevés, túlterhelt és alulfizetett személyzet néha mogorva.
Nem tesz jót az egészségügynek az sem, hogy nincs saját minisztériuma egy erőskezű vezetővel – teszi hozzá. Hibás a pénzelosztás rendszere is: a pályázatok túl merevek, és nem életszerűek. Gyakori eset, hogy az egészségügyi intézmények nem arra pályáznak, amire szükségük van, hanem arra, amire lehet.
Dr. Ifi Ferenc fontosnak tartja leszögezni: nem nyugati bérek után ácsingóznak, csak azt szeretnék elérni, ha arányaiban lenne hasonló egy magyar orvos keresete külföldi kollégájáéhoz:
‒ Egy ausztriai szakmunkás háromszor annyit keres, mint egy magyar. Jó lenne, ha egy magyar orvos, nővér legalább a harmadát megkaphatná annak, amit osztrák kollégája.
A diagnosztikai osztály vezetője elárulja: Ausztriában azt tapasztalta, hogy mivel egy osztályvezető főorvos életekért felel, ennek megfelelő a bérezése is. De a kórházigazgatók bére is alacsonyabb, mint azoké, akiknek a döntésétől életek függnek.
‒ Az egészségügy speciális terület. Mi mindig az élet árnyékos oldalán állunk. A gyógyítók, ha kell, vérben, gennyben, ürülékben dolgoznak, vállalva az ezzel járó veszélyeket. Ezt anyagilag és erkölcsileg is meg kellene becsülni! ‒ figyelmeztet végezetül.

megosztás
hozzászólások
hullámmasszázs (1), boldog békeidők (2), méregtelenítés (1), 2016 (2), Golgota Baptista Gyülekezet (1), recept (178), Nagykanizsa (1), erettsegi (72), Use Unused (1), Marsalkó Dávid (1), Hírek képekben (10), parkoló (4), Zalaegerszegi Törvényszék (12), közétkeztetés (4), gasztronómia (5), Csöre Gyula (1), google (3), Palásthy Bese (1), Love your belly (2), hulladék (3), parlament (72), véradás (2), antsz (15), holdfogyatkozás (1), kék zászló (1), csokoládé (2), georgikon dse (7), C+ fesztivál (1), kert (1), Vajda János Gimnázium (22), álommeló (1), Gelencsér Dental (3), statisztika (2), katasztrofavedelem (44), Jobbik (10), A Dal (3), ajánló (1148), boldog (1), Gachályi András (3), influenza (2), eon (2), vallás (1), állatvédő (5), Magyar Turizmus Zrt (45), Bogi (13), Budapest (3), szakács (1), onkentes (3), Bálint NatáLia (2), keszthelyi-hegység (1)