Alkoholos italok széles választéka online!

2021. december 20.
Az egyik legnépszerűbb élvezeti cikkek közé sorolhatóak az alkoholos italok. Számos alkalommal fogyasszuk őket a mindennapi életünk során.


Olykor drágának mondhatóak viszont még mindig Magyarországon a legolcsóbbak ezek a termékek. Az Uniós átlagár 73%-át kell fizetni az alkoholos italokért, de ha még így is soknak gondoljunk akkor gondoljunk csak bele, hogy Finnországban majdnem az EU-s átlag kétszeresét kell fizetni azaz az Uniós átlagár 193%-át.

A statisztikától kanyarodjunk vissza az italokhoz. Lényegében véve az alkoholos italok olyan termékek melyek jelentős mennyiségű etanolt tartalmaznak ennek köszönhető narkotikus hatással rendelkeznek. Persze ha tudjuk tartani a mértéket bizonyos keretek között akkor nem lesz nagyobb hatással a szervezetre. Fogyasztásuk a legtöbb országban megengedett. Törvény szabályozza mely az a korosztály, amely fogyaszthatja ezeket az italokat. A minimális életkor 16 és 25 év között változik az országtól és egyesesetekben az ital típusától függően. A legtöbb országban, mint ahogyan Magyarországon is kizárólag 18 éves kor felett lehet fogyasztani.

Az emag.hu oldalán a választék igen jónak mondható. Kényelmesen és egyszerűen tudunk böngészni kategóriák szerint a különféle italok között. Találunk habzó és pezsgő borokat, különféle borokat, konyakokat és armagnac-okat, gin-eket, söröket, aperitif-eket, rumokat, whiskey-ket, likőröket, vodkákat és tequila-kat.

A pezsgő és habzóborokat nagyon sokszor keverni szokták. A két termék nem ugyan az. Hajlamosak vagyunk minden szénsavas bort pezsgőnek titulálni. A pezsgők abban különböznek a habzó boroktól, hogy szénsavtartalmuk természetes úton, a borhoz hozzáadott cukorból és élesztőből zárt erjedéssel képződik ellenben a habzó borokba mesterséges úton kerülnek a buborékok. Pezsegni éppen ugyan úgy pezseg, de nem pezsgő! Az egyik legnépszerűbb habzó bor az olasz eredetű Prosecco. Árban megfizethetőnek mondható mindkét kategória termékei.

Egy kicsit szélesebb skálán mozgó borok esetében már a helyzet. Ezek a termékek többféle szempont szerint csoportosíthatók. Lehet eljárás szerint (miből hogyan készülnek), színük szerint (fehér, rosé, siller és vörös) és cukortartalom szerint (száraz, félszáraz, félédes, édes). Különleges alkalmakra vagy ajándékként ideálisak. A világ minden táján jól ismertek és gyártják is őket előszeretettel. Értékük 1000 és 400.000 ft-ig terjedhet.

A konyakok és az armanac-ok majdnem megegyezőek hiszen mindkét ital fehérborszőlőből készül. A különbség csak annyi, hogy a konyakokat a Franciaországi konyak régióban gyártják az armanac-okat pedig ugyan ebben az országban viszont az armanac régióban. Innen ered a névbéli különbség. Az áruk 10.000-24.000 ft között van.

A gin-ek az égetett szeszesital kategóriába sorolhatók. Az eljárás során a semleges ízüket közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítik. Alapvetően kétféle gin-t különböztetünk meg. Van a desztilált gin (ez az alap, amit már a bekezdés elején leírtam) és a kevert gin amikor valamilyen plusz aromát tesznek hozzá az eljárás során. A gin-ek alkoholtartalma minimum 37,5% ettől feljebb természetesen eltérhet. 2000ft és 16.000ft közötti árban kaphatóak ezek a termékek.

