Akármennyire is csábító, még ne menj a Balaton jegére!

2016. január 07.
A partról nézve viszonylag összefüggő jégtakaró alakult ki a Balatonon csütörtök reggelre, de a legtöbb helyen mindössze 2-4 centiméter vastag a jégréteg, ráadásul hó takarja, így egyelőre életveszélyes rámenni - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti kapitányság vezetője.A rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy még "gyertyás" a Balatonon kialakult jégréteg, majd csak akkor lehet biztonságosan rámenni, ha már acélosan, egyenletesen fagy be a víz, és 12-15 centiméter vastag jégtakaró alakul ki. A meteorológiai előrejelzések szerint egyelőre kérdéses, hogy a következő hetekben lesz-e erre esély.
A balatoni vízirendészet mindenesetre levélben fordult a balatoni önkormányzatok jegyzőihez és az iskolaigazgatókhoz, felhívva a figyelmüket a jégpályák kialakításának és a jeges programok szervezésének feltételeire. Kitértek arra is, hogy a jégpálya-kijelölés nem kötelezettségük az önkormányzatoknak, de a vízirendészet mégis azt kéri, tegyék meg, ahol lehet, mert a szakszerűen kialakított, mentőeszközökkel ellátott jégpályákkal sokkal jobban lehet szavatolni a sportolók biztonságát.
Megfelelő jégvastagság esetén is lehetőleg sekély vizű strandok területén jelöljenek ki pályát - ajánlják -, álljon rendelkezésre mentőfelszerelés 20-25 méter hosszú dobókötéllel, 4-5 méteres nyelű csáklyával, egy körülbelül 5 méteres létrával, valamint mentőgyűrűvel vagy mentőpatkóval.
A levélben hozzátették, hogy a vízirendészek ellenőrzik a szabad vizek jegén tartózkodás szabályainak betartását. A szabályszegőket először csak figyelmeztetik, de ha ez nem vezet eredményre, akkor alkalmaznak olyan súlyosabb szankciókat, mint amilyen a helyszíni bírság vagy a szabálysértési feljelentés.
A Balaton környéki iskolák figyelmét arra hívta fel a rendőrség, hogy a tó jegét érintő programok szervezése esetén részesítsék előnyben az önkormányzatok által kijelölt területeket.
   
Horváth Ákos meteorológus, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a következő napokban enyhülés várható, majd újabb lehűlés jön. A jég vékony, egyenetlen, rianásokkal teli, a vastag hótakaró alatt nehezen vastagszik, ezért életveszélyes. Ahol korcsolyapályákat akarnak kialakítani a jövőben, ott érdemes előre letakarítani a havat és búvárszivattyúval locsolni a területet - tette hozzá. MTI

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
fagylalt (6), euronews (1), népszavazás (1), kormanyhivatal (93), választás (46), Nyári Viola (1), vízilabda (2), Somogyi Zoltán (4), Klenovics Mónika (2), Barista bajnokság (2), drogmentes (1), pannon egyetem (12), meteorologia (146), Fodor Edith (3), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Ollári Barbara (1), egészség (131), könyvbemutató (2), kutatas (81), Rtime (5), medve (1), pollen (3), Kehidakustány (1), Keszthely HUSZ (3), tranzakciós díj (1), biztosítás (2), tűzoltó (32), Tour de Hongrie (2), Magyarország szépe (1), Fehér szalag (1), Villányi Éva (1), barista (3), Novák Péter (1), Ugrimanók (1), Palásthy Bese (1), Platán étterem (1), punkosdi regatta (9), Szemfüles egyesület (3), golf (11), szerencsejatek (630), táplálkozás (1), Naszádos Antal (1), fájdalomambulancia (2), álommeló (1), áruház (1), Balatonfüred (3), helikon (41), Owaimer Aisha (1), percdíj (1), sütemény (1)