A sörök a legnépszerűbb italok mindenki ismeri és fogyassza is főleg a meleg száraz nyári napokon növekszik meg a kereslet ezek után a termékek iránt. Számost ismert márkával ellátott termék létezik, mint például a Soproni, Borsodi, Dréher, Stella és a Gösser. Árban különbözőek bár, ha megnézzük a dobozos sörök esetében a több termékből álló pakkokat érdemesebb megvenni, mint darabra. Az üveges söröknél azt is figyelembe kell venni, hogy az üveg betétdíjat megfizetjük az egyes termékeknél, de a későbbiek folyamán ezt az összeget üveg visszaváltás útján visszakapjuk. Különböző ízben és alkoholtartalommal válogathatunk ma már a kínálatból.
Az aperitif-ek szó szerint “étvágygerjesztő” italok. Nem véletlenül ugyan is ezeket az italokat kifejezetten étkezés előtt szokták elfogyasztani. Típus szerint vannak keserédes és száraz termékek. Színben lehet fehér, vörös vagy narancssárga. Alkoholtartalmuk 14%-40% között lehet. A legolcsóbb termék 6500ft körül míg a legdrágább 14.000ft körül van a kínálatban.

Rum a “matrózok” itala. De itt most nem erről fogok beszélni, hanem arról, hogy ez a termék égetett szesz, amely a nádcukorgyártáskor fennmaradt melaszból készül. Ezeket az italokat évekig érlelik. Általában 37,5-60%-os alkoholtartalommal palackozzák őket. Típus szerint lehet dark, fűszeres, white és ízesített. Franciaországtól kezdve egészen Japánig gyártják őket. Az egészen olcsó ártól (1000ft) találunk egészen drága szeszes italt is ami majdnem 33.000ft-ba kerül.

A rumokhoz hasonlóan a whisky-ket is sokáig érlelik. Típus szerint lehetnek blended grain, blended malt, bourbon, rye, single grain, single malt, tennesee. Alkoholtartalmuk általában 40-50% között van, de ritkaságnak számítanak azok melyek 50% felett vannak, mint például az Adbeg Uigeadail 0,7l 54,2%.

A likőrök sokkal finomabbak és gyengédebb ízűek. Alkohol tartalmuk 20-40% között van. Különféle aromákkal ízesítik például bodzával, citrussal, erdei gyümölcsökkel, fűszerekkel, gyógynövényekkel. Manapság már ritka, ha 1000ft alatt mindössze 530ft-ért kapunk likőrt, mint például a Fireman Cinnamon Mini 0,5l 33%.

Ha Oroszországot emlegetem mindenkinek az az első ital, ami eszébe jut, hogy vodka. Mára már borssal, chilivel és különféle fűszerekkel ízesített termékeket gyártanak Lengyelországban, Oroszországban, Grúziában és Svédországban. A legolcsóbb termék 3800ft körül a legdrágább pedig 13.000ft körül van.

És végezetül Mexikó nemzeti italáról beszélnék a Tequiláról. Külön ivási szokása sóval és citrommal kell elfogyasztani. Alkoholtartalma általában 38%-40% között van, de gyártanak már 35%-55% között is. 9000ft-34.000ft közötti értékben kaphatóak.

Az alkoholtartalmú italok igen sokfélének mondhatóak mint ízben, kiszerelésben és alkoholtartalomban is. Lehet, hogy káros hatással vannak a szervezetre abban az esetben, ha nagy mértékben kerülnek fogyasztásra azonban soha ne feledjük azt fogyasztani lehet, de csak is mértékkel!

fotó: pixabay.com

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Jemen (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), diákolimpia (1), Oroszlán Zsolt (2), diakhitel (7), Szeiler Gábor (1), termálfürdő (1), regatta (2), influenza (2), életveszély (1), Tál Zoltán (2), Balaton-part (10), gyógytó (1), KFT (1), sofőrszolgálat (1), erzsebet program (4), Kis-Balaton (1), Csokonai társaság (1), paralimpia (4), Szent Mihály (1), Balsai Móni (1), nagyik karácsonya (1), Radnóti Miklós (1), ötös lottó (101), Télikert (5), KiBeszél (14), posta (1), Virágos Magyarország (6), gyermekfelügyelő (1), Bethesda (1), divat (4), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Balatoni Limnológiai Intézet (1), Villányi Éva (1), év fürdője (4), Golgota Baptista Gyülekezet (1), vb (8), macska (1), Rigo Csaba (36), Zalaszántó (1), nyaralas (12), taverna (25), Keszthely HUSZ (3), Krassói Katalin (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), Serenity Hill (1), Pápai Gábor (6), Monitor Extra (21), atlétika (6), Burgonyakutatási Központ (2)